Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny z membraną bierną - relacja

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym relacjonować w tym wątku moje przygody przy budowie nowych kolumn. ponieważ projekt dopiero powstaje liczę także na waszą pomoc i ewentualne uwagi. mam nadzieję że pomożecie mi w budowie prawie doskonałej kolumny.

bedą to dwudrożne kolumny z membraną bierną oparte na głośnikach scanspeaka 18W/8545 i D2905-9700. jako membranę bierną zastosuję produkt tegoż producenta o nazwie 18W/00.

cóż takiego nietypowego sobie wymyśliłem, że śmiem zakładać nowy wątek a nie umieścić się w jakimś istniejącym? ano, chodzi o konstrukcję samej obudowy. nie jest to jakiś nowy pomysł, ale w DIY żadko stosowany, bo niestety pracochłonny. także finansowy aspekt może mieć tutaj znaczenie. ilość materiału potrzebnego na budowę tradycyjnej kolumny należe przemnożyć razy trzy. na fotkach będzie od razu widać o co chodzi.

zamówiłem całą płytę wiórową o gr. 28mm. kazałem ją pociąć na 40cm pasy. z tego materiału zrobiona będzie wewnętrzna część obudowy. można powiedzieć że to taki 20kg szkielet :). zabawę zacząłem od zrobienia szablonu (fot. 1). kątowniki miały ułatwić rysowanie. niestety okazało się, że ten z boku "trochę" przeszkadzał. przy tej ilości elementów okazał się niezbędny. na fotce drugiej zabawa w trasowanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100006562 1170299806_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na kolejnej fotce pokazuję 3 godz. mojego życia oddane dla dobra sprawy. docinanie formatek. no i efekt tej pracy na fotografi 4. to tylko połowa z dociętych dzisiaj elementów. taki zestaw na jedną kolumnę.

Ukryta Zawartość

post-4633-100006560 1170299809_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>tomant

może jakiś wstępny szkic budowy? nie chwytam po co Ci tyle takich samych elementów. Jesli dobrze pojąłem to chcesz zrobić taką "kratownicę" i spoko tylko...

macie rację, to najlepszy sprzęt jaki mógłbym sobie wyobrazić i to nie tylko do zabawy w domu. niestety nie jest mój. do "cięższych prac" pożyczyłem go od kolegi. na codzień pracuję makitami. też nie narzekam, ale bałem się że wymiękną ;). praca festoolem to sama przyjemność. niestety taka przyjemność jak na fotkach kosztuje 4k pln :(.

>Saczek_xtrm

proszę bardzo. mam nadzieję że renderingi wyjaśnią wszystko lepiej niż ja. na obrazkach pokazana jest tylko część obudowy (nie cała wysokość).

Ukryta Zawartość

post-4633-100006550 1170299825_thumb.jpg

post-4633-100006551 1170299823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jeden...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>tomant

rzucasz się na głęboką wodę, na wodę w kierunku bezkompromisowej konstrukcji. Przed Tobą jeszcze dużo roboty, ale nie ma co jak szaleć to szaleć. Zapowiada się bardzo ciekawie...

mam nadzieję dobrze się przy tym bawić. to niestety tylko kierunek a nie całkowita bezkompromisowość. budżet mnie bardzo ogranicza. przez to nie spodziewam się finału zbyt szybko. wszystko odbędzie się etapami. np. teraz następnym celem jest kupno frezarki. liczę że po znajomości uda mi się kupić taką fajną makitę za max. 800 zł. normalnie to cena podchodzi pod 1200 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>tomant

ale po co? dla jednej zabawy zupełnie się nieopłaca. Wyrzynarka w rękę i jedziesz. Kupisz skill'a i spokojnie wystarczy. No chyba że planujesz dłuższą przygodę z frezarką, ale 800 to dosyć sporo, mimo wszystko.

Pzdr i przyjemnej zabawy :)

wiem, że na jednej zabawie się nie skończy - znam siebie. dlatego powolutku kompletuję sobie jako taki warsztacik. wyrzynarkę już mam nie najgorszą: 4324 makity. elektroniczna z wahadłowym ruchem brzeszczotu. wygląda niepozornie, ale praca nią to "przyjemność".

