Skocz do zawartości
IGNORED

Co się stało z SACD i DVD-Audio ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Re: jar1, 5 Wrz 2006, 12:09

>Czy, jeżeli ktos uważa co nieco inaczej jak Ty, to od razu musi być 'zbrodniarzem'? :-)

stare sofizmaty jar1 :-))

nikt tu na forum nie uwierzy, że uważam Ciebie za "zbrodniarza" :-))

wszyscy wiedzą, że jesteśmy jak forumowe "stare małżeństwo" ;-)))

a co do nirwany to przeciez NIE O TO CHODZI - chodzi o to jest a co nie jest "przestarzałym gratem" (OBIEKTYWNE KRYTERIA tj. technika i pomiary o tym decydują – bo co innego?) i o to co będzie przyszłością domowego HiFi

>wraca natomiast WINYL!!!

chciało by się dodać: i gruźlica.

Nie mam nic przeciwko winylowi - oprócz tego że jest upierdliwy w stosowaniu, a sam nie potrafię docenić jego sonicznych zalet. Może sobie nawet kupię - jestem snobem i lubię takie zabawki. Może i rzeczywiście - jak już zostanie tylko kilku audiofilskich rarogów - to onanizować się będą nad czarnym plackiem?

Zaczynamy kibolować, zmiatam stąd.

Re: MariuszJ, 5 Wrz 2006, 12:20

>rzeczywiście - jak już zostanie tylko kilku audiofilskich rarogów - to onanizować się będą nad

>czarnym plackiem?

bez żartów

Twoim zdaniem dla tej garstki "kilku audiofilskich rarogów"-onanistów duże mainstreamowe firmy (Sony, Denon, Marantz) uzupełniają ofertę o gramofony??

a może raczej dla "zwykłych ludzi" - nawet niekoniecznie audiofilów - dla których gramofon i płyta winylowa to po prostu fajne a nawet piękne przedmioty

i to będzie dyktowało trend a nie wyższość soniczna winylu, która dla masowego klienta nie ma żadnego znaczenia

Re: jar1, 5 Wrz 2006, 12:09

> Ja już

>przeżyłem swoja przygodę z vinylem 20 lat temu

to szmat czasu

jeśli w ogóle jest jakiś "postęp" (a zwolennicy płyty CD chyba są "wyznawcami postępu") to ten postęp - w technologiach materiałowych czy komputerowo wspomaganym projektowaniu - dotyczy także tego co dziś można zrobić w materii gramofonowej a co było trudne lub nie do zrobienia 20 lat temu

Graaf, nie sądze aby "winylowa" oferta wymienionych przez Ciebie firm miała znaczenie w sensie masowym. Równie dobrze tego argumentu mógłby użyć jakiś sacdomianiak, dla uzasadnienia dlaczego w topowych liniach firm Sony, Denon i Marantz występują combosy RBCD/SACD.

Mam wrażenie, że cierpisz na tę samą przypadłość co ja: wydaje Ci się, że Twoje otoczenie to miniatura świata. Z doświadczenia Ci powiem, że kończy się to tylko zgagą po każdych następnych wyborach...

O Q! Na tym forum przecież nie można pisać o polityce!!!

Re: MariuszJ, 5 Wrz 2006, 12:29

>Graaf, nie sądze aby "winylowa" oferta wymienionych przez Ciebie firm miała znaczenie w sensie

>masowym. Równie dobrze tego argumentu mógłby użyć jakiś sacdomianiak, dla uzasadnienia dlaczego w

>topowych liniach firm Sony, Denon i Marantz występują combosy RBCD/SACD.

ZASADNICZA różnica polega na tym, że te "uniwersalne" odtwarzacze to jak zauważyłeś kwestia "top lines", które mają wąski target

a te gramofony to przedział cenowy 1000-2000 zł – budżetowy, masowy

Marantz, Denon czy Sony nie weszły z powrotem w winyl z powodu jakiegoś odłamu audiofilów-winylowców tylko z uwagi na wyniki analiz rynku masowego (tak to się przynajmniej zwykle robi)

>ZASADNICZA różnica polega na tym, że te "uniwersalne" odtwarzacze to jak zauważyłeś kwestia "top

>lines", które mają wąski target

>a te gramofony to przedział cenowy 1000-2000 zł - budżetowy, masowy

Tu moim zdaniem nie masz racji. Denon DCD-1500AE kosztuje około 2.5kpln. A za gramofon za 1000 zł to ja jednak podziękuje, a jeżeli w tej cenie dorzucą jeszcze pre to podziękuje (z góry) chyba podwójnie.

