Skocz do zawartości
IGNORED

Overscan w hitachi tx-200

Markkar

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie rozumiem to tak, że można przeskalować obraz do większego lub mniejszego (coś w stylu zoom). Korzystając z tej funkcji nic zupełnie się nie zmienia, czy jest na 1 czy na 10 obraz pozostaje taki sam. W archiwum wyczytałem że dotyczy to HDMI oraz YPbPr ale w instrukcji wyraźnie napisane jest że s-video też. Czy może ktoś mi wyjaśnić do czego i jak ta funkcja działa?

https://www.audiostereo.pl/topic/27902-overscan-w-hitachi-tx-200/

Ok, to to już wiem ale nie chodziło mi konkretnie że zoom jako zoom tylko o skalowanie obrazu. Do jakiej postaci to już nie jestem w stanie tego powiedzieć. U mnie ta opcja nie zmienia nic konkretnego.

Overscan nie ma nic wspolnego ze skalowaniem obrazu. Po prostu ta opcja umozliwia dopasowanie obrazu do ekranu tzn. po podlaczeniu dvd do projektora przez hdmi(i przeskalowaniu go do jakies tam rozdzielczosci np. 720p) mozesz zauwazyc, ze obraz jest jakby lekko powiekszony(cos jak zoom wlasnie) i np. napisy wychodza poza ekran. I wlasnie overscan jest po to by to zniwelowac. Mam panasa 700 i podpietego do niego denona 3910 i wlasnie tak overscan u mnie dziala (zreszta w instrukcji od projekora jest to tak wyjasnione). Mysle, ze w Twoim projektorze jest podobnie.

Pewnie przy innym podłączeniu niż s-video tak będzie, jak na razie sygnał z dvd (nazwy nie piszę bo to tymczasowy noname) jest lekko za mały do obrazu i przez overscan nie daje się go dopasować. Przy innym podłączeniu lub zmianie dvd domyślam się że nawet nie będę musiał używać tej funkcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.