Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet3500PLN na wzmaka i kolumny?warto?

kil

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie wszystko już prawie gotowe oprócz źródła cd. Na cały zestaw miałem przeznaczyć określoną

sumę i mało co mi zostało (grubo wyszedłem ponad budżet), a potrzebuję jeszcze dvd. Jak na razie mam

stare dvd sony które ledwo czyta oryginalne płyy dvd, dvd-r prawie nie czyta. Na obecnym etapie

skłaniam się ku samsung hd950 z późniejszymi modyfikacjami lub denon 1730 (ale nikt prawie nic o nim

nie wie) -w planach oczywiście oddzielny cd player, ale to później (brak funduszy). I tu moje

pytanie, czy hd950 jest w stanie dobrze (przynajmniej poprawinie) zagrać z pma1500ae? (u foniego

jest ok ale jego hd950 jest po tuningu), czy nie szkoda podłączać takiego wzmaka do takiego napędu.

Nie mam szans na dosłuch dlatego pytam

Z góry dziękuję za poświęcony czas oraz info

Pozdrawiam

witaj,

tak jak wielu przede mną napiszę jeszcze raz - zastanów się nad tym dvd bo z pewnością za chwilkę trochę bardziej się osłuchasz i będziesz sobie pluł w brodę jesli kupisz dvd do stereo. Wiem bo kiedyś to przećwiczyłem.

W teraz prywata:

jezeli zestaw jeszcze nie zakupiony (a pisałeś że wyszedłeś poza budżet 3,5k) to zastanów się (a w domyśle posłuchaj) nad zakupem wzmaka creek 5350 + proac tablette2000. akurat sam chce te klocki sprzedać :D

Zestaw jest już w drodze (specjalna wycieczka do sąsiadów na zachodzie).

Tak czy inaczej muszę kupić DVD, a na DVD+oddzielne CD jak na obecną chwilę nie ma funduszy:(

DVD będzie grało tymczasowo,myślę że przez pół roku. Dlatego rozważam wszystkie możliwości.

Już mi głowa puchnie od czytania sprzecznych opinii na forum :) jedni twierdzą, że HD950 zagra na poziomie cd w przedziale (1000-2000PLN) inni mówią, że second-hand za 300PLN zagra lepiej niż HD950 a jeszcze inni twierdzą żeby trzymać sie z dala od cd-playerów z second-hand. Zdaję sobie sprawę, że HD950 i pma1500 to tak jakby nowym bmw wozić kartofle, jednak coś muszę kupić za ok 700PLN tylko nie wiem jeszcze co, na przetrzymanie ale żeby nie bolało.

tak to już z tym słuchaniem jest że każdy słyszy inaczej... dodaj jeszcze że każdy odsłuch był inny ze względu na dobór tak "banalnych" gadżetów jak kabelki czy choćby pomijana akustyka pomieszczenia odsłuchowego ... i masz efekt.

Dopóki sam nie posłuchasz - nie będzie prawdziwej odpowiedzi.

Inna sprawa, że niepokojąco często ludzie którzy słuchali i jednego i drugiego skłaniają się ku opcji tańszego ale jednak cd.

Moja rada jest taka żebyś kupił sobie dowolne dvd które satysfakcjonuje cię pod względem obrazu i ZUPEŁNIE nie brał pod uwagę aspektu stereo przy tym wyborze. Za jakiś czas osłuchasz się ze sprzetem i bedziesz lepiej potrafił zdefiniować czego Ci brakuje w dźwięku (bo że czegoś będzie brakowało to pewne). Wtedy pomyslisz na spokojnie ile masz pieniędzy i podejmiesz bardziej świadomy wybór. Jakby nie patrzeć to wchodzisz w sprzet audiofilski (niezależnie czy na forum definiowany jako hi-end czy tania budżetówka). tutaj kompromisy raczej nie zdają egzeminu.

pozdrawiam

Jak myślicie czy cdplayer second hand za ok 700-800 PLN np Marantz 57 zagra lepiej niż denon dcd700 i czy różnica w porownaniu z dvd1920 będzie znaczna. Czy taki marantz zgra się dobrze z pma1500ae, i jamo d570 - nie mam mozliwości odsłuchu dlatego pytam.

