Skocz do zawartości
IGNORED

Potworki DIY - kolumny

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

Wymyśliłem temat w którym można by pokazywać własnoręcznie zbudowane kolumny, które nie są może powodem do dumy (i tym bardziej naśladowania) z powodu dobrego brzmienia, ale są ciekawe, zwariowane, albo po prostu ktoś chce pokazać od czego zaczynał, co mu wyszło za pierwszym razem.

Ja mam takiego "potworka", jest to przeróbka polskiej estradówki. Dostałem ją za darmo z mojego liceum ładnych parę lat temu, nie pamiętam co to za model, ale miało 60W i 8Ohm (dwa głośniki połączone szeregowo). Zacząłem się z nią bawić jak nie miałem jeszcze o tym bladego pojęcia (teraz też nie jestem ekspertem ale coś już wiem;) ). Wstawiłem wyokotonowce i zwrotnicę z kolumn które były w komplecie z Fonomosterem. Wysokotonowce to były takie dosyć popularne w tamtych czasach z szarą papierową membraną i śrubą na środku, zwrotnica robi całkiem porządne wrażenie (2 duże cewki powietrzne i 4 żółte, duże kondensatory MKT). Pomalowałem membrany na biało. Wyciąłem bass refleks (oczywiście na pałę;) - wtedy na prawdę nie miałem o tym pojęcia). Wywaliłem rozsypującą się gąbkę ze środka i dałem nową, zdarłem jakąś dziwną okleinę i potargany materiał z przodu. Później w jakimś porywie szaleństwa wrzuciłem te tubowce co widać teraz. Nie tak dawno okleiłem to drewnopodobną okleiną żeby jakoś wyglądało w domu, bo nawet da się to trzymać w domu;) A właśnie jak teraz już mam trochę pojęcia o tym wszystkim to aż się dziwię że to nie gra nawet tak tragicznie jak powinno. Nie umiem ująć w słowa jak to brzmi, no ale jest to typowe brzmienie estradówki - bo jakie ma być... Ale jak sobie pomyśle jakie to partactwo to na prawdę mogło być gorzej, jedynie te tuby potrafią się wydrzeć czasami okrutnie i trzeba mocno soprany ściszać żeby je uspokoić.

No i jeszcze zdjęcia potworka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4476-100008300 1170297439_thumb.jpg

post-4476-100008301 1170297438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27377-potworki-diy-kolumny/

Heh, ciekawy temat. Ciekaw jestem ile osób będzie miało odwagę przyznać się do trudnych początków. Ja niestety nie posiadam fotek moich pierwszych "potworków" Były to oczywiści Altusy, w których zaczęło się od zmieniania głośników na Tesle a skończyło na efektowynm graffiti zrobionym przez kumpla na obudowach. Z czasem człowiek doszedł do wniosku że wyglądało to i grao strasznie :) Skończyły w piecu CO. Poza tym ciągle tworzę na potrzeby rozwijania własnych zainteresowań różne dziwadełka, jedno z nich stoi u kolegi, może wrzucę foto za niedługo. Czasem trzeba się oderwać od powielania wypracowanych schematów żeby się rozwijać, a ćwiczenie nietypowych i czasem nie koniecznie racjonalnych koncepcji jest właśnie dobrym na to sposobem.

trryt ---> Przerobione Eltrony;)

Gdy człowiek miał 15 lat to by poprostu nie powiem czego dostał na widok takich kolumn ale teraz to już tylko wspomnienie z dzieciństwa:p

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

niezły pomysł z tym tematem. nie mam wprawdzie fotek z moimi wyczynami(szkoda mielibyście z czego się pośmiać) ale wierzcie mi iż nawet pieciodrożne!!!! zestawy "skonstruowałem" ;)))) (tak wówczas myślałem) ile półek z szafy zniknęło......

najmilej jednak wspominam walke z wiatrakami o nazwie ALTON 110. przekonstruowałem wszystko oprócz pudła a one, wredne dalej zamiast ładnie brzmieć - ryczały. pozdrawiam

hehe widze niezły temat, więc i ja podzielę się swoimi owocnymi przeżyciami:

Pamiętam, jak byłem w siódmej klasie podstawówki, znalazłem na strychu stary lampowy telewizor. Od dzieciństwa interesował mnie demontaż elektrycznych rupieci więc i ruski TV nie umknął mojej uwadze. "Wnetrzności" rozłożyłem na części pierwsze a obudowę ze sklejki pociełem w pokoju piłką ręczną i wikolem posklejałem na kształt obudowy pod subwoofer. Następnie nazbierałem chyba z 50 PLN na głośnik i kupiłem taki jaki mi pasował do obudowy. A był to jakiś "Komachi" 20cm średnicy. Całość okleiłem okleiną foliową w kolorze czarnym. Jak już wszystko złożyłem to do zasilenia 'suba' użyłem Radmora 5102. Grało to hmmm, na tamte czasy i wymagania, jak powinno ;). Młodzi sąsiedzi schodzili się by posłuchać moich wynalazków.

Niestety nie mam fotki mego pierwszego dzieła, po około 2 latach głośnik sprzedałem z Radmorem a obudowa poleciała z dymem ;). Miło było jednak powspominać trudne początki. Chociaż, kto powiedział, że teraz jest łatwiej ... ;)

DooH->

Po pierwsze to pozdro dla eki:)

Oj niezłe, naprawdę, na razie wysunąłeś się na prowadzenie - sub ze starego TV - majstersztyk!

A tak ogólnie to szkoda że nie macie zdjęć swoich "potworków", ale czekam, może ktoś będzie miał.

Moje osiągnięcie to głośnik estradowy średniotonowy wsadzony w "pufe" idealnie tam pasował . Mama trzymała w tej pufie skarpety i któregoś razu złośliwie mając dosyć patentów synalka sypła n membrane skarpetki i zamkneła wieczko . Efekt to zupełnie zerwana z zawiszenia membrana na obrone mam tylko to że byłem wtedy w 4 klasie podstawówki

saczek_XTRM->

Woofery jak widać są zamontowane od wewnątrz. Duże śruby mają łby wpuszczone w sklejkę z której jest zrobiony przód i przykryte odrobiną szpachli i okleiną drewnopodobną, od wewnątrz głośniki są dokręcone nakrętkami.

Ralf_U->

Pufa wychodzi na prowadzenie;) Sub z TV przesunął się na drugie miejsce w klasyfikacji. Robi się ciekawie.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.