>Marantz, Denon czy Sony nie weszły z powrotem w winyl z powodu jakiegoś odłamu audiofilów-winylowców

>tylko z uwagi na wyniki analiz rynku masowego (tak to się przynajmniej zwykle robi)

Oczywiście. Istnieje jednakże zagrożenie, że z tych samych powodów rozpoczęto produkcję odbiorników radiowych w obudowach stylizowanych na lata trzydzieste, z docelowym rozpowszechnianiem w sieci MM. Trolluję, przepraszam, ale Graaf, nie brnij w demagogię.

Koncerny niestety nie dogadały się i stworzyły dwa konkurencyjne formaty licząc na nasze kochane pieniążki,że znalazły zwolenników nic wielkiego dla mnie się nie stało.Takie są prawa rynku ;o)ale nie dla tych praw wróciłem do LP(od czasu do czasu lubię sobie posłuchać,jak mam ochotę,inny dżwięk,sentyment ;o))oczywiście nie rezygnuję z klasycznego CD(nawet się cieszę,że są nowe formaty bo ceny niektórych płyt są niższe )

A dziobiąc problem z tytułu wątku z innej strony: symptomatyczne i dość wyjątkowe mam wrażenie dla Tu i Teraz jest to, że w takich dyskusjach zawsze zauważam silny nacisk na utwierdzaniu się w słuszności wyboru negatywnego niż na jakąkolwiek dyskusję. Niniejszym, chciałbym podziękować Jarowi The One za konstruktywny głos.

MariuszJ => "zawsze zauważam silny nacisk na utwierdzaniu się w słuszności wyboru negatywnego niż na jakąkolwiek dyskusję"

Wydaje mi się ,że nie jest tak źle ;-)

Re: MariuszJ, 5 Wrz 2006, 12:38

>A za gramofon za 1000 zł to

>ja jednak podziękuje, a jeżeli w tej cenie dorzucą jeszcze pre to podziękuje (z góry) chyba

>podwójnie.

Ty jak audiofil owszem, ale klient nieaudiofil, który np. odkrył, że mama z tatą mają w piwnicy setki winylowych płyt?

albo że mnóstwo muzyki która na cd kosztuje sporo wiecej można kupić w second handzie na cool-looking winylowych krążkach za grosze

tak rodzi się trend

>Trolluję, przepraszam, ale Graaf, nie brnij w demagogię.

to fakty, żadna demagogia :-)

SAM ZOBACZ - np. w aktualnej ofercie Sony na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest 1 (JEDEN) odtwarzacz wielokanałowy SACD

i 1 (JEDEN) budżetowy odtwarzacz RBCD

i DWA BUDŻETOWE gramofony - w tym jeden o wymiarach dostosowanych do miniwież (sic!)

dla audiofilów to jest oferta czy raczej na rynek masowy??

a z czasem taki co kupi tani gramofon budżetowy zapragnie mieć lepszy i droższy

tak się trend rozwija

Ukryta Zawartość

Ah, to tylko SACDu sie tyczy :)

W większości przypadków po zakupie (szczególnie w ciemno) mamy do czynienia z ekstazą: teraz wiem co to jest dźwięk!!! Jeszcze gorzej jest wtedy jak coś sami zlutujemy :-)))

Re: gutekbull, 5 Wrz 2006, 12:59

>Czy słuchał ktoś SACD za ok 200-800zł ? Jak to gra i do czego mozna porównać np. CD z jakiej półki

założę się z CD z półki 100-200 zł (na Allegro)

Re: MariuszJ, 5 Wrz 2006, 12:59

>Graaf, uznajmy że mnie pokonałeś. Potokiem słów, ale zawsze ;-) Pozdrawiam i naprawdę uciekam.

doprawdy nie wiem dlaczego wymianę opinii i informacji odbierasz w kategoriach walki i pokonywania :-)))

a co do potoku słów - złudzenie optyczne - "luźno pisałem"

oto cały potok:

