Skocz do zawartości
IGNORED

Przygoda z forumowiczem Margo24

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Historia jest krótka, ale pouczająca.

15/05 skontaktował się ze mną forumowicz o nicku Margo24 (imię Marcin).

Ponieważ dowiedział się, że posiadam sznurówkę od bodo_z poprosił o wypożyczenie w celu odsłuchania. Grzecznie i kulturalnie. Zaproponował nawet kaucję za wspomniany kabel. Ja wolałem inny kabel na chwilową wymianę dla poszerzenia horyzontów.

Kolega naciskał kilkukrotnie, żeby spotkać się u mnie, ale nie mam w zwyczaju zapraszać nieznajomych, więc spotkaliśmy się na neutralnym gruncie. Kabli na wymianę kolega nie miał, bo jak twierdził nic ciekawego nie jest w tym temacie w stanie zaoferować, więc (o naiwności moja) wypożyczyłem człowiekowi kabel jako koledze z forum dla ludzi na poziomie za symboliczne 100zł (ten kabel w mojej wersji na bullet plugach wart jest ok. 470zł). Odsłuch miał zająć kilka dni.

Od tego czasu udało mi się porozmawiać z nim raz, kiedy próbowaliśmy ustalić datę spotkania na zwrot kasy i kabla. Ponieważ nie pasowały nam terminy w najbliższych dniach przełożyliśmy ustalanie na „po weekendzie”. Od tego czasu kontakt z kolegą się urwał. Tzn. ja wysyłam maile na znane mi adresy. Wysyłam info poprzez PW na forum. Wysyłam smsy. Dzwonię na komórkę. I nic.

Ja rozumiem, że są różne życiowe sprawy i kto wie jakie są losy tego gościa, ale wkurzają mnie dwie rzeczy:

- bywa, że komórka, na którą dzwonię do niego z własnego telefonu jest po kilku sygnałach zaraz zajęta, a chwilę potem abonent jest w ogóle niedostępny;

- dałem mu szansę na zwrot kabla proponując termin spotkania i sugerując, że jak ma jakiś problem to niech wyśle kogoś w zastępstwie – nie ustosunkował się do tej propozycji, a ja czekałem w proponowanym miejscu 30 minut – strata mojego czasu;

Kwota nie jest dramatycznie duża, ale niesmak owszem. Oprócz kabla najbardziej żałuję straconego zaufania do forumowiczów. Ceniłem sobie dotychczas takie spotkania, bo zawsze trafiałem na ludzi na poziomie. Chyba nie tym razem.

Jeżeli ktoś zna tego osobnika lub ma pomysł na tą sprawę to proszę o info. Ja dysponuję dwoma adresami mailowymi i numerem komórki.

SMSem uprzedziłem Margo24 kilka dni temu, że zamierzam opisać tą przygodę na forum. Bez reakcji.

https://www.audiostereo.pl/topic/26914-przygoda-z-forumowiczem-margo24/

Może jakiś prawnik się zaraz odezwie, ale ja wszczął bym normalne postępowanie prawne. Bez problemu mozna namierzyć po numerze telefonu takiego gościa. Jeli nie jego bezpośrednio to osby które się z nim komunikowały. Koleś naje się wstydu bo policja będzie przesłuchiwała jego znajomych a kasę będzie musiał oddać.

Cynamon, może Ci się to nie spodoba ale jak można pożyczyc coś komuś który przez niecałe dwa lata dokonał 3, słownie: trzech wpisów na forum. Ja rozumiem zaufanie do forumowiczów ale kurcze nie wszystkich.

Przykro mi z powodu Twoich kłopotów.

adamo_o...jakież ma znaczenie ilość wpisów???

NIe sądze aby mozna było się tym kierować w podejmowaniu ryzyka pożyczyc czy nie obcej zupełnie osobie. Ileż wsród ludzi z forum jest nieuczciwych osób tego nikt nie wie...

