Skocz do zawartości
IGNORED

Rozwiązania konstrukcji kolumn na STX

Wawrzo.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przez przypadek (zupełnie padły mi stare kolumny tosila ZG-40) wziołem się za zrobienie nowych. Giełda, sklep STX i komplet głośników:

GDN-27-15-8-SS

GDM-17-150-8-SS

GDWK-9-150-8-PJ

GDWT-9-150-8-PJ

I tu powstaje dylemat, zestaw taki sobie, efektywność GDN i GDM niezbyt dobrana ale do zaakceptowania. A może

tak filtr aktywny i oddzielne wzmacniacze?. Czy ktoś już robił coś takego i czy to się sprawdza? (mowa o wersji aktywnej). Mam na składzie końcówki:

STK4221II-2x80W (1szt)

TDA7294-60W (8szt)

LM4870-2x60W (3szt)

LM4702- do tego mam już zamówioną płytkę (www.drukowane.pl) i można troszkę wyciągnąć. (4szt)

Wzmocnienie regulowane XC9460(I2C) z procesorka (aktualnie zalega mi atmega103-duży ale jest ewentualnie jakiś at89xx).

Dodaje zdjęcia ale zrobione nokią i nienajlepsze. Macie jakieś sugestie w jakim kierunku podąrzyć?.

Mam zamiar słuchać muzyki raczej łagodnej bez specjalnych wymagań.

Wawrzo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12517-100006969 1170299157_thumb.jpg

post-12517-100006970 1170299155_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, chociaż w perspektywie może to stanowić część większej całości. W przyszłym tygodniu biorę się za składanie obudowy i chciałem się zorientować czy ktoś już robił całkowicie aktywny zestaw głośnikowy (czyli do każdego głośnika

oddzielny wzmacniacz nadmienie,że trafo ma 600W a kondensatory 15000uF/100V (4szt).

Wawrzo.

Wydaje mi sie ze w przypadku takich glosnikow zwrotnica aktywna to strzal w dziesiatke, jesli jestes sobie w stanie zaprojekowac w pelni regulowane filtry (a chyba jestes czytajac Twoje "o mnie") to najlepsza droga zeby to jakos zagralo.

Zapraszamy do watku o zwrotnicach aktywnych

Ukryta Zawartość

Uwe pochwal sie co uzyskales :)

Ukryta Zawartość

Jakoś ten wątek o zwrotnicach niewiele wnosi tylko gadanine. Już szukam układu TAS3004 jako preamp a do tego analogowe filtry, schemat wrzucę jutro bo już 1:30 w nocy, idę spać.

Niestety nikt sie nie podjal (ja nie potrafie) zaprojektowania aktywnej zwrotnicy 2 - 3 way.

Stad skonczylo sie na gotowcach.

Sam z checia bym taka zwrotnice diy zakupil jezeli cena byla by atrakcyjna do Behringera.

No dobra trochę sobie sobie posymulowałem (Electronics Workbench 9) i owocem tego jest prosty filtr analogowy ale o niezłej charakterystyce, przesunięcie fazowe sygnału między kanałami w strefie podziału jest niewielkie (max ok 25 stopni). WSZYSTKIE bardziej skomplikowane filtry wypadały kiepsko. Potencjometry będą montażowe, ustawiane raz do głośników. Narazie kontaktuje się z przedsawicielem TI w polsce w sprawie TAS3004. Ten układ ma wbudowane cyfrowe filtry dzięki którym będzie możliwość skorygowania charakterystyki pomieszczenia!. Ma wejście cyfrowe i analogowe oraz wyjścia analogowe i cyfrowe oraz oddzielne wyjście cyfrowe do subwoofera. Czekam na niego i zaczynam pisać program (kompilator www.mikroe.com ). Może podrodze wymyślę coś innego i szybkiego do realizacji.

Jakieś sugestie?.

Wawrzo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cyfrowe maja te przewage ze mozesz wiecej zrobic z sygnalem, faza, baffle step itp, modelowac ch-ke co w przypadku analogowych tez jest mozliwe ale mnozy ilosc opa co raczej nie jest pozadane do tego te potencjometry...

Moje doświadczenia z cyfrowymi filtrami i wzmacniaczami są jednoznaczne w tej chwili, suche pozbawione głębi, takie "CYFROWE". Mam zaprojektowany i wykonany na zamówienie przedwzmacniacz o kompensowanej charakterystyce fazowej i częstotliwościowej i jego brzmienie jest świetne , tylko mankamentem jest klasyczna konstrukcja (potencjometry, przekażniki) chociaż regulacja basów i sopranów zaczerpnięta z jakiegoś starego numeru radioelektronika i odpowiednio zmodyfikowana brzmi świetnie. S ama płytka jest dość pokażna!. Narazie będę eksperymentował.