>>

bez żartów

Twoim zdaniem dla tej garstki "kilku audiofilskich rarogów"-onanistów duże mainstreamowe firmy (Sony, Denon, Marantz) uzupełniają ofertę o gramofony??

a może raczej dla "zwykłych ludzi" - nawet niekoniecznie audiofilów - dla których gramofon i płyta winylowa to po prostu fajne a nawet piękne przedmioty

i to będzie dyktowało trend a nie wyższość soniczna winylu, która dla masowego klienta nie ma żadnego znaczenia

bez żartów

Ty jak audiofil owszem, ale klient nieaudiofil, który np. odkrył, że mama z tatą mają w piwnicy setki winylowych płyt?

albo że mnóstwo muzyki która na cd kosztuje sporo wiecej można kupić w second handzie na cool-looking winylowych krążkach za grosze

tak rodzi się trend

to fakty, żadna demagogia :-)

SAM ZOBACZ - np. w aktualnej ofercie Sony na

Ukryta Zawartość

jest 1 (JEDEN) odtwarzacz wielokanałowy SACD

i 1 (JEDEN) budżetowy odtwarzacz RBCD

i DWA BUDŻETOWE gramofony - w tym jeden o wymiarach dostosowanych do miniwież (sic!)

dla audiofilów to jest oferta czy raczej na rynek masowy??

a z czasem taki co kupi tani gramofon budżetowy zapragnie mieć lepszy i droższy

tak się trend rozwija

Ukryta Zawartość

Re: gutekbull, 5 Wrz 2006, 13:16

>Ale ponoć grozi nam upadek Formatu CD ? Duże firmy nie chcą już robic napędów CD ? ;-(

oczywiście!

odtwarzacze CD to jest teraz taki sam margines rynku jak gramofony

z tym, że odtwarzacz CD jest na krzywej opadającej a gramofony na wznoszącej

zobacz jak w gruncie rzeczy wąska jest oferta odtwarzaczy CD - w porównaniu do sytuacji jeszcze 10 lat temu

o tym pisałem w pierwszym wpisie wątku, który mi przenieśli do zakładki ANALOG (dlaczego??!):

Ukryta Zawartość

z konkluzją:

>Czy zatem obok sieci i serwerów muzycznych to gramofon jest przyszłością domowego HiFi? Tak mi wychodzi.

no właśnie

cyfrowe audio będzie przechowywane na twardych dyskach i innych formach pamięci komputerowej

wcale mne nie dziwi, że przemysł traci zainteresowanie produkcją napędów do CD

Ukryta Zawartość

Aj em bek. To silniejsze ode mnie :-)))

Gutek, mam tylko doświadczenie z moim sypialnianym "forumowym" Samsungiem HD745. Nabyłem go za oszałamiającą kwotę 500 zł, nowego, z gwarancją. Chciałem sobie jakoś wyrobić zdanie na jego temat i przez długi czas stał u mnie jako drugie źródło. Konkluzja: kupowanie _nowych_ odtwarzaczy CD-only z dolnych półek producentów masowych (również tych, które wyrobiły sobie tu markę "semiaudiophile" :-))) jest moim zdaniem całkowicie nieuzasadnione ekonomiczne. Podtrzymuje ten pogląd nieuwzględniając nawet samsungowego SACDu. Wiem, zaraz mnie zjedzą, ale się tym jakoś nie przejmuję.

Zanik odtwarzaczy CD-only na skutek zaprzestania produkcji czytników CD-only to zbyt pochopna konkluzja. Jeżeli już zanik, to z innych powodów.

