Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

arturp, 10 Paź 2006, 22:52

>cyjanopan, 10 Paź 2006, 21:45

>

>Ostanio było kilka głośników z wysokotonowymi Heila ale mnie się wydaje ,że te sa pierwszy raz .

Mówię dokładnie o tych, ESS, wysokotonowy Heil, dwudrożne, duża membrana bierna z tyłu

Popatrzcie, te tannoye znowu sie zepsuły :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A wiecie dla czego? Facet nie wie co to cena minimalna i tnie głupa bo mu oferty nie odpowiadają. Zobaczcie co mi napisał w mailu:

"napisalem ze sa uszkodzone poniewaz musialem odwolac aukcje bo musialem wyjechac do USA i nie zdolal bym zalatwic wszystkich spraw zwiazanych z aukcja glosniki sa w 100 % sprawne i wstanie rewelacyjnym przywiaozlem je od kolegi ze stanow zapraszam do mnie na ogledziny cena za jaka sprzedam to 1250 zl to jest minimum taniej napewno nie sprzedam "

Ukryta Zawartość

No to przesadził grubo .

Obecnie na allegro sa bardzo ciekawe głośniki w dobrych cenach.

Własnie sie kończy taka aukcja

Ukryta Zawartość

Na dole pracują Vify P17 z membrana polipropylenowa i godziwym napędem a na górze scan speaki z serii 2010 modyfikowane dla Avance , kopułki do naprawy ale to mozna wyprostować przy użyciu środków chemicznycjh - nie na 100% dokładnie ale nieźle.

Cena wciąż bajeczna ale mnie chwilowo nie stać ;/

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Kiedys miałem takie audaxy - prawdziwe monstra i na dodatek wersja estradowa - duże SPL i niski rezonans - moim zdaniem dobre do odgrody . Jeden mankament- piankowe zawieszenie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Vifa D75 - niestety przerwana membrana.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem to była najlepsza kopułka średniotonowa po ATC SM 75. Producent zalecał jej pierwszą cz. podziału na 500Hz ( kondensator 24mikroF i cewka 3,3mH ). Miałem taką parkę od Kisiela - niebywała średnica .Sprzedałem , jak zwykle na inne wynalazki była kasa potrzebna.

A tu taka sama w dobrym stanie ale za droga ... ja te nówki sprzedałem za 300.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Eh, gdybym tylko miał kasę, to władowałbym je w dwie skrzynie na wspomaganie dołu...

Ukryta Zawartość

I jeszcze coś takiego............

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uwe300, 11 Paź 2006, 17:50

>ja bym nie ryzykowal za 50zł w akkusie sa po 199/szt pewne, nowe i z gwarancją<

Albecki ma czasem nieaktualne ceny bo bierze od Kisiela oczywiście i potem sie okazuje ,że trzeba 40 PLN dopłacic . Ale masz racje - 350 PLN za te Scan Speaki D2010 to troche duzo . W dobrym stanie ptrzetworniki będące w sprzedaży i produkcji na rynku wtórnym dochodzą do 60% ceny nowych .

...there is no spoon...

cos o tym wiem, raz czekalem 2tyg na XT25 od Albeckiego bo kurier ma bycza 1hu nichz glosnikami:/ pozniej dzwonie do Kisiela i tan mowi ze Albecki to czeka na te glosniki od niego:), Wogole w Akkusie to jeszcze ani razu nie bylem zadowolonym klientem:) wliczając połamany kosz auruma:) 3 miesiace sie z nimi raz cackalem ale wyszlo na moje. Jakos mam chyba do niego pecha:( pozatym nie jestem pewien ale to w necie jest ofertą i chyba gowno powinno obchodzic klienta ze cena nieaktualna, przynajmniej z tego co z wykladow prawa pamietam jest tak w zwyklych sklepach a jak z internetowymi to nei wiem...

