Skocz do zawartości
IGNORED

słoma z kolumn wystaje

lian

Rekomendowane odpowiedzi

senicz pisz więcej ciekawostek i swoich przemysleń na forum to może i do Ciebie ktoś skieruje specjalistów , kto wie może akurat będą mieć ze sobą kaftan.

P.S. Czy kręgi w zbożu nie są przypadkiem Twoim dziełem? Może akurat zbierałeś wytłumienie , a teraz ufolodzy zachodzą w głowe kto lub co nas odwiedziło.

Teraz tak. Ja tutaj nie wyciągam żadnych bardziej ogólnych wniosków.

Dziś kupiłem gąbkę.

Przeprowadziłem więc eksperyment taki:

Wyłożyłem kolumny wewnętrz

1. Szmatami

2. Gąbką

3. Słomą

Ze względu na inne struktury tych materiałów kierowanie się wagą lub objętością nie jest dobrym pomysłem. Założyłem więc cel żeby wytłumić maksymalnie drażniące częstotliwości (wyższy pudełkowaty bas dominujący nad niższymi rejestrami) - co też nie jest do końca dobre, ale w moim przypadku tak.

Słoma odniosła najlepszą skuteczność.

I to wszystko. Żadnych więcej wniosków.

Ogólnie nie jest tak, że słoma tutaj "bije na łeb", każdy z tych materiałów tłumił te częstotliwości. Ale do jednej kolumny napakowałem słomy a do drugiej inne materiały i balansem porównywałem. Kolumny również zamieniłem miejscami. Efekt ten sam.

Oczywiście to jest jakiś tam mały kroczek w tej zabawie, ale jestem zdumiony, dlaczego porducent kolumn fabrycznie nie wytłumił ich prawidłowo? To co osiągnąłem to jakby mniej męczące słuchanie. Teraz muszą poprawić akustykę pomieszczenia i wezmę się za br. Aha, dodam, że kolumny przeniosłem dziś do innego pokoju i faktycznie, gra lepiej. Więc dudnienie było właściwością głośników.

Pozdrawiam.

Pytanie

jakie są dalsze możliwości redukcji dudnienia, bo wciąż słyszę pudełkowatość, jestem na to cholernie czuły.

pedro311

Nie ma tak prosto jak myslisz. Kazda skrzynka jest obliczona do odpowiednich głosników( przynajmniej powinna być) i zamiana objetości X w B-R na objętość X w OZ to nie rozwiązanie.

A tak w ogóle to kto powiedział że za dudnienie jest odpowiedzialna obudowa typu B-R?

Do autora wątku występuje jeszcze taki materiał naturalny jak wełna owcza.

Nie samą słomą człowiek żyje prawda. *

*z wyjatkiem senicza ( kto wie czy nie dołączą inni)

lian, 5 Sie 2006, 22:20

>Aha, dodam, że kolumny przeniosłem

>dziś do innego pokoju i faktycznie, gra lepiej. Więc dudnienie było właściwością głośników.

Czyżby? Czy po przeniesieniu kolumn do innego pomieszczenia w jakiś cudowny sposób zmieniły się "właściwości" samych głośników? A czy nie zmieniły się na lepsze warunki akustyczne, które zawsze są najważniejsze w całym torze audio właśnie, a nie jakieś tam gąbeczki, senicza słomeczki, a niektórzy powiedzieli by jeszcze że kabeleczki. Tak więc przede wszystim w celu znacznej poprawy brzmienia kolumn i tym samym całego systemu audio decydujący wpływ ma prawidłowa akustyka pomieszczenia odsłuchowego.

I jeszcze jedno-lian, 2 Sie 2006, 00:59

>Mówisz o kolanku, ale czy

>nie może być tak, że rura będzie długa i poprostu wysunięta z obudowy do przodu (w fazie

>eksperymentów oczywiście) ? Czy to przeczy tutaj jakimś prawom rezonatroa helmholtza?

