Skocz do zawartości
IGNORED

Mam skrzynki...jak zbudowac kolumne?

iquelo

Rekomendowane odpowiedzi

Dostalem w prezencie kolumny Opus 110, pierwsza rzecza jaka mi sie rzucila w oczy byla solidnosc wykonania skrzynek, pozadna ciezka skrzynia z 2 cm sciankami. Chcialbym z nimi cos robic, skrzynki moglyby posluzyc mi do stworzenia pozadnej kolumny, czy taka konstrukcja jest mozliwa, jak dobrac do nich glosniki i zwrotnice?

Chcialbym prosic o rade jak stworzyc cos dobrze brzmiacego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2918-100008388 1170297315_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27333-mam-skrzynkijak-zbudowac-kolumne/

iquelo, 30 Lip 2006, 10:34

Chcialbym z nimi cos robic, skrzynki

>moglyby posluzyc mi do stworzenia pozadnej kolumny, czy taka konstrukcja jest mozliwa, jak dobrac do

>nich glosniki i zwrotnice?

>Chcialbym prosic o rade jak stworzyc cos dobrze brzmiacego...

Moja rada jest taka, że zabierasz się za to od dupy strony. To tak jakbyś do pustego nadwozia po Trabancie szukał przez internet porządnego silnika, zawieszenia czy elementów wyposażenia. Pewnie da się to zrobić, ale ile będzie to trwało i kosztowało to bóg jedyny raczy wiedzieć a i tak dalej będszie to tylko Trabant. Według mnie to głupi pomysł. Głośników na rynku jest taki wybór i kombinacji łączenia, że zwariowac można i taki wątek nigdy się nie skończy niczym sensownym, bo zawsze będzie jakieś ALE...

Dobre głośniki kosztują i to sporo. Nic nie wspomniałeś o budżecie jakim dysponujesz. Można tam upchać najdroższe Revelayory Scan Speaka a można jakies padaczne STX-y czy cokolwiek. Czegokolwiek jednak byś nie wybrał to w ostatecznym rozrachunku oszczędność na tych obudowach będzie raczej symboliczna. Poza tym jak juz wspominałem o skrzynkach sie myśli raczej na samym końcu, kiedy juz masz w głowie jakiś tam ogólny zarys tego co chcesz zrobić. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Zostaw jak jest i sprzedaj w całości póki jeszcze ich nie zdemolowałeś. Dołóż trochę grosza i zrób coś naprawdę fajnego. Te skrzynki do najładniejszych raczej nie należą a sama ich konstrukcja ma z 30 lat i pozostawia sporo do życzenia jeśli chodzi o walory nie tyle estetyczne co nawet akustyczne. Jak dla mnie to gra nie warta świeczki jest. Pozdrawiam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Widać, że to stare pudła robione na wzór Altusów. Lepiej już zbudować nowe skrzynki, smukłe, wysokie, dość głębokie, takie jak się teraz buduje, bo tu masz za szeroką przednią ściankę i to znacznie pogarsza np. stereofonię

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.