Skocz do zawartości
IGNORED

Kopułki wysokotonowe w Dynaudio 82

broy

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poprosić bardziej doświadczonych technicznych kolegów o poradę, a mianowcie: zamierzam poprawić wysokie tony w Dynaudio 82 poprzez wstawienie innych kopułek (Esotek z serii Contour/SE/Focus?):

I dwa pytania:

- czy to ma sens oraz

- jaki dokładnie model (oznaczenie, seria?) i gdzie należałoby kupić?

Za wszelkie sugestie w tym temacie będę forumowo wdzięczny!

proponuję najpierw zmienić kondensator w torze wysokotonowego na minimum Mundorfa Supreme (ten 6,8uF) oraz rezystor ceramiczny na np. Mills lub Dale (ten 1,8 Ohm); przy okazji można zmienic również rezystor w torze średniotonowego - taka sama wartość jak w wysokotonowym - ale uwaga na śreniotonowy Millsa tego 12 Watowego!! :)

pozdrawiam

PS

co do samych głośników to podobno warto, nawet bez zmiany w budowie zwrotnicy - tak słyszałem ;), ale czy ktos to zrobił - tego nie wiem

No nie wiem czy tak sobie można poprawiać bezkarnie. Konstruktor zapewne dobiera głośniki do siebie charakterem brzmienia - zmiana wysokotonowych może spowodować tzw. brak "zszycia" dźwięku w okolicach częstotliwości podziału. To może tego metalowego Seasa który współgra z Dynaudio w Totemach Mani-2?

Przychylam sie do koncepcji wymiany kondensatorów i rezystorów w zwrotnicy. Moim zdaniem da to większy zysk brzmieniowy przy mniejszym wydatku. Dynaudio zaprzestało sprzedarzy przetworników na rynek amatorski. Jesli juz to pewnie lepiej sprzedać kolumny i kupić Dynaudio z wysokotonowcami lepszej miary np. z Esotarem? Dynaudio lubią dobre i wydajne prądowo wzmacniacze ze względu na dość rozbudowane zwrotnice. To niestety zżera prąd. Ja napędzam moje monitory MF A2 i dość mocno rozbudowałem zasilacz (np. trafo 500VA przy zapotrzebowaniu ok 180VA) i to słychać. W zwrotnicy stosuję Audyncap-y i teraz chcę się szarpnąć na dobre rezystory i cewkę na niskotonowca.

>mahler

Ćwiczyłem Audience 40 i 50, oraz Contour 1.3 MkII. Mają na pewno Esoteci. Nowe Focusy mają nowe Esoteci określane jako Esotec+.

Seria Audience x2 chyba nie ma Esoteców choć jest mocno reklamowana. Nie ma też Esoteca (oczywiście wysokotonowego bo o tym rozmawiamy) w Contour 1.3 SE. Jest tam wersja D28/2.

Pozdrawiam,

Jarek

jareks, 27 Cze 2006, 13:22

>Seria Audience x2 chyba nie ma Esoteców choć jest mocno reklamowana.

W Audience 52 są Esotec D-260, o średnicy 28 mm.

82-ki mają b. podobną (taką samą ?) kopólkę.

śrubokręt w garść ;)

pozdrawiam

k.

>kubedes

Dziękuję za info. Na pewno mogę się wypowiadać tylko o tym co fizycznie miałem tj, Audience 40, 50, 1.3 MkII i 1.3 SE. W tych monitorach wysokotonówkę można sprawdzić bez śrubokręta - wystarczy latarka i odczyt przez tubkę BR. Pozdrawiam.

Jarek

mistabron, 27 Cze 2006, 19:20

>może miałeś jakieś zaczarowane audiency 52 bo te które ja znam mają owszem 28 mm ale D-28/2

>czyli przepaść w podrównaniu do D-260

zaczarowane nie. wersja SE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie moje - kolegi z pracy.

pozdrawiam

k.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Troche się narozkrecałem kolumn dynaudio i sam zrobiłem mnóstwo kolumn na głośnikach dynaudio.

Z tymi gwizdkami to zagmatwali tak że mało kto się pozna na tym jakie wysokotonowce siedzą w ich kolumnach.

Z grubsza wyglada to tak:

D28/2-seria Audience 42,52,62,72 ,82

D28 AF-contour 1,2,1.8

D260 z KOMORĄ D28/2-Audience 40,50.

D260 ESOTEC-Contour 1.1,1.3mkII,1.8MKII,3.0,3.3

T330-Confidence3,5,Contour 4

Są jeszcze nowe modele D280+,T380+(w nowych modelach)Foccus i Confidence.

Generalnie D260 jest lepszy bardziej przestrzenny i wyrazny,ma też zdecydowanie lepszą stereofonię,ale w kolumnach Dynaudio gra to róznie ,a to za sprawą róznych zwrotnic stosowanych przez tą firmę,np.w Audience 40 jest filtr który obcina najwyższe tony,po co ?a po to że ich głośniki prawie w każdej serii są niemal takie same ,a seria niższa musi być przecież gorsza.Serie wyższe mają lepiej opracowane zwrotnice i lepsze skrzynki stąd różnice w brzmieniu.Co ciekawe to Audience 42(D28/2)gra dzwiękiem bardziej zrównoważonym?A np.glośnik 17W75 XL na blaszanym koszu jest tak samo dobry jak 17W75 LQ na koszu alu ale ten trafił do serii contour.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.