Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny polaris 300 - konstrukcja

marcel_7

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prosbę do wszystkich posiadaczy kolumn polaris 300.

Potrzebował bym w miare mozliwosci o wymiary skrzynek wraz z umiejscownieniem otworów jak i typami głosników...

Poniewaz ciezko kupic je gdziekolwiek, a jak sie juz pojawiaja to cena ich siega 600zł postanowiłem sam je zbudowac, a ze mam znajomego stolarza nie bedzie z tym problemu. Potrzebował bym :

1. Wymiary skrzynek - dokładne

2. Typy głosników...

https://www.audiostereo.pl/topic/27814-kolumny-polaris-300-konstrukcja/

Czemu akurat ten model? Nie była to najbardziej udana konstrukca z Diory, Przekombinowany układ- zbyt dużo głośników, koszmarna zwrotnica(zbyt wiele f podziału, problem z opanowaniem fazy). Do klonowania absolutnie odradzam.

eh... w sumie masz racje, ale nie chciałem ich do konca klonowac. chce zrobic identyczne skrzynki, ale głosniki juz dam inne tak samo jak i zwrotnice.

Najgorsze w tym wszystkim jest to ze własnie liczba głosnikow i ich rozmiesznienie wizualnie bardzo mi sie podoba, zreszta tak naprawde to mam sentyment zwiazany z tymi kolumnami i dlatego tez chciałem cos zrobic pod ten desen....

Totalnie nie nie podobaja mi sie kolumny 1 głosnikowe...

Moim marzeniem jest kolumna składajaca sie z 2 głosników basowych, 1 sredniego i jednego wysokiego + 2 dziurki bass reflex. Czyli orientacyjnie 1 mniej niz maja oryginalne polarisy. Ale by zaczac cokolwiek to musiłał bym miec ich wymiary...

podchodzisz do tego od niewłąściwej strony. też kiedyś miałem obawy czy aby napewno konstrukacja dwudrożna jest lepsza itd... i kierując się wyborem kolumn myślałem o konstrukcji przynajmniej 2,5 drożnej a najchętniej 3 drożnej. teraz wracam do dwudrożnej za to na lepszych przetwornikach i lepiej dopracowanej. Tak naprawdę w tych kolumnach te dodatkowe głośniki tylko przeszkadzają, nie dają nic prócz większej ilości chałasu i nie są scharmonizowane... gdybm sam chciał coś sklonować w niskim budżecie to pomyślał bym o tym...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest tu wątek o totemach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.