Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-V5 - mój pierwszy gramofon

foni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W dość szczególnych okolicznościach stałem się właścicielem gramofonu Technics Sl-V5. Miałem już kiedyś styczność z gramofonem ale tylko dzięki temu, że takie urządzenie stało u mojego ojca na półce no i ... hipnotyzowała mnie kręcąca się płyta. Po wielu latach audio-choroba zaczęła się u mnie rozwijać, a wg mojej żony ostatnio przeszła w stadium beznadziejności – zachciało mi się gramofonu. Pewnie gdyby nie to, że trafiłem na model ”stojący” to bym nadal tylko myślał o takim urządzeniu ale mały fuks i proszę – mam!

Mój egzemplarz jest w stanie dość porządnym – owszem są rysy na pokrywie (drzwiczkach), dwie są nawet z serii tych szpetnych ale poza tym wszystko zdaje się być OK. Zresztą poniżej zamieszczam zdjęcia, więc będzie jak na dłoni wszystko widać.

Ponieważ totalnie i to całkowicie totalnie nie mam nawet zielonego pojęcia w temacie gramofonów, stąd też byłbym bardzo wdzięczny gdybyście mi troszkę pomogli. Otóż w gramofonie tym jest wkładka Technicsa P24, płyta się kręci, słychać coś tam cichutko. Wiem tyle, że potrzebuję przedwzmacniacza. Bardzo bym prosił o podpowiedź jakiego typu przedwzmacniacz jest mi potrzebny? Czy w takim typie gramofonu muszę coś regulować, ustawiać? Igła jest nowa ale jeśli się okażę że P24 to tragedia to będę musiał narazić na kolejną próbę moje małżeństwo.

Jak już wspomniałem w temacie wątku - SL-V5 to mój pierwszy gramofon. Naturalnie z jednej strony chciałbym aby służył mi jak najdłużej ale z drugiej strony jeśli zapragnę coś więcej to znaczy, że warto było rozpocząć tą przygodę. No i wyjdzie, że żona miała rację: lekarz na gwałt potrzebny!

PS. U ojca nadal stoi ten gramofon. To Dual. Uruchomiliśmy go 3 tygodnie temu i to on wszystkiemu winny......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2954-100008094 1170297731_thumb.jpg

post-2954-100008095 1170297729_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Jak widac na zdjeciu to masz wkladke P-24 z igla (zamiennik o szlifie sferycznym) Pfeifera. Potrzebujesz zwyklego przedwzmacniacza MM.

Nie wiem czy jakosc dzwieku Cie zadowoli, bo ten zamiennik Pfeifera jest bardzo kiepski.

eeeeee...... czyli wkładka jest w miarę OK ale igła kaszana? Tak zrozumiałem Twój wpis - mam nadzieję że dobrze.

Jeśli w moim myśleniu nie ma błędu to potrzebna jest mi inna igła? Jeśli jest błąd to cała wkładka?

Słuchając rozumu....

No widzę z Twojego "o mnie" że jesteś miłośnikiem DUALa. I pewnie słusznie bo sam DUALa dażę szacunkiem.

Nie mniej jednak ja spotkałem się z całkiem odmienną opinią w stosunku do Twojej apropo tego modelu Technicsa. A to że wygląda efektownie to wiadomo. Niestety z wpisu wnioskuję, że nie miałeś z nim styczności - szkoda.....

Czy inwestować warto czy nie....no właśnie tego nie wiem i się pewnie ze względu na rzadkość modelu nie dowiem dopóki sam nie zaryzykuję. Zanim jednak zacznę chciałbym się dowiedzieć, w którą stronę kierować ewentualne wydatki aby się nie zniechęcić, a tej szlifierce dać jakieś tam szanse.

Słuchając rozumu....

Sprawdz mocowanie wkladki, możliwe że jest to Technicsowskie TP4, czy jakoś tak, jeśli tak to zawęża to wybór wkładek. Wiesz, ja bym na pewno wymienił igłę, nawet jak gra, nie wiadomo ile godzin grała i w jakim jest stanie, szkoda niszczyć płyty. Co do zamienników Pfeifera to miałem dwa, do Shura i Pickeringa i są to tymczasowe rozwiązania nie ma jak orginalna igła.