Oczywiście że nie przeczy, rura może wystawać, ważne aby nie było szczelin między rurą a otworem obudowy.

:)))

normalnie eksperymentatorzy od siedmiu boleści.

Jeszcze wytłumcie kolumny watą stalową z tłumików samochodowych. To będzie super wytłumienie - co prawda najlepsze dla prędkości poddźwiękowych ale kto by sie tam takimi szczegółami przejmował.

Skoro można i słomą to czemu nie watą stalową?

Dudnienie o którym napisał lian to własność pomieszczenia odsłuchowego. Pierwsze mody występują przy 60Hz jeśli koleje od wymiarów pokoju zostaną skupione nieco poniżej albo trafimi z modami od dwóch podobnych wymiarów pomieszczenia, to mamy wtedy super dudnienie.

lian, 7 Sie 2006, 08:25

>no ok, ale jak ucho przytkniesz do otworu po głośniku basowym i dudnienie wydobywa się z kolumny (od

>drugiego głośnika), to co? to to jest wpływ pomieszczenia ?

Ocena zachowania się kolumn po wyjęciu jednego głośnika i wkładaniu ucha do dziury po nim jest bez sensu. Gdyby były tam nawet najlepsze głośniki, zawsze takie dudnienie będzie.Po prostu rozstraja się cały układ. Kolumn należy słuchać z pewnej odległości.

no to jest jeden co sie odwazyl. Gdyby uwaznie przeczytal to co ja radze na ten temat zrobil by nastepny krok. Jesli nadal dudni to musi byc sloma mocno sprasowana ale to poowduje zmniejszenie pojemnosci kolumny - masy powietzra. czesc fali uklada sie wzdluz scianek tam gdzie slomy brakuje i brakuje tez polki posrodku kolumny kolumny do rozbijania fal stojacych.

już powyżej pisałem, że wytłumienie ograniczyło w znaczny sposób dudnienia i potwierdza toodsłuch w różnych pokojach - to info dla qubrica. No niestety to dudnienie po przyłożeniu ucha do kolumnt też się zmienia - henrypiątek - nie twierdzę że jest to dobra metoda :) i faktycznie, hehe, kolumn powinno się słuchać z pewnej odległości :)

Mimo wszystko i tak są wyczuwalne podkolorowania. Kupiłem więc paręm2 gąbki i szamoczę się z nimi po pokoju i tu też są zmiany, chcociaż słyszę, że przy kolumnach można jeszcze sporo zrobić - najlepie nowe.

Dlatego dawno przestałem wierzyć "w jeden powód" dlaczego źle gra. Prawdopodobnie jest kilk akustycznych przyczyn: zarówno kolumny średnio wytłumiane i same w sobie średnie, no i oczywiście dopasowanie do pokoju.

Pobawiłbym się w zamontowanie innego głośnika basowego, ale nie znam parametrów głośników tannoya, żeby je czym zastąpić i nie wiem cy warto bazować na tej skrzynce (czy ma dobrą sztywność) - bo gdybym miał robić nową to napewno do głośnika już dużo większego.

ksztalt kolumn ma duzy wplyw na dudnienie - wysokie szczuple sa najgorsze w nich to nawet sloma nie pomoze no chyba ze mocno upchana. Ale wtedy zabraknie basu na dole i wtedy tylko tandem z kolderkami tlumiacymi. Kolderki jednak musza byc wykonane inaczej niz to opisuja fachowcy w rodzaju Witorda.

• 10 miesięcy później...

