Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie muzyki jak?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Brakuje dobrej jakosci nagran. Najczesciej muza to jakas wydumana, przepuszczona przez kompa muza sample to dziwaczne nagrania z tasm poprawionych na pC. Marzy mi sie nagranie sampli sammemu. I mozliwosci ku temu sa. Elektrostaty sa w miare tanie A/D na 192k tez dostepne zapis na DVD audio.......

Poroblem to prawa autorskie bo wykonawcow ze szkoly muzycznej sie znajdzie. Tylko jak te cholerne mikrofony sie ustawia?

https://www.audiostereo.pl/topic/27614-nagrywanie-muzyki-jak/

chcesz profesjonalnie nagryważ muzyke na żywo? instrumentalna? lepiej niż w studiu? masz wolne 100kPLN? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś "nie" - daj sobie spokój, nie zrobisz tego lepiej niż muzycy w studiu - po pierwsze tam mają lepszy sprzet niż jesteś w stanie zgromadzić w domu, oraz mają do dyspozycji prawdziwych muzyków, a nie ludzi po szkole muzycznej...

Pozdrawiam

jak juz pisalem chce tylko dobrze nagrac sample muzyczne. A co do sprzetu to hm nie jestem taki przekonany ze w studiach maja taki najlepszy sprzet. Napewno zbyt dlugi tor sygnalu i zbyt duzo dobarwiaczy uzywaja. wystarczy posluchac nagran z tymi wszystkimi echami syczkami i innymi podbarwiaczami. Zgodze sie ze stwierdzeniem ze teraz wszystko jest nagrywane mono a potem na PC dorabiane w stereo lub 5.1. Nie ma efektu wspolobecnosci instr. wokali itp. Co do nagrywania to oczywiscie nie chce nagrywac wielokanalowo a najwyzej dwa kanaly w dobrym ukladzie stereo i uzycie wspl. adc na 24/192 powinno wystarczyc do dobrej muzy. Calosc na dvd-audio i upowszechniac w necie.

sluchalem plyty testowej sample telarc-a. Niestety na cd system. Jakosc niezla i na sacd pewnie bedzie duzo lepsza. Wrazenia to brak przestrzeni i oddechu sal w ktorech nagrywali te kawalki. Wydaje sie ze wine za to ponosi system nagrywania wielokanalowego i zgrania calosci do stereo lub na sacd multi. Np duet gitarowy nagrali prosto jeden mikr. na jedna i drugi na druga . Wydaje sie ze lepeij by bylo gdyby zastosowano uklad symulujacy sztuczna glowe. Ale czy wtedy na glosnikach bylaby odpowiednia jakosc stereo?

Sluchalem tego na lampowym cd i lampowym SE z 3 el34 rownolegle na kanal. Kolumny to electry focala te wieksze. Pozdrawiam wacpanow!

Układ symulujący sztuczną głowe? Chyba o symulator paczki Ci chodzi?

Naprawde, widze że masz poważne braki w technice studyjnej. Nadrób, zrozum dlaczego "wszystko jest mono" i po co tyle "podbarwiaczy".

Posłuchaj sobie jakiegokolwiek nie-klasycznego kawałka. Fajny, co nie? A teraz wyobraż sobie wyrzucenie stamtąd całej elektroniki według Ciebie zbednej - wszystkich efektów z gitary, kompresji z mikforonów. Ba, najlepiej wszystko zrobić unplugged, zebrać najtańszymi mikrofonami i już. No i oczywiście grane nie przez oryginalny zespoł tylko garstke uczniów po muzyku. Napewno bedzie lepsze niż na CD.

Przepraszam jeśli Cie uraziłem, nie to jest moją intencją.

molibden jak zwykle sie myli.

A co do muzy to chce nagrac tylko sample a nie jakis szarpidrutow nazywajacych sie muzykami. Zaraz zadzwonie do Wyzszej Szkoly Muzycznej co oni na to? MS ma te zalete ze stawiasz na sali jeden mik i masz juz wszystko!!!

Jeżeli wszystko możesz lepiej to może znajdziesz lekarstwo na raka tylu naukowców sie głowi i wciąż nic.

Pasowałoby żeby nie było wojen , susz ,powodzi ,tsunami, głodu, dzieci nie płakały, u dentysty żeby nie bolało, paliwo było tansze itp....

