Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - jakość za te same pieniądze

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Soso napisal

.... jak mierzy sie to co slychac i jak sie projektuje zwrotnice. Jak wyglada pozniej produkcja, jak sie skleja obudowy pod prasami o nacisku wielu ton, jak sie frezuje otwory, jak sie testuje gotowy produkt czy czasami nie posiada jakiejs wady, itd. Po takie wizycie i obejrzeniu dla porownania (umownej teraz) lutownicy McGyvera, jego kleju do drewna i pilnikow, lakieru do drewna i miernika za 20 zl mozna juz z pewna doza odpowiedzialnosci zdecydowac sie na second hand czy handmade czy tez cos nowego.

A kto z naszych Forumowych DIY i "Handmade" np w taki sposob mierzy swoje konstrukcje? Obawiam sie ze

SpeakerWorkshop + JIG to troche za malo....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> larson3

Coż ja mogłem zrobić, skoro piliście piwsko w Warszawie w czasie gdy wracałem z koncertu Toola? Trzeba znów się spróbowac zgadac... ;-D Poza tym nie jestem pewien, czy stempur chce kupic tylko podłogówki; jesli tak, to prawdopodobnie z powodu wielkości pokoju odsłuchowego. A najtańsze WLMy DIVA Monitor kosztują 12 tys., a nie 16 tys. PLN, więc jest do czego "równać" ;-D

krzych -->

o co chodzi z tymi WLM Diva Monitor? Czy to jest jakiś punkt odniesienia?

.... WLM bez PAC'a ?

... czy ktoś to wogóle słyszał ?

zdezintegroweany_3PO

-> zdezintegrowany_3PO

Nie wiem, jaki to jest punkt odniesienia i czy ktoś w ogóle słyszał te monitory... Ja widziałem je tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-D

Ukryta Zawartość

Chodzilo o WLM podlogowe.

Monitory odpadaja u Stempura ze wzgledow mentalnych nie mieszkaniowych. Spokojnie zagraly by tam np Totemy Model1 (oczywiscie w wersji Signature :-) ) lub Harbethy. Ale co do tych drugich to Stempur niewsadzi tego szkaradzienstwa do domu bo go zona z niego wyrzuci ;-)

No i niech sie w koncu glowny zainteresowany wypowie

krzych -->

Ale one nie mają tego z czego słynie WLM !!! ... wysokotonowego modułu PAC !!!

12 kPLN za ładną stolarkę i głośnik (pewnie Eminence) za 200 PLN ? ... trochę drogo!!!

zdezintegrowany_3PO

-> zdezintegrowany_3PO

Ano widzisz... i o to też pytał stempur - czy wchodzić w taki "entry level" , czy tez wybrać coś z wyższej półki innego, mniej "hajendowego" producenta... Problem w jego pytaniu polega jednak na tym, że w żaden sposób nie okreslił budżetu, więc wątek błądzi w róznych kierunkach ;-)

To ja jeszcze jedno. watek pojawil sie prawdopodobnie czesciowo przy rozmowie na temat Najtanszych WLMow podlogowych bez tego czegos na gorze z czego slyna. I porownywalnych cenowo Totemow Mani2 ktore w tej cenie maja raczej wszystko z czego slyna.

soso, 6 Lip 2006, 12:05 napisał między innymi;

>Kazdemu watpiacemu w mozliwosci fabryki mocno rekomenduje wizyte w fabryce kolumn, takiej z prawdziwego zdarzenia.

>Jak wyglada pozniej produkcja, jak sie skleja obudowy pod prasami o nacisku wielu ton...

A można też i tak. Jak sadzicie, ile jest tutaj ton nacisku i czy to też jest fabryka z prawdziwego zdarzenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-4056-100009248 1170296084_thumb.jpg

post-4056-100009249 1170296083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henrykpiatek

Popatrz dalej na fotki z linku ktory podales :D A to co wkleiles to sa pieknie zrobione "stylizowane" marketingowe fotki :) Pozniej juz jest bardziej "fabrycznie" ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

larson3, 7 Lip 2006, 11:05

>To ja jeszcze jedno. watek pojawil sie prawdopodobnie czesciowo przy rozmowie na temat Najtanszych

>WLMow podlogowych bez tego czegos na gorze z czego slyna. I porownywalnych cenowo Totemow Mani2

>ktore w tej cenie maja raczej wszystko z czego slyna.

... zdecydowanie Mani-2!!!

To monitory grajace jak kolumny podłogowe !!! A do tego zakup na "prawie" całe życie :)

A ten WLM... hmmm ... bez PAC'a ? NO WAY !!!

zdezintegrowany_3PO

foxbat, 7 Lip 2006, 11:49

>Popatrz dalej na fotki z linku ktory podales :D A to co wkleiles to sa pieknie zrobione

>"stylizowane" marketingowe fotki :) Pozniej juz jest bardziej "fabrycznie" ;)

Tak dla jaj jest to wszystko?

Panie Henryku

Sadze ze nawet w Sonus Faber uzywaja do wycinania elementow obrabiarek CNC . Biorac pod uwage legedarna wrecz jakosc wykonania , powtarzalnosc wymiarow (zmierzylem i porownalem swoje -prawa i lewa ) trudno mi wyobrazic sobie aby byla to caklowicie reczna produkcja Wykonczeniowka ( szlifowanie barwienie lakierowanie) i owszem ale wycinanie elementow? - zwlaszcza ze Sonus to nie jednostkowa produkcja...

