Skocz do zawartości
IGNORED

Było co tu ciekawego ostatnio? ;-)

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Zglaszam wniosek racjonalizatorski, aby zakladke BOCZNICA, jako wiodaca, umiescic jako - pierwsza,

a te pozostale, uzupelniajace, zupelnie z Nia nie zwiazane, w dalszej kolejnosci !

Proponuje wywalic to badziewne - " pl.rec.audio " z tymi infantylnymi nutkami i gratami Onkio i Technicsa,

i strzelic prosty Tytanowy napis BOCZNICA po calosci, a o zadnym tam audio juz nie wspominac, zeby nie peszyc

i nie wprawiac w zaklopotanie tych co przez jakis czas beda chcieli sie na te tematy, z jakich sobie tylko

znanych powodow jeszcze wypowiadac ! Wkrotce i tak takie watki zdechna smiercia naturalna i zostana

tylko te NAPRAWDE ISTOTNE, dotyczace : Filozofii, Sztuki, Szamanizmu, Psychologii Transpersonalnej,

Zaawansowanych Stanow Umyslu, Religii Soteriologicznych i Naszego spodziewanego, bliskiego Exodusu

ku - GWIAZDOM !

SPACE IS THE PLACE !

NEXT STOP : MARS !

Może to dlatego, że w innych zakładkach o wszystkim już było. Jeżeli więc ktoś chce czegoś się dowiedzieć, to znajduje to sobie przy pomocy wyszukiwarki. Nie ma po co pisać. Jedynie na Bocznicy może jeszcze pojawić się coś nowego.

Janusz z Torunia

jar1, 14 Sie 2006, 11:19

>>Qubric, 14 Sie 2006, 10:28>Poza tym wydało się że jesteś sobowtórem Marka Borowskiego :)))

>He, tak jak Ty Balcerowicza :-)))<

Niestety. Jak cię nie było to zostałem rozpoznany - wiesz ten taki mulat który pracował w pewnym salonie audio w warszawce...

Natomiast twoje zdjęcia są na forum w wątku o spotkaniu tej waszej masonerii z KAIM... No i wydało się że siedzisz obok człowieka o twarzy Laskowskiego :))) I jak nic przypominasz Marka Borowskiego - albo raczej jego starszego brata :)))

Przyznaj sie cwaniaku - tutaj wpisy o walce z komuną i braku srajtaśmy robisz, a jednak po mału wychodzą powiązania i korzyści z koneksji rodzinnych ! ;)

Mnie od zawsze interesuje tylko jedna sprawa, na którą nasi politycy, koledzy z forum, inne gady... nie mają wpływu. Mianowicie - Czy neutina posiadają masę???

Od czasu jak pamietam nurtowało mnie to i nie dawało spać.

Jeśli ma się pojawić na forum coś nowego, to może jakiś fizyk cząstek elementarnych przedstawi mi współczesny pogląd na tą sprawę???

Mówimy o filozofii, psychologii, a nie wiem jak nasz świat skończy, ani jak się rozpoczął.

Teoria inflacji nie wyjaśnia co było na początku, a to przecież ciekawsze niż wszystko co wydarzyło się po 89r.

Kurcze, a więc jednak. To zmienia postać RZECZY. Zawsze podejrzewałem te małe gnidy, że mają trochę tłuszczyku i oddziałują z resztą towarzystwa. Nie czeka nas jednak Black End, ale powrót do początków.

Rozumiem, że inf. jest potwierdzona przez jakąś kopalnię i powolutku zwalniamy???

Ile tego tłuszczyku kilka eV, keV ?

>>rekin

polecam lekture

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) swietna ksiazka

teraz jestem w trakcie tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rownie dobra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>netboy

Staram się śledzić w miarę dokładnie rozwój fizyki cząstek elementarnych i różne teorie kosmologiczne. Dzięki za nową lekturę :) Mój wykładowca fizyki był wielkim pasjonatem teorii strun i 7 wymiarowej czasoprzestrzeni. Pamiętam, że czasem zostawałem z nim po wykładach i dyskutowaliśmy sobie właśnie nad masami cząstek i czy model Yukawy ma kontynuację w cięższych cząstkach. Wtedy wszyscy zastanawiali się nad supersymetrią i obserwacją swobodnych kwarków. Od czasu kiedy usłyszałem o zachowaniu dziwności i kwarkach powabnych zawsze czekałem na potwierdzenie takiej obserwacji (tzn. śladu w detektorze). No i oczywiscie te cholerne neutrina mnie zawsze rozbrajały. Nawet teraz przelatują mi przez mózgownicę i pewnie dlatego się produkuję :)

>>rekin

teoria strun hmmm... mocno :)

zycze milej lektury a tak w ogole to cala "czarna" seria jest super mozna sie wielu ciekawych rzeczy dowiedziec :)

u nas w "towarzystwie" aktualnie jest na tapecie "superpozycja jako teoria swiadomosci zbiorowej" :D

jest fajny film o tej tematyce (fizyka kwantowa) ale teraz nie pamietam tytulu bo nie mam go przy sobie, w srode sprawdze i wysle ci tytul na pw.

>netboy

Dzięki. Fizyka to jedno z moich hobby. Czarne serie również lubię zwłaszcza gdy traktują o parowaniu dziur i kreacji cząstek w silnym polu na granicy "horyzontu zdarzeń". Wiesz, że część fizyków zastanawia się nad powrotem do stałej Einsteina. Nie w ujęciu powrotu do modelu stacjonarnego, ale raczej chodzi o podejście do tematu brakujacej masy.