Ale bardzo niemiłe uczucie pozostaje po chęci bycia uprzejmym...:-(

goskagreg, 28 Cze 2006, 10:26

pewnie że ma, jeżeli ktoś tak podchodzi do uczestnictwa w forum to pewnie nie do końca mu na nim zależy - jeżeli ktoś dokonuje większej ilości wpisów to przynajmniej istnieje szansa że będzie mu zależało raczej na dobrym zdaniu o nim na forum - tyle.

cieszę się że dotychczas poznane w "realu" osoby z forum to dobrzy ludzie.

sam kilka razu zostałem obdarzony zaufaniem i starałem się go nie zawieść.

natomiast "przygoda" Kolegi cynamona spowoduje na pewno pewne ograniczenia w kontaktach i wymianach nie tylko doświadczeń.

"Podłość ludzka nie zna granic" jak mawiała B. Dykiel grając sołtysa w pewnym polskim filmie...

Poniekąd słusznie prawisz discorelaks. Moją czujność uśpiła duża ilość pozytywnych doświadczeń z poznanymi przez forum ludźmi.

A co do wpisów - sam znam naprawdę porządnych ludzi, którzy czytają to forum od lat nie będąc na nim nawet zarejestrowanymi lub są z symbolicznym dorobkiem wpisowym. Chyba więc nie ma reguły.

goskagreg, 28 Cze 2006, 10:26

>adamo_o...jakież ma znaczenie ilość wpisów???

>NIe sądze aby mozna było się tym kierować w podejmowaniu ryzyka pożyczyc czy nie obcej zupełnie

>osobie. Ileż wsród ludzi z forum jest nieuczciwych osób tego nikt nie wie...

>Ale bardzo niemiłe uczucie pozostaje po chęci bycia uprzejmym...:-(

A no ma...kazdy zostawia na forum po sobie slad. Staje sie mniej wirtualny. Ktos bedac dluzej jest znany rozpoznawany, ktos go gdzies tam juz widzial, ktos cos z kims zalatwial. Swoimi wpisami zdazyl nakreslic obraz swojej osoby.

Poza tym jezeli takiej osobie (a widac to czesto po wpisach) zalezy na utrzymaniu swojej marki i dalszej bytnosci na forum to mozna sie rowniez po niej spodziewac ze nie zrobi machlojki po ktorej na forum bedzie spalona.

>>goskagreg

ilość wpisów na forum ma bardzo duże znaczenie. Tak samo jak Jego znajomość z innymi. Nie ma w ogóle o czym debatować. Fakt, że wypadałoby się odpowiednio zachować...

Nie rozumiem tylko DLACZEGO wypożyczyłeś mu kabel za mniejszą kasę niż był on wart - tym bardziej mając na uwadze te 3 wpisy. To przecież nawet dla Ciebie stanowiło pewne zabezpieczenie na wypadek uszkodzenia kabla!!

Kolejne - nie pierwszy i nie ostatni taki forumowicz. Takich co biorą kasę i nie wywiązują się z zobowiązań też było od diaska. cóż człowiek uczy sie na swoich błędach.. szkoda tylko że są one takie nie miłe :/

Miejmy nadzieję że wszystko wkrótce sie wyjaśni (pozytywnie of koz) i kabelek wróci do Ciebie i na tym zakończy się ta cała "przygoda"

Życzę powodzenia i mimo wszystko nie trać wiary w forumowiczów, chociaż zanim będzie rozchodziło się o coś kosztownego, poznaj Go/Ich bliżej

pozdr

>>cynamon

>A co do wpisów - sam znam naprawdę porządnych ludzi, którzy czytają to forum od lat nie będąc na nim

>nawet zarejestrowanymi lub są z symbolicznym dorobkiem wpisowym. Chyba więc nie ma reguły.

No reguły nie ma, ale czy wszystkim od razu coś pożyczałeś cennego? Czy nie było to tak, że najpierw poznaliście się na odsłuchach etc, potem rozwijaliście swoją znajomość?

Od strony prawnej to jest to klasyczne przywłaszczenie z Kodeksu karnego

Art. 284. § 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawca

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Raczej wskazywałbym na przypadek mniejszej wagi czyli § 3.

Jak misio nie odda po dobroci napisz zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa - opisz całą sytuację, podpisz i wyślij do Prokuratury. Podkreśl, że kabel stoi 450 zł (będzie im trudno uwierzyć wię załącz rachunek) - do 250 zł to wykroczenie.

Jeśli będziesz potrzebował pomocy pisz na priva.

