Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny z TL - opinie włascicieli

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Główny problem TL-ek jest taki że wymagają o dziwo dobrych i mocnych głośników o dużym wychyleniu liniowym membrany. Ponadto, co z tym się wiąże to wydajny prądowo wzmacniacz. Sama konstrukcja TL ma też wiele innych problemów jak np to że dużo taką obudowę spieprzyć i minąć się z dobrym efektem. BR wprowadza swoje "smiecie" do odtwarzanego sygnału, ale TL robi to jeszcze bardziej - zafalowania na charakterystyce. Niby można to eliminować różnymi długościami kanału jak i wytłumieniem ale ile z tym zabawy, kosztów, etc. Niekwestionowaną zaletą TL (poprawnie zaprojektowanej) jest bas. Słyszałem go w konstrukcji kolegi i powiem szczerze że z 18-tek szło tyle basu że nie mogłem się nadziwić.

"Przy Quadralu miało się wrażenie, że bas cały czas miał taką samą barwę, czasami bas niespodziewanie znikał, a czasami uderzał ze zdwojoną mocą . "

mam takie samo wrażenie - nie wiem czy była to wina kolumn czy lampiaka, który je napędzał - ale mnie ten dźwięk nie siadł i tyle

Z tego co piszecie wynika, że naprawdę potrzeba wam odsłuchu dobrych udanych konstrukcji z mało

przypadkową elektroniką.

Jasna sprawa jest, że LT nie jest doskonała, ale nas uzytkowników tego rodzaju kolumn, podkreślam

uzytkowników, którzy słuchają ich na codzień, naprawdę ciężko zmusić do dłuższego obcowania z BR.

Słuchanie LT ze słabowitą lampą to dokładnie takie objawy jak piszecie, LT potrzebuje

pieca...choć taki Baltlab Epoca do mocarzy nie należy, myślę, że Profes nie narzeka

i nie tęskni za BR, podobnie ja i wielu innych, którzy mają tego typu dobre konstrukcje.

Prawda jest taka, że BR ma swoje zalety, mimo wszystko ja ciągle wolę ich nie mieć

i od nich odpocząć:-)

Marduk

Co masz na mysli pisząc "ze słabowitą lampą"?

Moje doświadczenia z LT są skromne , ale bas jaki słyszałem zrobił na mnie duże wrażenie. Słuchałem LT z lampą jak i z tranzystorem.

Jednoczesnie nie przekreslam żadnego z rozwiązań czy to LT, OZ czy B-R w audio nie ma jednej drogi i kazda z tych konstrukcji może byc dobra jak i kiepska. Oczywiście najłatwiej jest spieprzyć własnie LT

W ramach eksperymentu postanowiłem zbudować sobie LT sam jestem ciekaw jak będzie wyglądała ta przygoda.

marko3T

To co napisał ABS kilka postów wczesniej, słabowita czyt. mała moc, słaby zasilacz.

Ciekawe jak wyjdzie Ci ta konstrukcja w LT. Na pewno będzie to ciekawe doświadczenie

zbudowanie tego typu kolumn. Masz rację, że LT nie jest prostą sprawą

i łatwo coś spaprać. Bas naprawdę może się podobać, ale uważam, że z TL (dobrą TL)

trzeba trochę pożyć, żeby ją w pełni docenić.

Zamierzasz zbudować 2 way czy 3 way??

Marduk

Planuje powalczyć 2 drogi to ma byc eksperyment więc nie chce za dużo inwestować w głośniki chociaż oczywiście kupie firmowe(może Peerless).

Jeżeli spodoba mi się nowy rozdział w moim budowaniu kolumn to następne będą 3 dr.

