Skocz do zawartości
IGNORED

Pasywne zwrotnice Transient Perfect

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

Chcę zrobić dwudrożną pasywną zwrotnicę Transient Perfect według Johna Kreskovskyego, ale nie mogę uzyskać płaskiej charakterystyki częstotliwościowej w symulacjach mam na niej w najlepszym wypadku +/- pół decybelowe zafalowanie. Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu zwrotnicami? Jak dokładnie dobiera się wartości elementów do pasywnej zwrotnicy Transient Perfect?

https://www.audiostereo.pl/topic/27944-pasywne-zwrotnice-transient-perfect/

Radzę się zastanowić. Dla mnie te zwrotnice są bez sensu.

a) w przykładowy projekcie tego autora widać, że dla fg ok 2kHz od 300Hz do 2kHz zwrotnica wysokotonowego ma takie tłumienie jak pierwszego rzędu. Stromość wzrasta dopiero w okolicach 300Hz, jaki to jest zysk ? Tweeter i tak nie jest lepiej odciążany.

b) transient perfect respose to mit. Prawda przy założeniu, że i głośnik wysokotonowy i niskośredniotonowy ma nieskończone pasmo przenoszenia. A to nie jest prawda niestety. większość niskośredniotonowych ma np. silne rolloff już na zakresie 3kHz do 6kHz.

c) w rzeczywistych warunkach mamy pełno fal odbitych, które i tak rozwalą odpowiedź impulsową.

d) niższy rząd filtrowania, to większe problemy z wytłumieniem fal stojących w obudowie.

e) gorsze charakterystyki poza główną osią pionową podczas odsłuchu.

f) koneczność większego fg aby tweeter był odciążony, znów problemy z falami stojącymi.

h) jak znajdę stronę, którą przeglądałem jakieś pół roku temu to dam link. Wyniki były niestety ale tragiczne dla zwolenników niskich rzędów.

Eksperyment wyglądał tak. Brano przebieg muzyczny (procesor sygnałowy dane z spdif) spróbkowany, dzielono na filtr górnoprzepustowy i dolnoprzepustowy, sumowano i dawano na słuchawki.

Różnicę wychwyciło tylko 20% osób i to uwaga tylko dla nagranych pojedynczych tonów ! Dla rzeczywistego materiału muzycznego próba rozróżnień z i bez filtrów wskazywała po równo mniej więcej 50% odpowiedzi prawidłowych i błędnych (testowano filtry do 4 rzędu włącznie)

Gość cadam

(Konto usunięte)

W T-P drugiego rzędu martwi mnie to, że są ostrzejsze wymagania co do pasma przenoszenia woofera i częstości rezonansowej wysokotonowego a jeszcze te wysilenie przy częstości podziału by przy różnicy faz 120 stopni było to samo natężenie wypadkowe.

Mimo wszystko chciałbym tego posłuchać.

Może Transien Perfect da się zrobić pasywnie ale z filtrami czwartego rzędu?

Gość cadam

(Konto usunięte)

Problem z dobieraniem wartości elementów w symulowanej zwrotnicy mam już rozwiązany.

Nierównomierność charakterystyki w pionie można poprawić stosując jako niskośredniotonowy trzynastkę i maksymalnie zbliżając głośniki do siebie a najlepiej użyć dwóch niskośredniotonowych symetrycznie N-W-N.

• 5 lat później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Rozgryzam zwrotnicę Mangera i z symulacji które zrobiłem wychodzi mniejsze opóźnienie startu woofera niż to jest na obrazku producenta. Jaki jest cel cofnięcia niskotonowca względem szerokopasmowca?

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Wygląda na to, że Mangerowie ściemniają. Obudowa zamknięta działa jak filtr górnoprzepustowy drugiego rzędu, więc podczas relaksacji sygnał musi przejść przez zero nawet gdyby dobroć Qtc wynosiła 0,5.

• 1 rok później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Mam określoną topologię filtrów elektrycznych zwrotnicy. Jakim przekształceniem matematycznym mogę wyznaczyć wzory do obliczania wartości elementów zwrotnicy dla określonej częstotliwości i dobroci filtrów?

h) jak znajdę stronę, którą przeglądałem jakieś pół roku temu to dam link. Wyniki były niestety ale tragiczne dla zwolenników niskich rzędów.

I tu się bardzo zgodzę.

Samemu chodziłem z zamiarem zrobienia sobie takiego eksperymentu ale wówczas nie miałem zwrotnicy cyfrowej, a teraz brak mi miksera.

A co do filtrów wyższego rzędu, to teraz przestroiłem moje głośniki na Linkwiza 8 rzędu bo jak pomiary pokazywały, to pierwsze mody mam w średniotonowym przy 5,8kHz i przy płytkich filtrach np LR12dB zostają pobudzone co nawet ciekawie brzmi.

A i pamiętam czasy kiedy Dynaudio preferowało filtry 1 rzędu ale akustycznie były to filtry oczywiście wyższego rządu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.