Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Kina, HK + Northridge/Koda/Balboa

Krzynek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jestem tu nowy ale jako że stoje przed kupnem kina domowego, potrzebuje fachowej porady

Chciałem złożyć sobie zestaw kina amplituner + zestaw głośników 5.1

Mam do wydania ok 5200 złociszy, zdaję sobie sprawę że nie jest to pokaźna kwota, ale musi wystarczyć

Do tej pory używałem Technicsa SC-EH760, ale znudziło mi się jego brzmienie i chciałbym to zmienić

Słucham głównie rocka/metalu, lubię obejrzeć dobry film DVD, mój pokój to porażające 12 mkw, ale istnieje możliwość jego zmiany na 20 mkw

Przeglądałem już różne oferty sklepowe i internetowe, można dostać fioła od tego

Byłem też w sklepie, planuje też dalsze odwiedziny, w każdym razie wstępnie za radą sprzedawcy moim amplitunerem miałby być Harman Kardon AVR 235 (cena 1900), jednak największe problemy stwarza mi wybór zestawu głośników

Spośród różnych ofert najbardziej pasowałyby mi następujące w wymienionej kolejności :

-JBL Northridge E80/EC25/E20/E150P (cena 3300), występuje w formie movie/si pack, nie jestem pewien czy ten amplituner wytrzyma je

-KODA Harmony CV20F/C/S/SW-1211 (cena ok 3000), firma kontrowersyjna, ale zestaw ten zbiera bardzo pozytywne recenzje więc może coś za tym stoi

-JBL Balboa (cena 2550), ten słyszałem, całkiem niezły

Proszę o poradę, może jakieś jeszcze zestwy należałoby posłuchać, poza tym gdzie na terenie Olsztyna jest jakiś sklep z porządnym pokojem odsłuchowym ?

A tak wogóle to dobry ten mój wybór ?

https://www.audiostereo.pl/topic/27160-zestaw-kina-hk-northridgekodabalboa/

witam.

ja jestem posiadaczem zestawu H/K AVR 235 + DVD 23 - elektronika.

jako głosniki grają w nim wymienione przez ciebie JBL Northridge (dokładnie takie same).

o wytrzymałość wzmacniacza nic sie nie bój, ten Harman napędzi sporo wieksze kolumny.

samo zestawienie mogę polecić bez zastanowienia.

z tego co sie orientuję zagra lepiej od zestawienia z pozostałymi wymienionymi przez Ciebie głosnikami.

Balboa to jednak budżetówka, a Koda... no cóż... ja nie polecam.

pozdrawiam.

Łukasz

Mam 8 m2 więcej przestrzeni.

Jeżeli masz miejsce na E80, to proponuję zrezygnować z suba i zainwestować w lepszy centralny, np ec35.

W przypadku filmów cetralny dla mnie to podstawa. Natomiast na tył E30. Z suba tak naprawdę korzysta się wtedy jak się ma własny dom i żonę. Jak są pociechy to niestety. Mojemu koledze urodziła się córa. Od miesiąca biedak nie włącza maszynerii a o subie to w ogóle zapomniał.

Może spróbował byś z zawieszeniem głośników na ścianie. Może 4 E50 z EC35 albo z innymi monitorami.

Proponuję jednak pierszxe rozwiązanie 2xE80, EC35, 2xE30.Sub nie zając nie ucieknie, a może sam go zrobisz.

N atemat muzyki nie będę się wypowiadał. Swego czasu częto bywałem w filharmonii i muszę przyznać że poszukiwanie czystego dźwięku czasami popada w obłęd zwłaszcza jak się mieszka przy wylotówce.

Mój kuzyn ładował KISS, IRON MAIDERN na Radmorze podpiętego do dwóch Altonów 80W i huczało aż miło.

A propos przewodów. Poszukać sobie w internecie w jaki sposób przelicza się grubość względem mocy, pasma i odległości. Ja zdobyłem przewody podczas rozbiórki starych stacji radiolokacyjnych w ramach woja.

Jakie tam są przekroje a parametry, nie mówiąc o wygrzaniu i zestarzeniu.

nie ma wielkich różnic między EC 25 a EC 35 jak też między E 20 a E 30 przynajmniej na papierze

wybór padł na te modele ponieważ w takim zestawieniu są oferowane a kupując oddzielnie będzie dużo drożej

[...] Z suba tak naprawdę korzysta się wtedy jak się ma własny dom i żonę. Jak są pociechy to niestety. [...]