Ale to Pan jest fachowcem( patrzac na zdjecia naprawde znakomitym- gratuluje ! ) wiec moge sie mylic...

henrykpiatek

Nie dla jaj, ale nie pokazali wszystkiego :) Zobaczyles tylko to co ONI chca bys zobaczyl...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

zdezintegrowany_3PO, 7 Lip 2006, 11:53

>... zdecydowanie Mani-2!!!

>To monitory grajace jak kolumny podłogowe !!! A do tego zakup na "prawie" całe życie :)

>A ten WLM... hmmm ... bez PAC'a ? NO WAY !!!

No i wlasnie tu pojawia sie pytanie. Skoro (przykladowo) mamy dwa takie glosniki w mniejwiecej porownywalnej cenie to czy graja na porownywalnym poziomie czy jeden to wersja "budzetow" a drugi juz "hie-end". Celowo urzylem cudzyslowu zeby sie nikt nie czepial do nazewnictwa.

I stad wydaje mi sie powstaly pomysl tego watku.

Prwadopodobnie to niewykonalne ale ciekaw jestem takiego porownania.

> HenrykPiatek

A nigdy nie zdarzylo Ci sie ze szef kazal przyjsc do pracy w garniturze bo przyjdzie pan i bedzie robil zdjecia do folderka :-)

Reklama, reklama :-)

foxbat, 7 Lip 2006, 12:00

>henrykpiatek

>Nie dla jaj, ale nie pokazali wszystkiego :) Zobaczyles tylko to co ONI chca bys zobaczyl...

I to mi wystarczy aby wyrobić sobie pogląd na temat rzekomo kosmicznych technologii stosowanych przy produkcji kolumn.

henrykpiatek

Moze szuka pan ich nie tam gdzie trzeba... Jakich kosmicznych technologii mozna szukac w obrobce drewna... Szukalbym tego w miejscu, ktorego nie ma na zdjeciach... Czyli jakiegos ichniego Lab'u...

larson3, 7 Lip 2006, 12:05

>A nigdy nie zdarzylo Ci sie ze szef kazal przyjsc do pracy w garniturze bo przyjdzie pan i bedzie

>robil zdjecia do folderka :-)

Byłem kilka razy w takiej sytuacji i nigdy się nie zdarzyło.Naprawdę.

No dobra, co sie bede denerwowal... Ok, mieszkanie McGyvera niczym nie rozni sie od fabryki SonusFaber... Nawet lutownice maja podobne :D

Witam

Chciałbym przede wszystkim podziękować kilku forumowiczom za czytenie ze zrozumieniem, wrodzoną inteligencję i jasność umysłu, bo tylko pewnie ze 4-5 osób wypowiada się na temat. A do reszty grona mam propozycję: założę wam zaraz wątek pt: wyższość kolumn DIY nad fabrycznymi lub odwrootnie. Dajcie już spokój, upał jest

k

Gonarek, chyba nie przeczytałeś mojego pierwszego wpisu dokładnie. Napisałem, że wybór jest ta wielkii, że nie mam nawet zamiaru odsłuchiwać wszystkich kolumn, które znalazły się na mojej liście, bo to mija się z celem: i tak nie dam rady posłuchać ich na tym samym lub choć podobnym sprzęcie, czas między odsłuchami będzie za duży, itd. Chce sobie na podstawie opini i Waszych rad zrobić teoretyczną listę no... powiedzny 8-10 konstrukcji do posłuchania, z których wybiorę powiedzmy trzy do finalnych odsłuchów w domu. I oczywiście będą słuchał jak najwięcej, zapewniam :-) Takie też zrestą miałem założenia.

Krzych

Jak już nie ma swojego starego wzmacniacza, to znaczy mam, ale jest do sprzedania. Gram teraz na MF, a to już półka wyżej od trzy czy czetotysiącznego Primarka 20. A ile wydam na głośniki? Tego jeszcze nei wiem i celowo nie podawałem kwoty. Chciałem sobie trochę poteoretyzować i mieć peiwen punkt wyjścia do dalszych działań. A jakbym nawet wydał i 15 kafli, to będę miał kolumny na przyszłość. Ale myślę, że głośniczki za 8-10 tys nie będą stanowić "przeinwestowania" w moim systemie.

Pozdrawiam Stempur

-> stempur

Mam nadzieję, że nie uraziłem Cię określeniem wzmak "za trójkę z groszami" dot. Twojego MF-a... Nie chciałem, by zabrzmiało to pogardliwie, czy coś w tym stylu ;-)

Chodziło mi tylko o proporcje - czy jest sens wydawać na kolumny cztery razy więcej, niż kosztował wzmacniacz, który ma je napędzać, czyli czy elektronika pokaże wszystkie zalety takich kolumn? Zadałeś teoretyczne pytanie nie podając nawet orientacyjnie przedziału cenowego dla kolumn - zatem nie wiadomo było, czy do tego MF-a A3.2 chcesz podpiąć np. WilsonAudio, Avalony, czy ProAc-ki? ;-D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.