Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

żółw, 13 Paź 2006, 21:52

>witam

>czy mógłby ktoś wkleić fotki zmontowanego daca z elementów od msfalcona

Proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziwne rzeczy sie dzieją:(... Gdy w winampie dam 1% głośnosci to slysze czesciowo muzyke... ale zero basu- zamiast niego jest czeszczenie..... gdy poziom glosnosci w muzyce sie zwieksza slysze juz tylko czesczenie.. co sie dzieje?

Niestety nie moge sobie poradzic z tym ustrojstwem. Sprawdzając napięcia zauważyłem, że na rezystorach R3 i R4 jest za duży spadek napięcia- 1,6V. Dlatego do stabilizatorów L78L08 dochodziło napięcie ok 7,8 V- a więc za niskie. Aby uzyskać spadek 0,25V (jak na rezystorach R1 i R2) potrzebowałem rezystora 3 ohm. Niestety takiego nie posiadam więc...wlutowałem zworki.

Wydawało mi się przez moment, że to jest powód problemów. Niestety.. nadal nic sienie zmieniło. Winamp-1% głośności i cos jeszcze słysze... ale tylko ciche nutki muzyki. Gdy rozwija się (a więc jest większa amplituda) wystepuje czeszczenie- jakby po prostu obcinało mi amplitude na poziomie 20%.. takie bardzo dziwne cos to wszystko:((...

W jaki sposób moge sobie z tym poradzic? Proszę o pomoc.

Czy naprawde nikt nie jest w stanie mi czegoś podpowiedzieć. Przepraszam za moją niecierpliwość, ale na pewno rozumiecie jak to jest, gdy składa się coś, a później... no właśnie..

Wiadomo,sprawdz dokładnie wszystkie luty,czy układy są dobrze wlutowane i czy nie ma zwarć ścieżek?może to taka pierdoła??dość często się zdarza, a tu mamy smd:) Mam nadzieje że jak swojego uruchomie to będzie ok? ;)

a może problemem jest poziom sygnału z kompa? czy mozna jakoś zmniejszyc jego natężenie? (poza regulacją w windowsie oczywiscie)... bo może moje USB ma za dużą moc:). Jakby na to nie spojrzeć przy 1% głośności z winampa potencjometr głośności przy wzmacniaczu ustawiony na godz 9 i już jest stosunkowo głośno...

A jaki format otrzymuję z PCM2706? ... jeśli faktycznie w tym tkwi błąd to najwidoczniej pomylił się msfalcon. Czyzby z tme dosłali złe układy? ...pozostaje znaleźć TDA1543 bez A?

Rozumiem... choć muzykę jako taką słyszę....teraz wyciszyłem ile się dało i muzyka nawet płynie... dziwna sprawa... czekam więc na opinie msfalcona- ona będzie wiążąca.... dziękuję więc za pomoc.. i mam nadzieje, ze to jedyny problem....

>olekbiker

Teraz dopiero przeczytałem. Musisz mieć TDA1543 bez A. Ja początkowo zrobiłem ten sam błąd w swoim NOS-ie i również miałem takie szumki i trzaski. TDA1543A to zupełnie inny przetwornik i faktycznie nie łyka I2S.

No to sprawa się rozwiązała... msfalcon niestety popełniłe błęda. Każdemu sie zdarza- ma sporo pracy na pewno.

Chciałbym jednak posłuchać tego DAC-a możliwie jak najszybciej... czy w ktoś w Krakowie posiada TDA 1543 BEZ A??:)))...kupię od zaraz:)

Esz, wśród zamówionych TDA1543 najwyraźniej znalazło się kilka z literą A:/. Nie sprawdzałem każdego oznaczenia układu z osobna, gdyż zamówiłem zwykłe bez "A" i byłem przekonany, że wszystkie właśnie takie są. Jednak zamówiłem kilka na zapas i teraz przepatrzyłem te które mi zostały. Okazało się, że jeszcze dwa mam z "A":(. Mam tylko nadzieję, że nie było ich zbyt wiele i proszę każdego kto otrzymał układ z końcówką "A" o kontakt, to wymienię je na właściwe, gdyż jak pisałem zamówiłem sobie trochę więcej i zostało mi jeszcze parę sztuk wśród których na szczęście są i te odpowiednie. Olekbiker, w poniedziałek wyślę Ci pocztą właściwe układy, no chyba że chce Ci się po nie wcześniej podjechać. Pozdrawiam i przepraszam za kłopot.

• 2 tygodnie później...

Już poskładany,jeszcze tylko 2 trafka i odpalam:) w pierwszym okresie będzie mi służył do napedzania A5,żeby wykorzystać sygnał zbalansowany do GainClona też podepne.Zobaczę jak wypadnie w porównaniu z Cd Philipsa na TDA1541a.Pewnie nie ma co porównywac,ale?kto wie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAC ruszył, jak to się mówi- od STRZAŁU!:) gra narazie na rca i muszę przyznać że w całym paśmie nie widzę jakichŚ specjalnych niedostatków.Jak na muzykę z APE to jestem zadowolony,zobaczymy co będzie na XLR i jak się wygrzeje..

>msfalcon>wielkie dzięki!

a mam też pytanie - czy wystarczające są 470uF w zasilaniu?czy lepiej dać po te 1000uF?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.