Skocz do zawartości
IGNORED

gdn20/60 + vifa d26tg zamknięta?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy pomysł vifa d26tg + tonsil gdn20/60 2-drogi w obudowie zamkniętej około 25l. ma rację bytu? Jest to alternatywa wobec 2xarn150-03/4. Powiem, że kusi mnie konstrukcja zamknięta ze względu na jakość basu.

Teoretycznie będę miał kiepską średnicę, ale czy na pewno? Ewentualnie dałbym 3-drogi, ale to już jak na mnie za trudna konstrukcja. Pokój 20m^2

https://www.audiostereo.pl/topic/27203-gdn2060-vifa-d26tg-zamkni%C4%99ta/

Ten Tonsil nie nadaje się raczej do 2 dróg, a jesli do trzech to warto dopłacić do znakomitego GDN 20/80/2.

Mam Tesle i niestety nie mają średnicy, choć w zamkniętej może chociaż by nie muliły.

Simonello, moim zdaniem z tych dwoch glosnikow to wlasnie 20/80/2 nie nadaje sie do dwoch drog - to jest glosnik typowo niskotonowy i brakuje mu szczegolow na srednicy. Natomiast 20/60/3 przy niskim cieciu (max 2kHz 12db/okt) moze sie podobac.

W tej kwestii niewiele mogę doradzić, gdyż głośniki Tonsilu serii GDN 20/... stosowałem tylko w konstrukcjach trójdrożnych (GDN 20/35/1, 20/40/6, 20/40/14, 20/60/3, 20/80). Jedynie raz użyłem głośnika z tej serii w dwudrożnym układzie, ale nie była to moja konstrukcja, lecz modyfikacja kolumn Tonsilu ZGC 30 (o ile mnie pamięć nie myli siedział tam GDN 20/30 i GDWK 9/80). Zawieszenie sparciało i znajomy poprosił mnie o modyfikację. Zastosowałem w nich GDN 20/60/29 (parametry podawane przez Tonsil: fs=32 Hz, Qts=0,41, Vas=90 litrów) z wklęsłą nakładką przeciwpyłową i kopułkę GTC 11/100. Ten GDN chyba był stosowany w pierwszej serii kolumn Maestro Tonsilu. Niestety modyfikacja była bardzo szybka (znajomy nie był audiofilem i zależało mu na czasie) i nie miałem czasu zrobić porządnej zwrotnicy i posłuchać jak to gra, a ponadto tego głośnika dawno już nie widziałem w sprzedaży.

GDN 20/60 generalnie nie jest specjalnym głośnikiem... Jakbym miał to robić dla siebie to bym został przy ARN. Ale jesli uparłeś się na zamkniętą obudowę może pomyślisz nad 2x jakiś 18cm STX ? Te tanie 18stki mają wysoki QTS i nadawają sie do budy closed - brzmienie w stosunku cena jakość jest baaaardzo dobre.

Układ 3way po co robić .. średniotonówka też kosztuje - ja bym wolał dopłacić troche grosza i kupić choćby peerlesa CSX lub przy większym budżecie jakąś vife.

Jak już wogule się uprzesz na tego gdn 20/60 :) to jeśli szukasz głośnika z bdb średnicą to może gdn 16/50/6 Cię zainteresuje? Ma naprawde bdb średnicę ... kwestia tego czy kupisz orginalny czy używany głośnik :)

Nie boisz się nienormalnego braku basu z budy closed? W dzisiejszych czasach przy dzisiejszej technologi jest możliwe wytwarzanie głośników doskonale nadających się do BR zapewniających znakomity bas i niekoniecznie są do głośniki drogie .

Daj znać jak co tam planujesz bo jestem ciekaw ;)

gdn'y 20/60 można dostać po 50zł.

Nie obawiam się. Miałem space'86 na gdn20/40 i bas był dla mnie ok. Przede wszystkim boję się wlokących kluch z b-r a nie niedostatku basu z closed.

Znalazłem kilka konstrukcji na 20-cm midwooferze i wygląda na to, że grają. Znalazłem też 2,5 drogi closed na 20-cm wooferze i 16cm midwooferze (taki sam napęd).

...Tak naprawdę to sam nie wiem czego chcę. M18WH jest poza moim zasięgiem, heco 170 już nie mogę dostać, arn ma drażniące mnie średnie..Jak się wkurzę to wezmę jbl e30 na krechę i będzie spokój, dopóki nie postanowię zajrzeć w zwrotnice i wtedy zacznie się wszystko od początku.

Mam pytanie tak przy okazji. Tez mam teraz Space 86' ale posypal mi sie amortyzator gorny przy niskotonowcu i mysle o wymianie calego na cos innego. Co ewentualnie byscie polecali w tej konstrukcji przy koszcie do ok. 80zeta za 2? Musze sie w tej sumie wyrobic bo nie jestem na wlasnym utrzymaniu wiec musze wyjac kase ze swojego marnego budzetu:( Wiec co by sie nadawalo??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poza tym, co teraz poparte jest doświadczeniem, zdecydowanie polecam regenerację głośników, które masz lub zakup takich samych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.