Skocz do zawartości
IGNORED

T-Amp - schemat i modyfikacje

a_men

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieszczam schamat T-Ampa zaczerpniety z diyaudio. Ze względu na rozmiary musiałem podzielic go na dwie części. Całość jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym zachęcić posiadaczy tego wzmacniacza i ludzi znających się na modyfikacjach sprzętu do opisywania w tym wątku swoich pomysłów co można w nim poprawić. Pomysły sprawdzone w praktyce mile widziane:)

post-4255-100008672 1170296920_thumb.jpg

post-4255-100008673 1170296919_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27244-t-amp-schemat-i-modyfikacje/

Ja na razie zafundowałem swojemu zasilanie akumulatorowe.

Za namową kolegi usunąłem też kondensator C10. Ponoć przy zasilaniu z akumulatora nie zawsze jest potrzebny. Niestety układ zaczął się wzbudzać i zamówiłem Panasonica FM 680uF/16V do wstawienie go w miejsce badziewnego no name'a o parametrach 330uF/25V. Kondensator ten polecał panomaniac z diyaudio. Po wlutowaniu opowiem o wrażeniach.

a_men, jakie wrazenia przy zasilaniu aku? Jak sprawuje sie t-amp z Twoimi kolumnami? Nie znam sie zbytnio na elektronice, ale moze wymienic wszystkie kondy na Panasonic'a?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jak widać na fotce na płytce jest tylko jeden elektrolit. I własnie ten trzeba wymienić:)

Jest jeszcze inna wersja modyfikacji zasilania. Vinnie Rossi z www.redwineaudio.com usuwa kondensatory C10, C11 i C12 i montuje dwa kondensatory 2200uF/16V bocznikowane 0.1uF bezpośrednio na nózkach chipa VDD1 i VDD2. Sam nie wiem co lepsze.

Finalnie zamierzam zrobic cos takiego:

Ukryta Zawartość

Tylko na razie nie mam forsy na Auricapy.

Gdyby jeszcze ktoś mógł mi wyjaśnić po co sa te 0.1uF kondensatory pomiędzy gniazdami głosnikowymi? Wiem, ze niektórzy ich nie stosują.

Jesli chodzi o brzmienie na zasilaniu akumulatorowym, to uważam, że jest to najlepsze zasilanie do T-Ampa. Próbowałem juz zasilacza standardowego i impulsowego (z tym ostatnim było najgorzej - brzmienie zimne i mnóstwo zakłóceń).

Po podłaczeniu do akumulatora dźwięk nabrał kultury i wypełnienia. Stał sie bardziej gładki, choć nie ubyło szczegółów. Wyraźnie lepsze wysokie tony i średnica, może nieco mocniejszy bas.

Byłem zdziwiony, że T-Amp radzi sobie lepiej z moimi Evo1 niż poprzedni NAD 306 (do sprzedania jeśli ktoś reflektuje), bo wbrew pozorom to nie są kolumny które łatwo napędzić. Nie mniej jednak przy wyższych poziomach słychać, że T-Amp się męczy, bo Evo maja tylko 86db skuteczności. Zamierzam je więc zastapić czymś efektywniejszym.

post-4255-100008669 1170296924_thumb.jpg

post-4255-100008670 1170296923_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensatory ceramiczne, sprzęgające, po lewej stronie układu warto wymienić na foliowe, wejściowe 100pF można usunąć. Problemem może być ich wielkość. Zastosowanie wszędzie elementów SMD raczej nie wyszło na dobre, po stronie cyfrowej ukaldu jet to O.K.

a_men, 22 Lip 2006, 12:09

>Ja na razie zafundowałem swojemu zasilanie akumulatorowe.

>Za namową kolegi usunąłem też kondensator C10. Ponoć przy zasilaniu z akumulatora nie zawsze jest

>potrzebny. Niestety układ zaczął się wzbudzać i zamówiłem Panasonica FM 680uF/16V do wstawienie go w

>miejsce badziewnego no name'a o parametrach 330uF/25V. Kondensator ten polecał panomaniac z

>diyaudio. Po wlutowaniu opowiem o wrażeniach.

Chciałbym sprostować to co napisałem o wzbudzaniu sie układu bez kondensatora C10. Nie jest to prawdą.

Był u mnie RAF wszystko sprawdził i okazało się ok. Szum , który brałem za wzbudzanie pochodził od odtwarzacza CD. Polecam to rozwiązanie zasilającym T-Ampa z akumulatora.

Przy okazji kolega RAF (wielie dzięki:) dokonał u mnie innej modyfikacji. Wywaliliśmy cały filtr przed kondami C3 i C4, czyli R01, R02, C1, C2, L1 oraz L2. Zbliżyło to nas do fabrycznej aplikacji, gdzie owch elementów nie ma.

Brzmienie zyskało ogromnie. Otworzyło się i pojawiła się swoboda, oddech. poprawił się każd aspekt dźwięku. Zwłaszcza średnica stała się bardziej namacalna.

Niestety układ zaczął się bardziej grzać i potrzebne było zdjęcie górnej obudowy. Teraz szukam odpowiedniego radiatora.

hej, mozesz opisac jaka jest roznica po wywaleniu c10. Zostawiasz to miejsce po wylutowaniu "gole" czy laczysz je kabelkami? Nastepna propozycja tuningu to wymiana inductorow L3,...,L6 na powietrzne, z tym ze kosztuja 20+ przesylka

Ukryta Zawartość

ps. moze jakies fotki przerobionych t-ampow.

Ukryta Zawartość

Ha, ha, ha, bo się wzbudza bez niego, wymień go na lepszy. Takie tuningi są bez senu, jeśli uswa się podstawowe elementy gwarantujące prawidłowe działanie urządzenia. zostaw chociaż 100uF.

A czy jest dostepne jakies rozwiazanie akumulator+ladowarka (czy to ma dzialac caly czas na aku, a ladowac po rozladowaniu aku, czy jakos aktywnie?)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Witam!

Ukryta Zawartość

W tym wątku jest trochę na ten temat.

Właśnie robię zasilanie do T-Ampa: akumulator + ładowarka + wskażnik napięcia.

Pozdrawiam

Ptyś

post-6705-100007841 1170298045_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Ptyś

Jaki rodzaj ładowarki chcesz zastosować, buforową, coś jak tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mieć ją cały czas podłączoną, czy też planujesz odłączać w czasie odsłuchów? Czy w Twoim przypadku ładowanie akumulatora w czasie grania wpływa na dzwięk(zakłócenia)? Zamierzam zasilać cyfrowy wzmak Charlize, oraz NOS DAC Monica2 z akumulatorów i zastanawim się nad istniejącymi rozwiązaniami.

Ukryta Zawartość

połączenie akumulatora z układem powinno być tak krótkie jak to tylko możliwe. Byle nie krótsze:) Długie doprowadzenia będą łapać śmieci z otoczenia i powodować destabilizacje pracy układu. Ponadto nie polecam ładowania w trybie buforowym, ponieważ wracamy wtedy w mniejszym lub większym stopniu do zasilania z sieci. Najlepiej ładować, odłączać ładowarke i wtedy słuchać.

->buble_corp

Użyję ładowarki Ansmann ALCS 2-24A, jej wnętrzności widać na zdjęciu z lewej strony.

Jeszcze nie testowałem jej wpływu na brzmienie, gdy okaże się, że nie słyszę różnicy, to będzie podłączona na stałe.

Nie trzeba nad tym się zastanawiać w fazie projektowania, bo jeden przełącznik udostępni Ci obie opcje i wyboru dokonasz podczas użytkowania.

Pozdrawiam

Ptyś

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.