Skocz do zawartości
IGNORED

Karta muzyczna i wzmak cos jest zle

Mogos

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego problemu (lub chociaz wyjasnienie dlaczego to jest nie mozliwe):

Do wzmacniacza mam podlaczony odtwarzacz CD i na wyjcie preampowe subwoofer aktywny. Po podlaczeniu karty muzycznej pod jedno z wejsc wzmaka Line 1 slychac szumy, burczenie w glosnikach. Probowalem podlaczac ja tez pod inne wejscia i bylo to samo. Karta muzyczna podlaczona jest z kompem za pomoca przewodu firewire. Probowalem kilku roznych konfiguracji podlaczen i odkrylem ze jak odlaczam subwoofer od wyjcia preampowego zaklocenia znikaja. Przy podlaczonym subwooferze i wylaczonym kompie zaklocen tez nie ma. Sprawdzalem czy czasami przewod firewire nie jest powodem problemow ale po podlaczeniu karty do wzmaka sluchawkowego nie ma zadnych zaklocen. Nie rozumiem jaki jest zwiazek podlaczenia subwoofera i karty z powstajacymi zakloceniami i czy jest mozliwe ich wyeliminowanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/27116-karta-muzyczna-i-wzmak-cos-jest-zle/

Niestety wpiecie do tej samej listwy zasilajacej nie pomoglo. Zapomnialem dodac ze komputer jest typu Notebook (przenosny) nie wiem czy ma to cos do rzeczy. W subwooferze nie ma zadnych zlaczy zwiazanych z uziemnieniem. We wzmacniaczu jest tylko Phono GND Terminal. Jezeli nie ma sposobu na rozwiazanie tego problemu to pozostaje mi tylko podwojne polaczenie suba ze wzmacniaczem raz przez preout a innym razem przez kable glosnikowe. Troche to nieporeczne i niewygodne. A moze jednak jest jakis cudowny sposob co by tą mase w kozi rog zapedzic. Bede wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi.

Problemy z masą to zawsze trochę szukanie na zasadzie prób i błędów.

Zasilając z tej samej listwy spróbuj odciąć masę z kablu wzmak-sub., niech idzie tylko jedna żyła z sygnałem.

O dzieki ci Panie! Sprobowalem z kablem polaczeniowym wzmak i sub tak jak proponowales ale niestety buczalo jeszcze bardziej. Ale dzieki Twoim podpowiedziom zaczelem analizowac uziemnienia sprzetu. Wyszlo na to ze wzmak nie ma uziemnienia, cd tez a komp pomimo ze ma to i tak zasilany juz jest po stronie pradu stalego, za to sub mial. No coz wymienilem kabel na bezuziemnieniowy i nastala bloga cisza. Mam nadzieje ze dla suba to bez wielkiej roznicy czy gra z uziemnieniem czy bez. Jeszcze raz dzieki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.