Skocz do zawartości
IGNORED

ECF82- wie ktoś, które dobre?

wasylak

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o lampki sterownicze ECF82 (w stopniu pre, PP 4xEL34)- kwalifikują mi się do wymiany i właściwie jako nowe nie występują w Polsce w obrocie innym, niż prywatne ogłoszenia. Z kolei zachodnie źródła...wiadomo, co który sprzedawca ma, to swoje chwali.

A mnie nurtuje problem wymiany tych dwóch lampek na coś dobrego, a najlepiej najlepszego.

Miał ktoś z forumowiczów z nimi do czynienia?

https://www.audiostereo.pl/topic/27477-ecf82-wie-kto%C5%9B-kt%C3%B3re-dobre/

Hmm... dziwne trochę. ECF82 to lampa przewidziana do zastosowania w głowicach telewizyjnych (wysokie częstotliwości). Jesteś pewien że takie mają oznaczenie ? Ja mam taką w radioodbiorniku AM, na samym przedzie układu. Można oczywiście ich użyć (wszystko można) we wzmacniaczu audio ale to nie jest zoptymalizowana do takich zastosowań lampka.

NOS-y (nieużywane ze starych zapasów) ESC82 firm takich jak Tesla, RFT do nabycia za ~ 10zł na Allegro (niedawno sam kupiłem parkę).

Zbliżony (!) rosyjski odpowiednik to 6F1P (do nabycia np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), zachodni 6U8.

Na twoje szczęście czy nieszczęście - to już sobie ustal sam - nie jest to lampa o której jakiekolwiek pojęcie mają nieszcześni audiofile więc nie ma wokól niej histerii, kretynerii i kosztuje tyle ile jest warta (a nie jak 12AX7 od JJ - dziesięć razy tyle - ZA CO ? Rozbój w biały dzień !).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z reguły na sterowaniu końcówki były powszechnie stosowane ECL 80,może jakiś poprzedni właściciel wstawił troche inne lampy bo np nie dysponował takimi jak potrzeba,co to za wzmacniacz?

Tatry złażone, szczyty zaliczone, nie zmokłem, słońce świeciło, było pięknie:)

Lampki już mam, TESLA (oczywiście NOS'y), powinienem też mieć POLAMP'y, oznaczenie ECF82 to nie pomyłka. Wymieniałem całość we wzmaku, w połączeniu z 4 NOSami EL34 RFT dźwięk zyskał na precyzji, aczkolwiek lekko się odchudził i ochłodził. W sumie zmiana na plus, lampki są nowe i się wygrzewają. A wzmak ma rok i takie "tubki" w sekcji pre były od początku. Może się jeszcze uda upolować coś bardziej "firmowego"...

• 3 tygodnie później...

sory za refleks, ale...

dudivan,

pod tym adresem jest tylko jedna lampka, tak się akurat składa, że do tego sklepu mam z domu 5km:)

Ale nie tracę nadziei- mam dostać parę po kosztach, i może jeszcze 4 ruskie też niedrogo:) (te ponoć faktycznie lepsze 6F1P).

Inna para kaloszy to dobranie dwóch lampek pre o podobnych parametrach- jedna ze wstawionych nie jest najlepsza. Dopiero wczoraj oddałem wzmak do gruntownych pomiarów i ustawienia...jest bajka!!!

• 2 tygodnie później...

8815lukas,

dzięki, jak dotąd udało się dostać 2 Polampy ECF82 i 6 ruskich 6F1P z jednej serii (liczę na te rosyjskie NOS'y, ponoć są niezłe i świetnie wyglądają), problem chyba na jakiś czas rozwiązany.

• 3 tygodnie później...

dudivan,

nie grały- wyostrzały. Parametry niby trzymały (6 nówek z jednej serii- parę udało się dobrać dośc równą), ale zaskoczeniem okazały się Polampy (tu jednak ECF82), przy niższym prądzie (pod brum) miały niższe zniekształcenia (ok. 0,22% przy 50mA) i tak już zostało. Gdybym miał sprzęt do regulacji do dyspozycji za darmo, to jeszcze ewentualnie popróbowałbym z tymi ruskimi na niższym prądzie, bo sam poziom zniekształceń na oscyloskopie wypadł dobrze...ale nie dało się na nich ustawić równocześnie niekiego brumu. Polampy na praktycznie żadnym brumie wypadły za to godnie ze zniekształceniami- a próbowałem jeszcze chińskie i czeskie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.