Oj rozbawiłeś mnie. Święta racja, tylko czy własny dom bez żony, to jakiś problem?

ArtS

Żona siedziała obok.

Mam tą przyjemność, że w wyborze sprzętu bierzemy udział razem. Ostrony technicznej nie ma bladego pojęcia kobita. Za to mam uwagi typu ta jest za duża ta w złym kolorze , są też komentarze ta ryczy ta za bardzo huczy.

Mimo wszystko są to cenne wskazówki.

Wymieniony prze zemnie kumpel jak przywiózł Harman Kardona (oj drogi był) pytał sie mnie potem czy nie mógłbny się na tydzień zadekować.

Musisz to odsłuchać. Jak ci będzie odpowiadał EC25 to bierz jakl EC35....

Podobnie z satelitami. Może się okazać , że potrzebujesz zejść niżej.

Co tu będę gadał. Starwas 1 lub 2 sekwencje wyścigu,pościgu, ewentualnie początek powrotu Jedi.

TARGUJ SIĘ FACET, BĄDŹ CO BĄDŹ TO TEŻ BĘDZIE ZESTAW.

Odpuść sobie suba a będziesz miał większą swobodę zakupu. Bez niskotonwego oglądanie filmów nie ucierpi zbytnio.

Po za tym sprawdź wssystko dokładnie i dopiero decyduj się na zakup. Parametry to początek, potem ocena wizualna, na końcu odsłuch. Doby wybór zwiększa jakość zakupu o co najmniej 20%.

no właśnie, z tym odsłuchem to jest dosyć ciężka sprawa, w sklepach które do tej pory odwiedziłem warunki były co najmniej nieodpowiednie

stąd jedno z moich pytań odnosiło się właśnie do wskazania jakiegoś dobrego sklepu który by miał fachowy pokój odsłuchowy

zastanawiam się jeszcze, jak to jest z odsłuchem we własnym mieszkaniu, czy jest taka możliwość ?

witam. ponownie.

ja jeszcze w kwestii: "z subem, czy bez"

mój pogląd i rada: zdecydowanie z subem. bez niego filmy akcji tracą naprawde dużo.

nie jestem natomiast pewien czy warto zainwestować więcej w głosniki efektowe...w mojej skromnej ocenie nie odczujesz tu za dużej różnicy. jeżeli juz to faktycznie lepiej wziąść porządniejszego centrala.

jest tu na Forum taki jeden kolega ("blackninja") w cenach nowego sprzętu nie do pobicia (na dodatek specjalizuje się w sprzęcie H/K), on tez z Polski północo-wschodniej, pewnie by pomógł w kwestii odsłuchu.

pozdrawiam

Łukasz

Prawdę mówiąc tu tez wychodzi moje czysto subiektywne spostrzeżenie.

Kolega Lucmaster podszedł do tematu profesjonalnie.

Odzielnie stereo, odzielnie kino domowe. Dlatego też nie musi iść w żadne kompromisy.

Co do 5.1 to wg specjalistów do pełnego odtworzenia najlepiej byłoby gdyby wszystkie kolumny były jednakowe.

Ponieważ jest to drogie rozwiązanie, producenci pomogli kupującym.

A druga sprawa to to,że nie wszyskie filmy akcji korzystają w pełni z technolgi Dolby Digital czy DTS. Dlatego też uwaga ww kolegi jest jak najbardziej słuszna.

Wracamy do punktu wyjścia, sam musisz to obsłuchać. Za te 300 zł różnicy na tyłach możesz się okablować.

Do co centralnego to naprawde warto zainwestować w jak najlepszy centralny.

Powodzenia

Ja już wybrałem konfigurację

Hk240 plus DVD 47, 4x E80 JBL i do tego INFINITY Beta C360. Suba nie będzie. Przewody z demobilu wojskowego. Do tego dwa przewody RCA (jeden do DVD drugi do kompa).

Wychodzę z założenia , że jest to przewód o wysokich parametrach. Wojsko nie kupowało martwych pikseli.

Teraz trudno mi powiedzieć , czy w ogóle coś takiego jest dostępne. To co było to pewnie wylądowało na złomie.

Wątpię żeby były dostępne, to co agencja sprzedała poszło dawno na złom. mam to z czasów kiedy skup miedzi nie był aż tak opłacalny.Są u mnie z 14 lat.

A konkertnie były to tory sygnałowe z "gołębnika" stacji S75 Desna, ta była radziecka.