W North Service maja chyba oryginalne igly. Oto igla EPS-30, do P-24 bedzie pasowac.

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

uau, gratuluje sliczny jest po prostu:)

z wkladka nie powinno byc problemu - ze stronki www.vintagetechnics.com wynika ze to bylo standardowe mocowanie (widzialem juz na ebayu wkladki tego typu po 300euro, wiec mysle ze jak juz dostaniesz kompletnego bzika na punkcie winyli, to nie bedziesz musial zmieniac calego gramofonu:) pozdr

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

lenin

Poszedłem za Twoim tropem. Podzwoniłem do North i wg nich ta wkładka nie bedzie pasować. Mają tylko jedną pasującą do P24 i jest to

Ukryta Zawartość

a taka jest właśnie u mnie obecnie.

Można na zamówienie nabyć za 90 parę złotych ponoć oryginalną igłę Panasonica (w sklepie North pod symbolem 3146748) ale wg sprzedawcy to, że oryginał to wcale nie znaczy że będzie lepszy.....

HELP!

W między czasie walczyłem z przedwzmacniaczem gramofonowym. Jak zobaczyłem ile kosztuje moduł pre- do mojego przedwzmacniacz to wymiękłem. Postanowiłem złożyć samemu oferowany na allegro przedwzmacniacz MM Buggle czy jakoś tak.

Nie mogąc się doczekać pożyczyłem od kolegi wzmacniacz Sony w wbudowanym preampem phono i chciałem przez niego puscić sygnał wychodząc z Tape Out. Niestety całkowity brak wysterowania sygnału powodował, że tego się słuchać nie dało. Muszę jednak czekać na swój preamp.....szkoda.

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

Hmm... wedlug mojej wiedzy igly do P24 i P30 mozna stosowac zamiennie, ale nie zaklinam sie, bo moge sie mylic. Igla do P34 to juz zupelnie co innego i do P24 nie bedzie pasowac na pewno.

Link do aukcji przedstawia zamiennik Pfeifera ze szlifem sferycznym. Mam P30 z tym zamiennikiem i nie gra to najlepiej.

lenin

Czy z zdjęć nie wydaje Ci się że są to dwie rózne igły? Kurcze fotki są zrobione pod różnymi kątami i trudno mi z moim zerowym obyciem z tego rodzaju akcesoriami cokolwiek wydedukować. Raz mam wrażenie że to jest to samo a raz że to dwie różne igły.

los pavikos

No własnie z tym zasileniem to sam nie wiem. Cena aku i kwestia ich ładowania mnie rozbraja. Miałem w planach dwie baterie 9V tym bardziej że w domu już mam do takich ładowarkę. No nie oszukujmy się - te 10 godzin pracy na bateriach mi w zupełności starczy. Pytanie - jak duża jest różnica między graniem na aku a na bateriach. Nie wiem czy w moim torze, z moim gramofonem, jego wkładką, igłą (jak się okazuje bardzo przeciętną) kwestia zasilania preampa będzie w ogóle odgrywać jakąkolwiek rolę.

Słuchając rozumu....

• 3 tygodnie później...

No mieliście Panowie rację! Wkładka z igłą, która była w oryginale to niestety nic nadzwyczajnego. Kupiłem Ortofona OMP-5 i jest to przepaść w stosunku do tego co było. Dodatkowo złożyłem pre- Buggle i mam już pełen komplet do tego aby zacząć chorować razem z Wami....

Teraz płyty! Bo narazie to co mi się udało zapodać to gra, że tak powiem....mało satysfakcjonująco. Nawet otwarcie oryginału z 1971roku Davisa (tak tak - mam takich czekających kwiatków więcej) przyniosło mi wczoraj tylko rozczarowanie. To samo na Ray Charlesie, Petuli Clark, Lenonie, Cat Stevensie i wielu innych....

Chyba muszę poszukać jakiegoś nowszego brzmienia, bo np. "syfiasty" George Michael grał już bardziej przystępnie.

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.