Mam jeszcze pare pomysłów , ale na razie zajmij sie tym co napisałem.

rak? powiadasz? a to jest od jedzenia miesa. Np. wegetarianie genetyczni nie choruja na raka.

Brakuje mi w nagraniach informacji o przestrzeni. Elektrostaty japrzenosza ale jak sygnal muzy przeleci przez te wszystkie stopnie i dopiekszacze to eter znika. tfu. I daja nagrody za ten syf.

>jak juz pisalem chce tylko dobrze nagrac sample muzyczne.

kup sobie plyty z brzmieniami dla muzykow. Masz tam jakosc ktorej NIGDY nie osiagniesz ze swoimi umiejetnosciami oraz sprzetem. Na takich plytach bywaja brzmienia bardzo dobrej jakosci 24/192.

Tam mozesz dosyc tanio takie sample nabyc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Co do nagrywania to oczywiscie nie chce nagrywac wielokanalowo a najwyzej dwa kanaly

> w dobrym ukladzie stereo i uzycie wspl. adc na 24/192 powinno wystarczyc do dobrej muzy.

;D

kup sobie jakas ksiazke o PODSTAWACH realizacji i nagrywania albo pogadaj z kims kto ma chociaz blade pojecie o nagrywaniu. Bo napisales cos w stylu:

Oczywisice nie chce budowac bolida F1, najwyzej taczkę z dobra amortyzacja i oponami pirelli - to powinno wystarczyc by zrobic dobry samochod.

Ukryta Zawartość

ma opracowany uklad preampa do elektrostata mik. Niezwyklej jakosci i super malych szumach. Umiem zrobic super uklady liniowe o thd ok.0.0001% wiec w czym problem? pewnie w mikrofonach - wkladkach i w ich ustawieniu. Trzeba sobie zdawac sprawe ze sprzet studyjny wcale nie jest taki super pod wzgledem brzmienia. mam byc niezawodny kompatybilny itp. Wiele razy oszukalem sie na studyjnych gratach od kolumn po wzm. pewnie podobnie jest i ze wspolczesnymi elementami toru w studiach. No chocby takie geneleki dobre sa?

>pewnie w mikrofonach - wkladkach i w ich ustawieniu.

info na poczatek.

od nagrywania uzywa sie wielosladow i rejestracji za pomoca conajmniej kilku mikrofonow, nastepnie mixuje i masteruje. Takie rozwizanie daje dalece lepsze rezulataty od nagrania stereo za pomoca 2 mikro. Wielu zeczy poprostu nie nagrasz za pomoca 2 mikro wcale albo z nie akceptowalna jakoscia.

Mikrofony sa rozne. Dedykowane do wokalu, do instrumentow detych blaszanych, do woodwindow, do gitar, do perki (stopa i hihat ofc inne mikro) itd. Na poczatek potrzebujesz zestaw dobrych mikrofonow, dla przecietnego zespolu koszt to kilka tys. dla dobrego studia nawet i dziesiatki tys.

Potrzebujesz tez samo studio - projekt dobrego to kilkanascie tys $. Budowa setki tys.

Potem dochodzi wyposarzenie takowego. Same monitory dalekiego pola, np. genelec o ktorych wspomniales to 200'000 pln. Dobra konsoleta, preampy, efekty, wieloslady .. . ze 300'000. do tego Przeszkolony personel, prawidzwi fachowcy z pesjami po pare tys/miech i masz dobre studio. Osiagniesz jakosc jak na plytach ze samplami do ktorych dalem link powyzej ;)

dobra dobra. Ja nie chce wielosladow a tylko dwa mikr. i studio. To ew. na PW lub w szkole muzycznej. Poczekam az Andrzej wroci z urlopu to zaczne majstrowac te nagrania. Zaczne od duo gitarowego. I jeszcze raz przypominam jakosc sprzetu studyjnego jest przecietna od strony param. tech. Wykonanie to i owszem.

>to zaczne majstrowac te nagrania.

jak juz cos zmajstrujesz to porownaj sobie potem z profesionalnie nagranymi samplami ;)

Jesli chcesz to moge Tobie przyslac przykladowe sample do zastosowan produkcyjnych.