• 1 miesiąc później...

przechadzając się ostatnio po sklepach trafiłem na taką propozycję

B&W DM 309/303/LCR3 + ampli Denon 2106 za 6 kzł

podzielcie się swoją wiedzą na temat tego zestawu, jak sprawdzi sie w muzyce rockowo-matalowej, jak w kinie ?

śmiało proszę

Czesc,

Posiadam kolumny Kody CV20, zasilane sa Denonem 1706 i wedlug mnie graja rewelacyjnie. Swietnie sie spisuja w stereo a jeszcze lepiej w kinie. Polecam je i mysle ze za ten zestaw to i cena jest ok w porownaniu z niby "lepszymi" firmami...

Pozdrawiam

Do HK najlepiej brzmią JBL Northridge. Chciałem kupić Infinity Beta 50, ale gdy posłuchałem E100 z moim AVR435, stwierdziłem, że są nie do pobicia. Spotkałem się z zarzutem, że tym zestawem zamykam sobie drogę do suba. Istotnie, sprzętu chcę używać także do słuchania muzyki i suba nie brałem pod uwagę. Rzecz gustu, ale według mnie przy serii Northridge jest on po prostu niepotrzebny.

Ja bym nie powiedział, że kupując JBL e100, zamykamy sobie drogę do suba. Właśnie ta seria szczególnie dobrze gra w takim połączeniu. Te JBL-e mają dużo basu, ale tego średniego i warto uzupełnić ten niższy. Słyszałęm je w połączeniu z subem w b. dużym pomieszczeniu ( sklep nie dla idiotów), był wówczas puszczony koncert JM Jarre-a. Jednym słowem świetny sprzęt, niesamowite wrażenia, równowaga tonalna, kultura, dużo powietrza, dynamika, mnóstwo detali (ludzie się schodzili, ale nikt nie opuszczał pomieszczenia i zrobiło się tłoczno, jak na koncercie :)) Nie słyszałem nigdy kolumn w cenie +/- 2000zł, które grają tak efektownie. Jest jeden minus, te JBL-e, są idealne do b.dużych pomieszczeń. Ja w swoich 20 m2 mógłbym o takim dzwięku pomarzyć ( nawet gdybym je sobie kupił:-)). Jest wiele subów, które spokojnie poradzą sobie z e100 i nie zostaną zagłuszone (wyższe modele paradigima, a nawet sub od reszty kompletu (JBL e250)). Pozdrawiam

Taak, byłem wczoraj w sklepie, słuchałem zestwu B&W, Avance i Wharfedale

Najbardziej spodobał mi się dźwięk z B&W, najbardziej szczegółowy - to może się podobać

Porównywalne były kolumny Avance, ale brakowało im troichę środka

natomiast kolumny Wharfedale sprzedawca puścił dla kontrastu, od razu słychać że to ina pólka cenowa znaczy się niższa

jedyny mankament moich odsłuchów jest taki, że grały jedynie frontowe głośniki i nie wiem czego się spodziewać w kinie, tym bardziej że bez subwoofera

sprzedawszy swoją wieżę nie posiadam żadnego odtwarzacza cd poza moją ps2 ze światlowodem , proszę doradźcie jaki odtwarzacz powinienem sobie kupić, sprzedawca mówi, że takie od 1500 zł zagrają dobrze, czy skoro kupuje ampli denona to teżpowinienem się rozglądać za odtwarzaczem te firmy ?

ehh, nie można edytować

co do Kody to z chęcią bym się przekonał jak gra, ale niestety w całym Olsztynie nie mają tego producenta, a tym bardziej konkretny zestaw, szkoda bo recencje CV20 są bardzo pochlebne

• 2 tygodnie później...

>Pablo1964

Gratuluje zakupu, zwłaszcza, że jesteś zadowolony! E100 przy cichym odsłuchu grają dość ładnie i nawet głęboko (w końcu basowce 2x25cm), czego nie można już powiedzieć o E80 i E90, które moim zdaniem zaczynają grać świetnie, dopiero na dużych poziomach głośności. Jednym słowem, seria E jest raczej stworzona dla fanów mocniejszego uderzenia. Ja po prześledzeniu wielu wątków kolegi norwidosa, miałem jedynie obawy co do buczenia tych skrzyń w pokoju 20 m2. Jeśli nic takiego nie występuje, to można powiedzieć, że zakup się udał. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.