Nie mam zwyczaju zmyślać i już wyżej pisałem ,że moje doświadczenia odsłuchowe z LT są skromne. Pewnie gdybym się przy tym pierwszym podeściu zraził do tego typu obudowy to raczej nie topił bym pieniędzy w tą koncepcje.

każdy rodzaj obudowy może byc zrobiony lepiej lub gorzej. Stad wynikają wyżej opisane wady rozwiązania Quadrala na jednym dużym tłoku, kanał jest dość prosty, słabo wytłumiony a wylot o dużym przekroju na górze i dlatego są pewne problemy z równomiernością charakterystyki. TDL to raczej obudowa labiryntowa a nie linia transmisyjna, zaprojektowana dla znacznego poprawienia efektywnośći, ogólnie niespecjalne rozwiązanie. Z moich doświadczeń z liniami transmisyjnymi wynika że kolumna powinna miec 2-3 głośniki w kanałach o zmieniającym się przekroju i różnej długośći, obudowa powinna być doskonale wytłumiona aby z wylotu częstotliwości z pierwszej oktawy były odrobinę stłumione a wyższe dużo bardziej i najlepszy jest niski podział z częścią średniotonową. Są dobre rozwiązania na jednym głosniku np B&W Nautilus tylko że tam kanał jest zamknięty, nawiasem mówiąc trochę mały ma przekrój na końcu- wygląd okazał się ważniejszy od włąsciwości akustycznych :-)

W trakcie usuwania konta.

bogdan_

Ja specjalista od LT nie jestem, ale z pewnymi Twoimi twierdzeniami jakoś nie mogę się zgodzić.

Piszesz że Quadral zbudowany na jednym duzym tłoku i to jedna z wad. Wydaję mi się ,że nie ma to znaczenia dla jakośći basu pod warunkiem ,że ten głośnik ma odpowiedni potencjał.

Natomiast mysle że umieszczenie wylotu na górze obudowy nie ma wpływu na nierównomierność charakterystyki , a pewnie duży przekrój tegoż wylotu jest spowodowany duzym sd głośnika.

Nierównomierności ch-k pewnie wypływają na skutek słabego tłumienia linii.

Proponowane przez Ciebie kilka głośników w liniach o różnej długości mają za zadanie znoszenie rezonansów

Można sobie z tym poradzić (teoretycznie) ścinając wewnętrzne przegrody i tłumiąc linie w odpowiednich miejscach.

Proszę nie byłem specjalistą i nagle już jestem:-)

Pzdr.

masz rację kanał jest słabo wytłymiony, gdyby dali 2 głosniki lub 3 w różnych odległosciach od wylotu byłoby lepiej nawet przy takim wytłumieniu, zresztą cięzko jest umocować materiał w pionowym szerokim kanale . Po wielu doświadczeniach uwazam że początkowo kanał powinien być wytłumiony lekko, głównie ścianki grubą warstą ale był prześwit aby głośnik pracował na luzie przy bardzo niskich czstotliwościach i stopniowo kanał tłumiłem coraz bardziej a na końcu to już materiał wytłumiający jest gęsty.

masz rację kanał jest słabo wytłymiony, gdyby dali 2 głosniki lub 3 w różnych odległosciach od wylotu byłoby lepiej nawet przy takim wytłumieniu, zresztą cięzko jest umocować materiał w pionowym szerokim kanale . Po wielu doświadczeniach uwazam że początkowo kanał powinien być wytłumiony lekko, głównie ścianki grubą warstą ale był prześwit aby głośnik pracował na luzie przy bardzo niskich czstotliwościach i stopniowo kanał tłumiłem coraz bardziej a na końcu to już materiał wytłumiający jest gęsty.

marko3T ma rację. Na nierównomierność charakterystyki nie wpływa położenie otworu TL tylko jego wytłumienie. ALE PONADTO duży wpływ ma ilość załamań tunelu!! Najlepiej byłoby zrobić max 1 załamanie albo w ogóle ale czasami jest to po prostu niemożliwe

znam tylko brzmienie głośnika śrdniotonowego- niesamowicie liniowy i przezroczysty i wstęgi Matsushity całkiem niezlej, z tego co czytałem to obudowa TL jest za słabo wytłumiona inaczej byłaby to naprawdę referencyjna konstrukcja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.