Mam więc kolumienki wysokie i szczupłe, zewnętrznie 31x39x105, obudowy zamknięte. Niski 10 cali kewlarowy. Obudowa z trzech rodzajów materiału. W środku mata bitumiczna, pianka, poliester z ubrań i trochę szmat. Lekko podbarwia na ok. 34-36 Hz. Witorda klepałem po kikanaście razy kiedyś :) (innej lektury nie było). Wygląda na to, że "kołuderke" powinienem inaczej ułożyć niż Pan Witord radzi. Zdradzisz senicz jak? Poważnie pytam

Kolumna dosc duzych rozmiarow. Jesli nie ma deski wewnatrz po skosie dla rozproszenia fal stojacych to warto taka dodac. Oczywiscie nie zakrywajaca swiatlo kolumny ale majaca szpary po bokach. Co do wytlumienia to warto najpierw sprawdzic strojenie basu. jesli jest tradycyjne na Fr glos. w obudowie to masz pik na ok.100hz i dupa trudno to usunac wytlumieniem. Bo pik na 36hz jest malo slyszalny. Jesli dudni to wyzej. Warto zatem ustawic basreflex na inna f choc obciazenie kolumny sie zmniejszy. A co do slomy to w projektach w satdium poczatkowym warto uwzglednic jej obecnosc i zrobic kolumny troche wieksze i rowno wypelnione sloma. Bas i tak bedzie mial swoja pojmnosc a nastapi redukcja dudnienia. prawie do zera.

Kulderek oczywiscie mozna dac i to dosc gruby jesli wystepuje problem na niskich. Zasada jest aby kulderek nie byl wiotki. Czyli na kosz trzeba dac jakas sztywna siatke np. taka ogrodnicza z plastiku z malymi oczkami ale dosc sztywna. nastepnie oblozyc to welna wloknina wata mineralna i ponownie calosc usztywnic kolejna warstwa siatki. wtedy dla niskich basow nastapi wytlumienie niepotrzebnych drgan i rezosnansow. Bardzo fajnie to dzial. Ew. jak by brakowalo basow to mozna podniesc najnizsza czesc elektroniczne. Ale dotyczy to F ponizej 50hz. Po takiej przerobce zagra to wysmienicie.

Witam,

Ja powiem tylko tyle.

Zamknięta ma lepszą odpowiedź impulsową ale na tym kończą się jej zalety. W zakresie rezonansu własnego nawet duże głośniki osiągają bardzo duże zniekształcenia harmoniczne.

Obudowa z otworem ma tutaj jedną niewątpliwą zaletę. Odciąża głośnik na niskich częstotliwościach. I to tym lepiej im większa jest dobroć układu rezonansowego. A ta jest najlepsza, gdy nie ma wytłumienia w ogóle.

Z tym, że wytłumienie jest potrzebne po to, aby wyeliminować zjawisko fal stojących. Pochylenie ścianek niewiele tutaj daje. Energia akustyczna musi wytracić się na ciepło w materiale stratnym. Najlepiej jest robić dużo przegród, odgród tak, aby odległości pomiędzy ściankami były jak najmniejsze. U mnie w podstawkowych 18litrów największa komora ma 6litrów, a największa odległość pomiędzy ściankami to 15cm. Nigdzie nie jest więcej. Wtedy warto wytłumić tylko małą przegrodę tam gdzie jest głośnik. Będzie i dobre tłumienie stojących i dobry bas. No i na wytłumienie najlepiej taki materiał, który tłumi w zakresie wyższych f a nie tłumi niskich. Ja zastosowałem materiał, który tłumi 10% dla częstotliwości f < 100Hz (niskie f w zasadzie go nie widzą) i 80% fali padającej dla f > 250Hz. Jaki to materiał nie powiem bo to moja tajemnica, ale nie jest to słoma.

Pozdrawiam

Piotr Szymkowiak

Sloma jest dobra do dduzych kolumn o duzej objetosci gdzie odleglosci miedzy sciankami sa spore. I chyba nie ma lepszego materialu niz sloma do tego celu. na mojej stronie jest opisana super hiendowa kolumna najlepsza jaka mozna zrobic jako bierna. Zejscie basu poraza przy max czystosci i braku dudnien.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.