Re: MariuszJ, 5 Wrz 2006, 13:28

rozwój trendu, o którym wyżej pisałem można właśnie zaobserwować na przykładzie Denona - już jakiś czas temu pojawił się w ich ofercie budżetowy model DP-29F w cenie 2000 zł tj. DP-500M (do kupienia na Amazonie za 699 USD)

a ostatnio doszedł jeszcze dwa razy droższy model DP-1300M (na razie tylko na rynku japońskim)

ani się obejrzymy jak będzie je można kupić także w Europie

choć w Polsce zapewne raczej nie :-(

Philips DVP9000S za 1250zł nowy , na allegro za 700zł . Na warstwie CD gra lepiej niż Sony 20 ES czy NAD c541. Mamy do czynienia ze zmierzchem tanich odtwarzaczy "CD only" ( do ok 2,5-3tys zł) ale nie należy na tej podstawie wyciagać fałszywych wniosków o zmierzchu formatu CD . Normą będzie wieloformatowość . O ile specjalistyczni producenci mogą sobie pozwolić jeszcze przez jakiś czas na budowanie odtwarzaczy CD only ( drogich) o tyle ŻADEN producent odtwarzaczy wieloformatowych nie pozwoli sobie aby multiformatowienic NIE czytał formatu CD . Jeszcze długo RBCD bedzie głównym formatem dystrybucji muzyki 2kanałowej. SACD tego nie zmieniło (mogło jedynie uzyskać szerszą popularnosć gdyby od poczatku były dostępne wyłącznie płyty hybrydowe CD/SACD ) ani renesans winylu też tego nie zmieni . Ani też w niczym nikomu nie przeszkadza ;-)

graaf >

NIE PRZYZNANO nagrody (którą przyznawano w poprzednich latach) dla odtwarzacza DVD...

nagrodę w kategorii źródła cyfrowego otrzymał Marantz 7001 bez możliwości odczytu wielokanałowego SACD

Hmmm, a sam Marantz twierdzi cos zupelnie innego ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troy, miło jak ktoś podziela nasze poglądy :-)))

Wkamil, nie rozszerzajmy dyskusji dodatkowo na wielokanałowość, zakładka Stereo zobowiązuje. Dyskusja na temat wielokanałowości rozgrywała się off-topicznie w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , oczywiście z Wilkami w awangardzie ;-)

Ukryta Zawartość

Nie czytałem jeszcze wszystkich wpisów, bo mam mało czasu ale w kwestii formalnej:

1- gęste formaty cieszą uszy audiofilów na całym świecie

2- odtwarzacze SACD wyparły już całkowicie zwykłe 16 bitowe starodawne CD na światowych wystawach audio- nawet plyty CD są puszczane z odtwarzaczy SACD bo inaczej nie wypada

3- dzisiaj już praktycznie nikogo nie interesują uniwersalne odtwarzacze DVDAudio/SACD w związku z wejściem nowych gęstych odtwarzaczy. Wczoraj swiat obiegła informacja o nowym odtwarzaczu wieloformatowym BLUE RAY/HDDVD i to jest to. Zresztą w chwili obecnej już nawet nie ma znaczenia czy swiatlo dzienne ujzy SACD II generacji, może inaczej sie to bedzie nazywalo, skoro zwykle DD czy DTS dorownalo juz DVDAudio(24/192 we wszystkich kanalach)

Podsumowujac- wszyscy cieszymy sie ze 16 bitowe plyty CD w koncu umieraja i za te same pieniadze za pare miesiecy kupimy odtwarzacz HD i podobnie z plytami. Dzisiaj za PULSE Floydow na DVD z kiepskim obrazem i jeszcze gorszym dxwiekiem trzeba zaplacic 100zl, za rok prawdziwa studyjna jakosc bedzie dostepna za podobne pieniadze- czy ktos tego nie chce ?

Owszem sa tacy ktorzy tego nie chca

1- piraci ktorym dobrze z plytami CD ktore latwo kopiowac

2- paru zatwardzialcow na forum ktorzy wywalili kilkadziesiat tysiecy zl na odtwarzacze CD i co teraz ? Dobry (rewolucyjny) odtwarzacz Blue Ray za rok kupię sobie za 1000zl. Pewnie znowu znajda sie szalancy twierdzacy ze zwykly odtwarzacz CD lepiej radzi sobie z plytami CD, tylko po co ktos mialby ladowac do Blue Raya plyte CD przeciez to profanacja odtwarzacza !

Pozdrawiam

wkamil- nie widze zwiazku miedzy stereofonia a CD czy SACD. Zarowno na plytach CD nagrywa sie od lat dxwiek przestrzenny w rodzaju ProLogic czy Qsound (Waters), jak tez na plytach DVDAudio i SACD nagrywa sie plyty stereo. Chodzi tylko i wylacznie o jakosc dxwieku

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.