Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny zamknięte-opinie właścicieli

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

ARGOS, 21 Lip 2006, 18:10

>Nie koniecznie. Dostępnosć takich kolumn jest znacznie mniejsza niż dostępnosć do nie-DIYowskich

>wyrobów audiofilskich. W przypadku kolumn audiofilskich można sobie wszystko pomierzyźć, jak mocno

>prfacuue bass reflex, jak nsko jest strojony, albo nawet przeczytać w audio gdzie są wszystkie

>pomiary.

Hm. W zasadzie monitor studyjny też można sobie chyba kupic albo wypozyczyć i pomierzyć... Ale pewnie rzeczywiście trudniej.

To jest opinia redaktora Kulpy ;-) I nie jest to opinia którą uważałbym za krzywdzącą, wręcz przeciwnie uważam to za duży komplement, w końcu w muzyce najważniejsze jest piękno i przyjemnosć. A na temat neutralności to mam osobny pogląd - na koncercie muzyka też może brzmieć róznie w zależności jakie się miejsce w sali zajmie, dlatego pełną neutralność i realizm uważam za coś, czego i tak nie da się osiągnąć, bo jest to pojęcie względne. muzyka albo porywa albo nie, a neutralność, barwa, dynamika, szczegółowość, przestrzenność, obudowa zamknięta, obudowa bass reflex to tylko środki, których nie należy fetyszyzować. Każdy środek jest dobry o ile daje oczekiwany efekt, to tyle. Toszkę mi się na filozofowanie zebrało ;-)

>Hm. W zasadzie monitor studyjny też można sobie chyba kupic albo wypozyczyć i pomierzyć... Ale

>pewnie rzeczywiście trudniej.

Niby mozna, ale takie rzeczy rzadko mają miejsce. Stąd własnie twierdzenie że stan wiedzy na temat monitorów studyjnych jest zbyt niewielki zeby posługiwać się tymi przykałdami w dyskusjach. Prawda jest taka że b-r b-rowi nie równy, podobnie zresztą jak OZ. Możliwości dobrania objetosci i w przypadku b-r także strojenia portu jest tak wiele że raczej mniej istotne jest jakiego rodzaju jest obudowa, a bardziej czy całość jest zrobiona dobrze. Ja osobiście wolę obudowę zamkniętą, ale słyszałem już kilka razy bass reflexy dające bardzo szybki i zróżnicowany bas. Dlatego będąc zwolennikiem jednego rozwiązania daleki jestem od przekreślania innych rozwiązań, choć zawsze będę wolal obudowe zamkniętą uważam że bass reflex może mieć sens.

ARGOS, 22 Lip 2006, 01:00

>>Hm. W zasadzie monitor studyjny też można sobie chyba kupic albo wypozyczyć i pomierzyć... Ale

>>pewnie rzeczywiście trudniej.

>

>Niby mozna, ale takie rzeczy rzadko mają miejsce

Przepraszam, ze tak drążę, ale zaciekawiło mnie to. Dlaczego. Jaki jest powód, że w narodzie przeprowadza się niezależne jak rozumiem pomiary kolumn hi-fi/audiofilskich a nie mierzy się monitorów?

>To jest opinia redaktora Kulpy ;-) I nie jest to opinia którą uważałbym za krzywdzącą, wręcz

>przeciwnie uważam to za duży komplement, w końcu w muzyce najważniejsze jest piękno i przyjemnosć. A

>na temat neutralności to mam osobny pogląd - na koncercie muzyka też może brzmieć róznie w

>zależności jakie się miejsce w sali zajmie, dlatego pełną neutralność i realizm uważam za coś, czego

>i tak nie da się osiągnąć, bo jest to pojęcie względne. muzyka albo porywa albo nie, a neutralność,

>barwa, dynamika, szczegółowość, przestrzenność, obudowa zamknięta, obudowa bass reflex to tylko

>środki, których nie należy fetyszyzować. Każdy środek jest dobry o ile daje oczekiwany efekt, to

>tyle. Toszkę mi się na filozofowanie zebrało ;-)

takie kolumny latwiej sie sprzedaja :P

>>takie kolumny latwiej sie sprzedaja :P

Czy ja wiem... wiele osób uważa to za wadę. Nie chodziło tutaj o łatwiejszą sprzedaż bo prawdę mówiąc trudno wyczuć czego ludzie tak naprawdę szukają, chodziło raczej o stworzenie czegoś wyrazistego, czego jeszcze nie było.

>Przepraszam, ze tak drążę, ale zaciekawiło mnie to. Dlaczego. Jaki jest powód, że w narodzie

>przeprowadza się niezależne jak rozumiem pomiary kolumn hi-fi/audiofilskich a nie mierzy się

>monitorów?

Tego nie wiem, wiem tylko że dostęp do takich informacji jest znacznie trudniejszy niż w przypadku wyrobów do użytku domowego. Powody mogą być różne, ale najprawdopodobnej kolumny studyjne nie przystają do oczekiwań większościaudiofiw i stąd wasnie nikłe zainteresowanie.

"Przepraszam, ze tak drążę, ale zaciekawiło mnie to. Dlaczego. Jaki jest powód, że w narodzie przeprowadza się niezależne jak rozumiem pomiary kolumn hi-fi/audiofilskich a nie mierzy się monitorów?"

A może po prostu czytamy niewłaściwe pisma branżowe? Jestem pewien że w prasie fachowej dla nagłośnieniowców i realizatorów dźwięku są testy monitorów studyjnych, pytanie tylko czy odkryli oni to, że w dzisiejszych czasach pomiary stały się łatwiejsze?

Podstawową zaletą OZ jest brak otworu, który w obudowie B-R użyty niewłaściwie przez młodego audiofila może posłużyć wrzuceniu do środka obudowy zielonego vw garbusa.

• 2 lata później...

Ja posiadałem Yamahy typu zamkniętego.(moc sin.50W moc muz.80W 6 ohm); dwudrożne, całkowicie wypełnione w środku jasną watą. Była to seria NS i dwie cyfry - niestety zapomniałem jakie. No i do dziś jestem pod wrazeniem miękkiego ciepłego basu jaki się z nich wydobywał. Wiem że podobnej budowy kolumny buduje firma ONKYO. Aktualnie używam kolumn Hitachi HS-55 (parametry w necie,plus wzmak Pioneera A-676).Stale jednak mam zamiar kupić kolumny typu zamkniętego, które pasowałyby do mojego wzmacniacza. Czy moglibyście coś polecić ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.