R2rt

saczek_XTRM

ilość wpisów na forum ma bardzo duże znaczenie.

a ja się z tym wogóle nie zgodzę!! Można pisać i pytać i jeżdzić na odsłuchy i pisac !!!

Tak samo jak Jego znajomość z innymi

ale tu owszem znajomość z innymi pod warunkiem ze mamy tą znajość szerszą w sensie wiemy gdzie mieszka pod warunkiem że nie wynajmuje ,,,więc uwązam że debatować może nie ma wogóle nad czym ale zdania nie zmienie, Nie zaufałabym człowiekowi tylko dlatego ze ma tysiąc wpisów!!! Totalna bzdura !

saczek_XTRM, 28 Cze 2006, 10:48

>>>goskagreg

>

>ilość wpisów na forum ma bardzo duże znaczenie. Tak samo jak Jego znajomość z innymi.

...

>Życzę powodzenia i mimo wszystko nie trać wiary w forumowiczów, chociaż zanim będzie rozchodziło się

>o coś kosztownego, poznaj Go/Ich bliżej

>

>pozdr

OT

Co się tak kurcze wszyscy uparli - zaimki tylko w drugiej osobie piszemy z dużej (Ty, Twój...) w osobie trzeciej z małej chyba że dotyczą Boga.

>>Nie zaufałabym człowiekowi tylko dlatego ze ma tysiąc wpisów!!! Totalna bzdura !

To znaczy ze w ogole malo ufna jestes :)

Nikt nie pisze o 100% ochronie ale o ograniczeniu ryzyka.

Skoro piszesz ze po 1000 nie mozna ufac to po 3 nawet nie ma o czym rozmawiac.

A piszac duza ilosc wpisow mialem na mysli obraz czlowieka jaki sie z nich wylania.

Ciezko przez rok na forum grac caly czas przyjemniaczka.

Zreszta zawsze wyznaje w takich przypadkach zasade "kochajmy sie jak bracia liczmy sie jak zydzi"

Nie ma pokus i nie ma niedomowien.

p.s. mam nadzieje ze sprawa wyjasni sie pozytywnie

Żeby odbudować wiarę poszkodowanego Kolegi w ludzi, a zwłaszcza w ludzi z forum, proponuję oprócz wpisów Wujków Dobra Rada zrzucić się po parę złotych na nowy kabelek. 35x10 zł i po krzyku. My będziemy mieli załugę w Niebie, a tamtemu bu-owi nich tramwaj nogi urwie.

Proszę Kolegę cynamona o podanie numeru konta na PW to zrobię przelew.

zwolennik łagodności

lenam, wstrząsnęło mną to co napisałeś w szlachetnym porywie serca. Jesteś niesamowity.

Do wszystkich - WIARA PRZYWRÓCONA - proszę nie wysyłać przelewów :-)))))

O rany, warto było stracić ten kabel, naprawdę :-)

Piszę to naprawdę z bardzo pozytywnym uśmiechem,

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za dobre słowo.

A moze chlop jest na wakacjach? na robotach poza krajem, moze mu tramwaj nogi urwal? no roznie moze byc. Dajmy mu szanse. A jak nie to jego problem. Bedzie musial z tym zyc

pzdrw

soso

PS

Cynamon, nie przejmuj sie, w zyciu traci sie i zyskuje. Tylko teraz nie graj w totka bo zamiast sie odegrac, no wiesz ;-))

>cynamon

No to i ja się cieszę!

>soso

Też o tym myślałem, jednak próby kontaktu podejmowane przez cynamona raczej te ewentualności wykluczają. Kolesia może usprawiedliwić tylko nagły zgon, czego mu oczywiście nie życzę!

Ja tam bym go troszkę postraszył, to czasami pomaga ludziom na takim poziomie rozwoju duchowego :-))

zwolennik łagodności

>cynamon,

Może na razie nie masz co się stresować. Po prostu może gość wyjechał, padła mu komóra, nie ma dostępu do netu lub upał mu zaszkodził:-) albo ... cię przewalił.

Spróbuj jeszcze wykazać odrobinę cierpliwości i dobrej woli, możesz też użyć narzędzi i śródków prawnych, ale te zawsze zdążysz uruchomić, nawet mogę ci pomóc w tym.

Póki co nie ma się co spieszyć z gwałtownymi ruchami. Na razie zbierać dokumentację:-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.