Pozdrawiam

Witam

W końcu udało mi sie kupić wzmacniacz i kolumny. Na początku miałem ochotę na używane exposure 2010, potem na Primare (wszystkie grały bardzo fajnie wedug mnie) no i kupiłem nowego denona pma1500ae:) Jeżeli chodzi o kolumny to postanowiłem że nazbieram więcej pieniędzy i postaram się zamówić dobre DIY (myślę, że ok 2500-3000 powinno wystarczyć) i zakupiłem JAMO d570:) Myślę że pograją u mnie jakieś pół roku (jak się nie sprawdzą), może troszkę dłużej, a potem wylądują w "rodzinnym domu" u mniej wymagających słuchaczy. Po

kilku odsłuchach doszedłem do wniosku, że w zasadzie nie mam jeszcze dość wyraźnie sprecyzowanych wymagań, większość zestawień które słuchałem bardzo mi się podobała i mógłbym ich słuchać na codzień z wielką przyjemnością. W związku z tym postanowiłem, że osłucham się z nowym zestawem sprecyzuje wymagania i może jeżeli będzie to potrzebne przyjdzie czas na zmiany.

Więc wybór padł na denona pma1500ae oraz jamo d570, dodam jeszcze, że zmieściłem się w założonym budżecie(3500PLN) oraz że sprzęt jest nowy (co miało już mniejsze znaczenie). Źródłem jest niestety jeszcze dvd player yamaha 550.

Wzmacniacz jest klasą samą w sobie według mnie (zwłasza za te pieniądze-import), jakość, wykonanie na najwyższym poziomie, świetne materiały. Kolumny, a w zasadzie ich wygląd (chociaż to bez znaczenia, ale żonie bardzo się podobają) to już kwestia gustu, wykonanie przynajmniej z zewnątrz to także klasa przynajmniej średnia wyższa (według mnie).

Całem zestawienie według mnie gra zaskakująco dobrze. Dodam, że istnieje przepaść w porównaniu z ampli onkyo tx500 oraz mission m73i oczywiście na korzyść nowego zestawu. Skok jakościowy jest niesamowity. Dopiero teraz zdałem sobie sprawęz tego ile mam beznadziejnie nagranych płyt, po prostu nędza. Dotychczas (czyli od 3dni) słuchałem dużo chilloutu, jazzu i mogę z powiedzieć, że brzmi to super, dźwięk jest bardzo szczegółowy, dotąd nie nie słyszałem niektórych dźwięków teraz jest po prostu o wiele lepiej. Jeżeli chodzi o bas to jest go wystarczająco dużo, myślę, że zaspokoji potrzeby typowego "bassboya" (miłośnika subwoferrów), ponato jest bardzo precyzyjny i dobrze kontrolowany. Na obecną chwilę zauważam, że niskie tony czasem trochę się narzucają, ale wszystko zależy od tego co włączę. Ostatniej płyty Moloko mógłbym słuchać na tym zestwie chyba w nieskończoność, jest tam wszystko, tak jak lubię. Natomiast starsze płyty np Faith No More brzmią kiepsko i strasznie męczą uszy. Szybsze kawałki dance, typu Daft Punk odkrywam na nowo:) są rewelacyjne. Jak widać jestem jeszcze totalnym amatorem, ale przynajmniej wiem co mi się podoba:), jak nasłucham się więcej to opiszę jeszcze swoje wrażenia. Wzmacniacz i kolumny zapewne jeszcze się rozgrzeją i zmienią nieco swój charakter. Jeszcze jednym dla mnie bardzo ważnym aspektem jest to, iż powyższy zestaw gra bardzo dobrze nawet przy niskich pozionach głośności, nic się nie zlewa w jeden bałagan, wszystko jest tak jak powinno być, nawet bas. Nocne słuchanie sprawia mi wiele przjemności. Myślę, że będę musiał nieco utemperować niskie tony, mam nadzieję, że uda się to zrobić za pomocą kabli głośnikowych (obecnie 2,5mm oelchbach) interkonektu oraz odpowiedzniego źródła.

Jakie źródło oraz jakie kable polecilibyście do tego zestawu. Sprzedawca w sklepie wyznaje zasadę, że kable im droższe tym lepsze i nie mówi jak grają tylko mówi, że ten o 30PLN gra lepiej i należy wziąć kable za minimum 70PLN.

Co do źródła to ostatnio chodzi mi po głowie Harman/Kardon 970, Marantz 67 oraz denon 700ae (co o nich myślicie). jednak ze źródłem będę musiał jeszcze trochę poczekać.

pozdrawiam

Wielkie podziękowania dla wszystkich za porady,

zwłasza dla foni'ego, którego odsłuchy (pma1500 i d570) i modyfikacje skłoniły mnie do zakupu, w ciemno ponieważ nie miałem możliwości sprawdzenia wszystkiego na własne uszy.

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki

PS to zapewne jeszcze nie koniec zmagań audio, teraz pozostaje wybór kabli i źródła:) a kasy mało:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.