Skocz do zawartości
IGNORED

progresive scan w ilu Hz?

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

witam, słabo kumam te tematy więc pytam znawców tematu - w crt w trybie progresive scan jaka jest częstotliwość? Bo wiem że niektóre tv wyświetlają wtedy 50Hz i męczą wzrok, a czy są takie które chodzą w wyższej częst. na progresive scan?

https://www.audiostereo.pl/topic/27511-progresive-scan-w-ilu-hz/

Witam, też nie jestem znawcą, ale jeśli odtwarzasz sygnał NTSC, to masz 60 Hz na telewizorze (w NTSC lub PAL 60 z dvd) i wtedy nie mruga. Przynajmniej tak jest u mnie na Thomsonie. Natomiast czy może być progressive w PAL 100Hz, to tego nie wiem.

Telewizory CRT wogóle nie są w stanie pracować w trybie "progresiv scan" gdyż ich częstotliwośc odchylania poziomego wynosi "tylko" ok. 15 kHz. Inaczej monitory komputerowe których częstotliwośc odchylania poziomego wynosi 32 kHZ.

Progresywne skanowanie w przeciwieństwie do wybierania międzyliniowego (interlaced) polega na "łączeniu" dwóch półobrazów w jeden i podawaniu go na wejście np. projektora przystosowanego do pracy w trybie "progresiv scan". Zalety "progresiv scan" są m.innymi podwojenie rozdzielczości pionowej obrazu, brak migotania obrazu itp. Tyle w skrócie ten temat.

czyli rozumiem że mając DVD z progresive scan i do tego 32 CRT nie wykorzystuje tej funkji w dvd? No ale coś mi się kojarzy że w opisach niektórych grt 32" widziałem opis progresive scan, przymierzam się do Thomsona wb 842 i tam o ile mi wiadomo jest progresive scan, więc nic już nie rozumiem

hojlo1, uswiadom mnie więcej, z twojej wypowiedzi rozumiem że telewirory crt mają progresive scan najczęsciej w 50 lub 60Hz i nie jest to dobre rozwiązanie czy tak? A czemu " w naszym kraju" czy chodzi o to że producenci na nasz rynek ślą takie nic nie warte "dodatki" ?

....na tym forum jest sporo o progressywnym.

Trzeba oddzielić film np. progresywny (24p/30p itd.) od funkcji wyświetlania np. 50Hz/60Hz.

Stąd generalnie przy 50 Hz jest migotanie (na np. LCD niewidoczne z samej konstrukcji matrycy) - więcej lub mniej widoczne przy CRT (klasa TV....), zas przy 60 Hz obraz staje się dużo stabilniejszy (dlatego w sporej ilości TV CRT wyraźnie zaznaczono "progresive NTSC").

Radą jest np. przejście na NTSC/PAL60 , ale z drugiej storony generalnie inne układy poprawy obrazu (te przy 100 Hz) mogą przy PAL sprawować sie znacznie lepiej od samego progresywnego......

(to tak w skrócie , by nie ciągnąc ponownie wątku....)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.