Gdyby okazało się, że jest to słuszna droga, to byłby największy come back Einstaina i największa sensacja od czasów afery z zimną fuzją, czy rzekomego przekroczenia prędkości światła (promieniowanie Czerenkowa w jednym z obłoków mgławicowych)

wlasnie o tym czytam :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rekin

Zwykle nie robimy takich rzeczy, gdyz nic dobrego z tego nie wynika,

ale widzac Twa pasje poznania, postanowilem zrobic maly wyjatek !

To co powiem nie jest naszym stanem wiedzy, a tylko odniesieniem

sie do Waszego, w interesujacej Cie kwestii.

Jak sie rzeczy maja zrozumiale Ci nie wyloze, wzorow nie wyprowadze,

ale gdybys ciekawy byl samych wnioskow i konsekwencji, to sluze,

lecz nie wymagaj ode mnie NIC wiecej :

Czastki sa tworami, ktorych trwalosc gwarantowana jest posiadaniem

przez pole podstawowe nietrywialnej topologii tzn. roznego od zera

"ladunku topologicznego" Q ! Nie opisze Ci tutaj naszej konstrukcji

spinorow zmodyfikowanego (nieliniowego) rownania Diraca, dla

neutrina i elektronu, wiedz tylko, ze czastki obracaja przestrzen w kink,

natomiast antyczastki - w antykink (czastki lewe - kink, czastki prawe -

antykink). Tak wiec zbednym jest mowienie o ladunku elektrycznym,

gdyz w naszym swiecie jest on zawsze calkowity i odpowiada wartosci

wlasnej chiralnosci.

Wedlug naszego ujecia : niechiralny elektron rozpada sie na chiralny

bezmasowy elektron i bezmasowe neutrino chiralne, zas w srodku

zostaje : niechiralny u oraz chiralne v/e ; oba bezmasowe.

To co w literaturze przedmiotowej zwie sie masa, wedle nas tkwi

w chiralnosci v/e : jest to energia kinku.

W tym ujeciu niepotrzebnym staje sie mowienie o ladunku elektrodynamicznym :

wewnatrz "protonow" jest "swiat" o symetrii SU (3).

Na zewnatrz mamy tylko dwa stany : kink oraz antykink.

W naszym swiecie NEUTRINO JEST BEZMASOWE !

Konsekwencje :

Obecnie nasz swiat jest rzadzony symetria SU(3)xU(1).

Na gruncie czastek mozna to wytlumaczyc nastepujaco :

wewnatrz protonu czastki sa zwiazane, dlatego tylko sie

przyciagaja, natomiast na zewnatrz maja ladunek

elektrodynamiczny i dlatego protony miedzy soba sie - odpychaja .

Tak samo jest w Kosmosie : masy sie przyciagaja (Grawitacja),

ale globalnie nasz swiat sie rozszerza (Elektrodynamika)

Nastepny krok, to zlamanie SU(3)xU(1) do U(1) (

>netboy

Wspomniales, ze w "towarzystwie" w jakim sie obracasz omawiana jest aktualnie :

superpozycja stanow, w zwiazku (jako) teoria swiadomosci (zbiorowej) !

BARDZO mnie ten temat inteesuje ! Moglbys napisac o tym cos wiecej, badz wskazac - zrodla ?!

Pozdrawiam

o nie! niedam sie wciagnac :D

ale powiem tylko ze takie "refleksje" naszly nas po obejrzeniu filmu o ktorym mowilem rekinowi, tylko tytul wypadl mi z glowy ale w srode z pracy tez ci wysle.

generalnie chodzi o sprowdzenie wszystkiego do trzech podstawowych rzeczy: czasu,energi, i swiadomosci a zasada superpozycji w pewien sposob tlumaczy interakcje pomiedzy nimi co prowadzi do tego co mamy :D

dyskusje trwaja od miesiecy wiec sam rozumiesz ze pisanie tego i dyskusje , ze tak powiem od nowa, wylaczylyby mnie z zycia cielesnego na dobre :) nie jestem w superpozycji :) a mam dwutygodniowego syna, rodzine i prace :D

ale polecam obejrzec ten film i z wiedza jaka posiadzasz mysle ze sam do tego dojdziesz

>Arsen

Ta analogia pomiedzy oddziaływaniami kwarkowymi wewnątrz protonu, a grawitacją jest delikatnie mówiąc mocno naciągana. Grawitacja jako tak przekazuje oddziaływania na największe odległości, bo jest związana z największymi masami i z zasady nieoznaczoności wynikałoby, że tak może być. Na odległościach rzędu ułamków A - pożyczka energii wynikająca z nieoznaczoności musi być zwrócona w bardzo krótkim czasie, co przy ograniczonej prędkości światła wymusza oddziaływania na b. małych odległościach. Oczywiście możesz powiedzieć, że cząstka będąca nośnikiem wiązania (gluon) ma b. małą masę i oddziaływanie może mieć większy zasięg, ale to nie potwierdziło się w obserwacjach. Zresztą podobnie sprawa ma się z oddziaływaniami atomowymi - bozon ma sporą masę.

Jeśli neutina nie posiadają masy (spoczynkowej), to mogą przekazywać oddziaływania na nieskończoną odległość. Pytanie: Jakiego rodzaju oddziaływania są nośnikiem? Ich prędkości są bardzo zbliżone do c, więc jeśli mają chociaż małą masę, to stanowią ogromy wkład w masę Wszechświata - zakrzywiając tym samym przestrzeń.

Tutaj jest właśnie analogia z oddziaywaniem grawitacyjnym, gdyż hipotetyczne grawitony również nie posiadają masy.

Może rozwiniesz to zagadnienie z chiralnością? Wydawało mi się, że stwierdzono ułamkową wartość ładunku kwarków i antykwarków dolnego, górnego i powabnego???

dobra dzwonilem do kumpla :) i chodzi o film "What The Bleep Do We Know!?"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.