Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wyborem wzmacniacza/końcówki

slavoII

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Szanowni Forumowicze, mam pytane dotyczące dalszego rozwoju swego sprzętu.

Obserwuję to forum od roku i to one wciągneło mnie w świat stereo. Kilka lat temu gdy kupowałem amplituner KD Panasonic SA HE 75 wydawało mi się, że da się na tym słuchać muzyki. Miałem do tego podpięte strasznie badziewiaste kolumny Scart 200. Na szczęście rozstałem się z tym sprzętem i zakupiłem amplituner Yamaha RXV 657, oraz kolumny Maestro II 180. Było lepiej ale to jescze nie to. KD super, ale stereo kiepskie. Po roku czasu zmieniłem DVD na samsunga HD 850, dorzuciłem kable stereo PGA 3000, wymieniłem kable głośnikowe na Real Cable TDC 300 (chyba tak). I co ? Niby lepiej. No to wpiełem pomiędzy Amplituner i kolumny Wzmacniacz Technics SU VX 500. Poprawa była, ale po dwóch miesiącach słuchania stwierdzam, że tal dalej być nie może, Chcę czegoś więcej.

Chcę osiągnąć jakiś kompromis . Kino musi zostać, bo lubię od czasu do czasu obejżeć jakiś dobry film, posłuchać koncertu, ale chcę też słuchać "dobrego stereo".

Wpadłem na pomysł, aby znajomy zbudował mi gainclona (to chcę wpiąć zamiast technicsa). Na te cudo dysponuję skromnymi śroldkami w kwocie 400 zł. A moze to zły pomysł.? Może lepiej jakś inna integra za 400 zł. Nie wiem co dalej robić. kolumn raczej teraz nie wymienię, CD też nie dokupię. Poradźcie mi Panowie czy Waszym zdaniem gainclone za 400 zł (koszt bez obudowy, samych części) w tej konfiguracji zagra znacznie lepiej, czy mam sobie dać spokój ?

Dodam, ze mój pokój ma około 18 m2, jest tam tylko komoda z akwarium, kanapa fotel i parę kwiatków. Słucham różnej muzyki, dosłownie wszystkiego.

A od dźwięku oczekuję przyjemnego brzmienia, nie męczącego uszu po 2 h słuchania, dynamiki i dobrej sceny.

Z góry dziękuję za pomoc i komentarze (jestem otwarty nawet na te negatywne).

PiMi

Dzięki za odpowiedź.Tak właśnie myślę, że gainclone będzie najlepszym wyborem. Podobno przy niewielkich nakładach finansowych można osiągnąć dźwięk jak ze wzmaka za 2000 zł. Tylko czy jest sens to robić do tego sprzętu

, który teraz mam ?.

Jest sens. Jak widzę , trochę poszukujesz. Być może GainKlone odkryje nowe pokałdy dźwiekowe w Twoim sprzęcie...... Gainklona możesz apgrejdować i dopasowywać do głosników i źródła. Jak raz złapiesz bakcyla DIY to kto wie... Może za klika tysiecy będziesz miał sprzęt odpowiadajacy markowemu za x razy wiecej i będziesz się dziwił dlaczego ludzie kupuja yamahy, marantze itp... ;-)

PiMi

Masz rację. Na tym forum zajechałem już myszkę i klawiaturę szukając podobnych przypadków. Niestety nie ma dwóch takich samych konfiguracji, a i tak jezeli chodzi o jakieś ogólne opinie, to zdania są podzielone.

Większość pisze "odsłuchiwać", ale to nie jest takie proste. Mieszkam w niwielkim mieście, gdzie nie ma dostępu do sprzętu. A nawet jak by był to nie każdy chce sprzęt wypozyczyć do domu.

A propo poszukuwania, to moja "przygoda" z dźwiękiem jest o wiele dłuższa, ale szkoda czasu i miejsca na rozpisywanie się na temat wszystkich doświadczeń.

Ok dzieki, dodałeś mi otuchy. Niestety nie mogę sobie pozwolić na dalsze eksperymenty i kupować co miesiąć jakiś nowy sprzęcik, groziło to by rozwodem z moją Żoną. Stąd moje pierwsze pytanie. Chcę znaleźć w miarę uniwersalne rozwiązanie i delektować się nim jakiś czas.

Małe miasto, duże miasto, to nie ma różnicy. I tak się kupuje wysyłkowo głosniki czy podzespoły z Holandi lub ..... innego kontynentu. Części nawet w Polskich sklepach sa niedrogie , zobacz choćby www.polink.com.pl www.trimaudio.com.pl www.tme.com.pl www.arton info i inne. Warto eksperymentować. I pamietaj. Najlepszym sędzią sa TWOJE USZY. Olej kolorowe pisma. Trzymaj się.

slavoII, 2 Sie 2006, 09:24

>No i co ? Nikt więcej nie wypowie się na ten temat ?

>Spdziewałem się burzy mózgów.

... nie bardzo jest o czym się rozpisywać!

Masz ograniczony budżet i w tym momencie oprócz GainClone w zasadzie niewiele jesteś w stanie kupić.

Osobiście słuchałem 2 GC i żaden mnie nie powalił !!!

Faktem jest że jest to najtańsza alternatywa lecz w porównaniu z taką np. końcówką SUGDENA (cena sklepowa około 4500 PLN) brzmienie GC jest jak pierdnięcie do grzmotu !!!

zdezintegrowany_3PO

ps. Wojtek z forum miał jakiś czas temu do sprzedania końcówkę SUGDENA ... polecam gorąco, warto się nawet zapożyczyć bo sprzęt ten będzie służył Ci latami :) a żona jeśli słucha chociaż trochę muzyki ... ZROZUMIE :)

W takim razie decycja zapadła. Jednak będzie to GC. W przyszłym tygodniu jadę posłuchać lub odebrać próbny "jeden kanał". Zobaczymy jak zagra. Mam nadzięję, że i tak wszystko będzie lepsze od Technicsa SU VX500. Zobaczymy i napiszemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.