Skocz do zawartości
IGNORED

H/K 670 modyfikacja - pomoc/porady !!

Bastek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Ostatnim czasem zastanawiałem się nad możliwością poddania modyfikacjom wzmacniacza Harman/Kardon HK670. W pierwszej kolejności chciałbym się skupić na drodze sygnału od wejścia (CD_IN) do wzmacniaczy oraz ewentualnej modyfikacji samego układu zasilania.

Dodam że dosyć kiepsko prezentuje się tu samo okablowanie wewnętrzne mające za zadanie przesyłanie sygnału od wejścia do płytki ze wzmacniaczami operacyjnymi (volume, balans, tone) i następnie do modułów wzmacniaczy wraz z układem zasilania . Wszystko widać dokładnie na załączonych wycinkach schematów. Co do samego zasilania nie mam jeszcze pomysłu ale będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

I pozostaje jeszcze kwestia tych opów (NE5532) czy warto włożyć coś lepszego, ewentualnie co proponujecie oraz czy warto robić autonomiczne zasilanie dla nich. ??

Chodzi mi tez po głowie wywalenie (balansu, tone) ponieważ raz że z tego nie korzystam a dwa że kolejne badziewie w torze sygnału.

Zmierzając do sedna tematu może ktoś na forum porywał się na podobną modyfikację lub jest w stanie poradzić coś sensownego w tym przypadku. Uważam że powyższe zabiegi powinny wydobyć więcej (dobrego) z tego wzmacniacza.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

ponieżej rysunki (wejście, stopień analogowy, fragment zasilania )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-521-100007259 1170298789_thumb.gif

post-521-100007260 1170298788_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27785-hk-670-modyfikacja-pomocporady/

W zasilaczu wszytko ok, Możesz dołożyć 2 kondensatory 2.2-10uF MKT/MKP równolegle z elektrolitami.

W przedwzmacnaiczu do C3 i C7 dolutuj równolegle jakieś małe MKP, 100-220n.Tak samo do C1 i C5, potem można zastąpić je czymś lepszym (BG N).

C2 i C6 można zmienić na poliporpylenowe, jeśli są ceramiczne (ale niekoniecznie).

Dzięki za wskazówki, a czy wymiana tych ne5532 na coś lepszego (opa 2134, 2604) + zasilanie do nich ma większy sens? jak również kwestia pozostawienia/wywalenia balansu, ponieważ w direct sekcja regulacji tonów jest pomijana.

Balans odłącz zupełnie a sygnał poprowadź z ominięciem tego potencjometru (trzeba zewrzeć to co wchodzi i wychodi na ten potencjometr).

NE zastąp np. OP275 produkcji Analog Devices, inne też mogą być (OPA2134/2604).

Poprawa zasilania tego układu to sprawa wtórna, tylko w przypadku gdy coś jest nie tak - bez potrzeby nie ma co zmieniać - nie wiem co tam jest fabrycznie.

Balans jak najbardziej do ominięcia, ale barwa jest omijana przełącznikiem, więc nie ma co kombinować, jeśli wystraczy ci jeden zestaw wyjść to omiń selektor wyjść, tam fabrycznie jest kiepskie okablowanie.

Właśnie tak zrobiłem - poprawa jest zauważalna w szczególności, jeśli chodzi o średnicę i wysokie tony jak również przybyło basu. Ale zastanawiam się nad ominięciem fabrycznego przedwzmacniacza i dołożeniem własnego na osobnej płytce. Ale nie wiem czy ma to większy sens. Bynajmniej w oryginalnym większość elementów jest montowana w technologii SMD i modyfikacja tego już nie jest tak przyjemna jak przy montażu przewlekanym. Zresztą w torze /w szeregu / jest tu kilka kondensatorów elektrolitycznych kiepskiej jakości. Chwilowo zastąpiłem je FC (tyko tym dysponowałem). Ale widać, jaki wpływ ma marketing na jakość końcową urządzenia / porażka /

• 5 miesięcy później...

Witam ponownie,

odświeżam wątek by nie zakładać nowego.

Odpaliłem dziś forumowy Preamp od „msfalcon’a” preamp sam w sobie działa prawidłowo.

Jednak moim zamiarem było podpięcie go pod końcówki W H/K 670 (fabrycznie Harman nie ma możliwości podpięcia PRE).

Na załączonym schemacie na fioletowo zaznaczyłem miejsce gdzie się wpinam. Natomiast na niebiesko widać drogę sygnału od wejścia (CD) do końcówki.

Jak się okazało sprawa nie jest taka prosta jak się wydawała, choć ze wzmaka wydobywa się dźwięk to jest on przesterowany bez względu na poziom sygnału (-70 0 db) jaki ustawiony jest w preampie. Na maksymalnym wzmocnieniu wzmacniacz gra tak przy delikatnie odkręconym pokrętle głośności.

Podłączając jednak preamp do wejścia CD wzmacniacza dźwięk jest czysty i gra wszystko OK.

Dodatkowa informacja -> przy skręconej gałce głośności we wzmacniaczu prawie na min. I regulując poziom głośności można odpowiednio wysterować końcówkę mocy.

Czy może ktoś z szanownych kolegów ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowo podaję schemat końcówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.