>>uwe300, 11 Paź 2006, 18:52

chyba dobrze pamiętasz, to samo zresztą niby tyczy się aukcji na allegro - jeśli jest na zdjęciu np pilot do CD to w cenę wchodzi też i pilot, mimo że właściciel mógł sobie napisać że pilota nie ma... Ale wiesz ... to tylko teoria ;(

Servantess, 12 Paź 2006, 16:39

Po tylu latach moga się rozpaść w każdej chwili , brak do nich parametrów , każdy ma inne TS i charakterystykę . W sumie to dramat ... ale to scan speak i zawsze jest wart 50 PLN za parę . Za wieloletnie zasługi .

...there is no spoon...

peter, 13 Paź 2006, 07:39

Przykro mi , nie wiem nic więcej niż to co mozna zobaczyc na zdjęciach . W sieci tez cisza .

Ale jest jeden sposób - napisac maila do producenta z tym pytaniem .

...there is no spoon...

Stare kewlarowe Focale . Warto zwrócić uwagę na jakość tej plecionki kewlarowej - jest z cienkich włókien i przez to bardzo sztywna , świetnie przetwarza średnicę, konturowo i klarownie .

Głośnik wysokotonowy jest jednak obarczony niewielkim manakmentem - charakterystyka nie sięga wysoko a dźwięk bywa określany jako matowy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp

"kopułki do naprawy ale to mozna wyprostować przy użyciu środków chemicznycjh - nie na 100% dokładnie ale nieźle." -

myslisz ze cos takiego dało by sie wyprostować? Znajomy ma wgniecina kopułke tekstylna(dzieciak załatwił sprawe) i stracił juz nadzieje. Czyli jakis sposób na to jest?

Oczywiście ,że jest . Warunek - głośnik musi być ,, rozbieralny " - tak aby mozna było sie dostać do kopułki z cewką . Dalej to juz proste - jesli kopułka jest nasączana to wystarczy ją od wewnętrznej strony delikatnie nasączyć benzyną lakową ( na przykład przy pomocy wacika do czyszczenia uszu ) i delikatnie ruchami okrężnymi wacika od wewnątrz membrany przywrócic jej pierwotny kształt . Poczekac aż benzyna wyschnie i OK. Jesli ktoś chce dodac nieco powłoki zmytej benzyną to nalezy pokryć cienką warstwą Damaru - do kupienia w sklepach dla plastyków. Powleka się tym obrazy . Oczywiście Damar stosujemy od frontu kopułki a nie od strony cewki . Nalezy uważac aby podczas tego malowania nie nasączć cewki chociaz jak wyschnie to i tak bez problemu.

Po takich operacjach stare , zabrudzone kopułki nabieraja blasku i świeżości- nie tylko optycznie ;p .

...there is no spoon...

Morel - problem,

ostatnio jest kilka ciekawostek na aukcjach toczących się w działach allegro nie koniecznie związanych z kategoria do której towar należy - przykładem sa te Morele MDT 32 S w dziale ze sprzętem estradowym.

Ukryta Zawartość

Stan tych głosników jest opłakany - ślady po kleju , brudne kopułki i brak komory rezonansowej z dodatkowym magnesem a przeciez jest to wersja z indeksem S a więc ekranowana . Ktos oderwał .

Pomyslałem dam stówkę i poprosze o przesłanie z opcją kurierska pozwalającą skontrolować towar przed odbiorem.Obawiałem sie ,że cewki są spalone albo ocierają.

Nie osiągnąłem ceny minimalnej więc zapomniałem o sprawie do czasu gdy otrzymałem maila od sprzedającego ,ze wzywa mnie do zapłaty poniewaz wygrałem aukcję .

Odpisałem ,że nie ma m takiego obowiązku bow przypadku nieosiągnięcia ceny minimalnej żadna ze stron nie jest zobowiązana do sfinalizowania transakcji ale jeśli wysle mi za pobraniem z opcja kurierską do kontroli sprawności towaru to dam 100 za pobraniem .

W odpowiedzi otrzymałem parę wulgaryzmów i widze ,że głośniki wróciły na aukcję .

Moim zdaniem spalone a tłumaczenie ,że nie wie jak sprawdzic jest dziecinnie naiwne. Załączam zdjęcia jak wyglądaja a jak powinny .

post-3970-100004821 1170302470_thumb.jpg

post-3970-100004822 1170302468_thumb.jpg

post-3970-100004823 1170302467_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.