>I jeszcze raz przypominam jakosc sprzetu studyjnego jest przecietna od strony param.

hmmm . .. to stwierdzenie jest takie samo jak "jakosc sprzetu konsumenckiego jest przecietna". Sprzet stydyjny, podobnie jak konsumencki ma rozna jakosc oraz cene. Od slabego do bardzo dobrego. Usredniajac jendak sprzet studyjny ma zazwyczaj lepsza jakosc niz konsumencki choc trudno to porownywac bo ich przeznaczenie jest inne.

za sample z gory dziekuje a jesli kolega zwarszawy to pewnie zaprosze kolege na jakies spotkanie produkcyjne?

jest kilku realizatorow robiacych nagrania najprostszymi srodkami o wybitnej jakosci. Chyba w hifi czytalem o jednym z nich.

najlepszej jakosci jesli mozna. Nie musi byc tego duzo aby dobrej jakosci. Ostatnio kupilem telarc-a w sacd i zaraz ide posluchac na dobrym sprzecie. Akurat electry dotarly male i duze.

co do prac nad systemem to zaczne od preampa do elektrostata jesli bedzie duza roznica to bede kontynuowal.prace a jak nie to dam se spokoj. preamp nie jest lampowy i wtym jego sila. Nie szumi i ma bardzoduza dynamike. I nie jest to ukald typu wtornik na fecie a wyrafinowany uklad traktujacy wkladke inaczej niz dodtychczas u innych. Chcialem zrobic to dla drLipinskiego ale zawalilem inna prace z subem i koniec. Ale opracowanie zostalo.

Co do mikrofonów i technik stereo proponuję zacząc tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No coz. produkcja w socj. kraju jakim jest Polska niezbyt sie oplaca. Te zusy koncesje ...........

ale studio nasgran czemu nie? robisz sprzecik jednostkowo tylko dla siebie i wynajmujesz salke katechetyczna np. i jedziesz. Oczywiscie szrpidrutow to nie nagrasz ale kpncert klawes/organowy plus wokal czemu nie?

Obsluchalem te sample telarc-a. Ujda. Najlepszy chyba kawalek z Romeo i Julia Prokofiewa. Wspanaily ponury bas dominujacy nad muza. Cos pieknego. No i odrazu slychac problem z kompresja glosnikow na niskich poziomach. Gluchy nie jestem i komara w pokoju jeszcze slysze ale dopiero przy dosc duzym poziomie scena dzwiekowa jest wypelnina i zaczyna byc slychac szczegoly. Slychac wyraznie kompresje glosnikow a uzyte sa super lekkie membrany na srednicy od 700-8k. A jednak. I to wydaje sie byc podstawowym problelemem. Jesli na kompresje glosnikow sred. nalozy sie jeszcze wolowatosc wzm dla malych sygnalow to jest dupa. W moim zestawie naszczescie tylko kompresja obniza jakosc bo wzm no to wiecie jest super.

chyba ribbon mikrofon jest idealny do ukladu ms jako m. A za S moze robic jakis elektrostat? co?

no i czy taki ribbon latwo wykonac? folia potrzebna bardzo cienka. Mozna ja zrobic galwanicznie na soli kamiennej.

graaf mi podal taki link

Ukryta Zawartość

nie wszytko rozumiem? co to za bania ta bombka choinkowa?

Ukryta Zawartość

Senicz

To kolejna prowokacja.

Po co ci nagrywać muzykę lepjej wymyśl coś znacznie lepszego do nagrywania. Wtedy większość studiów będzie plajtować, a ty zarobisz ogromna kasę.

Nie chcę być złośliwy, ale ty byłeś wiele razy więc...

Za to się lepjej nie zabieraj, skoro nie potrafisz odróznić nawet układu M-S.

I kompetnie się nie znasz na technice studynej, jak już wspomnieli niektórzy. Wyłożyłeś się kompletnie. Wstyd !!!

Miałem okazje być w profecjonalnym studio, chociaż ja nic nie nagrywałem ;) (TR Studio w Warszawie)

Gdybyś miał okazję posuchać dźwięku zanim zanim przetworzy się go na postać cyfrową.

To co tam usłyszałem odebrało mi mowe.

A apropos muzyki

Po co wogóle ją słuchasz ?

Kup sobie wiele instrumentów, i brzękaj u siebie w domu, to będziesz miał naturalne brzmienie. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.