Wawrzo.

Wawrzo., 31 Sie 2006, 20:25

>Moje doświadczenia z cyfrowymi filtrami i wzmacniaczami są jednoznaczne w tej chwili, suche

>pozbawione głębi, takie "CYFROWE".

Wszystko zalezy od DAC-a ktory sobie siedzi na koncu. no chyba ze CD tez nie lubisz.

Wawrzo - podaob mi się Twój zapał i chęć do eksperymentów. Pozwól jednak, że wtrącę swoje 3 grosze.

Po pierwsze, sądzę, że rozbudowane filtry, 3 wzmacniacze, korekcja pomieszczenia i to wszystko do... napędzenia głośników STX. Może warto dać sobie spokój (a co najważneijsze oszczędzić pieniądze) i po prostu zrobić pasywne kolumny na czymś lepszym. Napędzisz to choćby (zdecydowanie nie jestem fanem, ale jednak) gaiclonem.

Jeśli jednak się zdecydujesz, pozwól, że będę czepiał się dalej szczegółów. Jeśli już aktywna zwrotnca - to czemu nie większego rzędu ? Do tego może korekcja czasowa na all-pass, jakieś notche... I dlaczego wyważać otwarte drzwi i wymyślać własne charakterystyki filtórw ? Linkwitz już wszystko wykombinował :).

pozdrawiam,

Leszek

Na wysokie nie dawałbym żadnego STXa.

Projekty zwrotnic są tutaj

Ukryta Zawartość

To, co narysowałeś z małymi przeróbkami - może być - najważniejsze są wzmacniacze. A zwrotnicy pasywnej tak tanio i łatwo nie zrobisz. Baffle step skompensujesz odpowiednim podziałem dla niskotonowego. Przy wszytkich filtrach II rz. już ma to sens. Potencjometry można zastąpić rezystorami stałymi lub wprowadzić regulację w niewielkim zakresie, żeby zminimalizowac ich wpływ. Wystarczą dwa poczwórne wzmacniacze operacyjne do Twoich filtrów (OPA4134), choćiaż przydałoby się też jakieś buforowanie sygnałów za potencjometrami.

Ukryta Zawartość

-> Molibden

Nie każdy STX taki zły jak go malują, podobno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten np. jest dobry z tego co czytałem.

Ukryta Zawartość

niezbyt podoba mi się filtr Wawrzo, to taki dwustopniowy bierny i jego charakterystyka w pasmie przenoszenia będzie miała większe kolana koło podziału i mniej gwałtowny spadek, ja bym jednak proponował układ klasyczny np Butterwortha, gdybyś chciał wysokiego rzedu 30dB/okt to podam linka do mojego rozwiązania zaczerpnietego z artykułu Giesbertsa w Elektorze. Jest bardzo proste na jednym operacyjnym stopień, ma wzmocnienie napięciowe 2V/V i jedyną wada jest konieczność dokładnego dobrania elementów- zalecane 1% ja stosowałem mierzone

W trakcie usuwania konta.

Jezeli Autor tematu nie jest przeciwny moze przeniesiemy sie do tematu Zwrotnice aktywe ?

->Bogdan

Mam rozumiec ze w podanej przez Ciebie zwrotnicy mozna zrealizowac dowolny podzial z przedzialu np. 100 Hz - 3 kHz.

Z tego co orientuje sie jezeli laczymy dwie galezie aktywne dolno i gornoprzepustowa to na wejsciu na te galezie potrzebujemy dodatko jeszcze wzmacniacza? Gdzies czytalem tez o dodatkowych buforach - na wyjscach???

Moglys zamiescic caly schemat proponowanej przez Ciebie zwrotnicy 2 way wraz ze wzorami do obliczenia czestosci podzialu? Tak lopatologicznie :)

Elektronik ze mnie zaden (pora w koncu za to sie zabrac :)) wiec caly czas szukam jakiegos prostego gotowca ktorego moglby poskladac i prosto uruchomic nawet w formie pajaka nie wytrawiajac plytek itp zeby w koncu zaznac plusow i minusow aktywnych systemow

Zrezygnowałem z pierwszego filtru na rzecz aktywnego 12dB. Sprawdzę jak to się sprawdzi.

Wawrzo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.