-> tomant

Ja sobie kupiłem wyrzynarkę KINZO w LeroyMerlin za 130zł i również pracuje się bardzo fajnie. Też ma wahadłowy ruch brzeszczotu i na dodatek laserową prowadnicę. Kupiłem do tego dobre, wąskie i z małymi ząbkami, brzeszczoty BOSCHA do drewna. Wyrzyna się naprawdę fajnie i na moje potrzeby wystarczy. Makita to raczej profesjonalne elektornarzędzia i kupowałbym je jeżeli nastawiałbym się na większą skalę produkcji obudów do głośników. Za cenę tej wyrzynarki i frezarki miałbyś gotowe obudowy wedle swojego projektu. No chyba że robienie obudów do kolumn to Twoje hobby, wtedy jakiakolwiek opłacalność nie ma znaczenia ;)

tak się dziwnie składa, że ok 30% tych kinzo wraca na reklamację. jeszcze 2 miesiące temu leroy merlin wymieniała towar od ręki na nowy. teraz postanowili z tym skończyć i oddają sprzęt do naprawy - czytaj 21 dni roboczych :). dwie wyrzynarki (tanie) już zarżnąłem, a wcale nie przesadzałem z pracami. postanowiłem kupić coś lepszego. i teraz wiem że warto było. ona zupełnie inaczej pracuje.

Możliwe z tymi wadami, z drugiej strony kupiłem sobie wiertarkę BOSCH 700W, Made in Switzerland i co? Gówno, mało nią pracowałem a ma takie luzy, że mnie cholera bierze, a kosztowała coś z 300zł . Żałuję, że nie kupiłem KINZO 1500W za mniejsze pieniądze miałbym większą moc i podobną trwałość.

jeśli bosh to tylko niebieska seria. zielona to narzędzia typowo amatorskie - z takiej średniej półki jakościowej i średnio-wysoko cenowej.

ale zrobił się nam mały offtopic narzędziowy :).

firma NuPower tez ma niebieska linie. kupilem ostatnio w liroyu wiertarke ze 28,90. po wywierceniu 2 dziur w betonie glowica rozsypala sie na czesci pierwsze. w sumie zadanie zostalo wykonane i to sie liczy :)

Znacie jakąś firme w Warszawie , która wykonuje skomplikowane wycięcia w MDF ?

Mysle o ściętych rogach kolumn , otworach w przegrodach wzmacniających skosach ścianek itp .

...there is no spoon...

Jeżeli chcesz położyć na to fornir to szkoda że nie robiłeś tych elementów z mdf. łatwiej się go obrabia. ja robiłem podobnie ale ze sklejki że by nie używać forniru. Ogólnie wygląda to świetnie.

Ukryta Zawartość

post-11763-100006535 1170299848_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ulan66

świetna robota. gratuluję dokładności i dbałości o szczegóły (nawet wewnątrz).

ja mam inną koncepcję. nie będę kładł forniru. całość będzie obłożona drewnem.

spędziłem dzisiaj kolejne kilka godzin w piwnicy - miom warsztacie. w ruch poszła wyrzynarka. musiałem niestety zmienić geometrię wewnętrzną. zbyt optymistycznie przyjąłem grubości ścianek, które okazały się za wiotkie. trzeba było przenieść część punktów do wnętrza przekroju. wypróbowałem także wahadłową pracę brzeszczotu w wyrzynarce. przy normalnej pracy wycięcie wnętrza formatki (28mm) trwało ok 8-10 min. po włączeniu wahadła wystarczyła minutka. niestety, jedna z krawędzi cięcia lekko zaczyna wtedy odpryskiwać. ponieważ to środek kolumny, więc niewidoczny postanowiłem się tym nie przejmowaać. zresztą i tak będzie to wszystko od środka zapaćkane jakimś bitumem.

Ukryta Zawartość

post-4633-100006512 1170299881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...no i efekt

Ukryta Zawartość

post-4633-100006510 1170299885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>tomant. ulan66

a teraz pytanie za stówę. O ile tomant ma trochę łatwiej (regularne kształty) o tyle ulan66 ma trudniej ;)). W czym? Ano jak określiliście objętość swoich kolumn? Szczerze mówiąc ciągle siedzi mi na głowie jeden pomysł, no może dwa:

1) określenie z jakimś błędem i przybliżeniem (da się zrobić w miarę prosto)

2) określenie ale już po zbudowaniu kolumn (no i nawet można bardzo dokładnie, tylko że wtedy to już jest trochę za późno)

Więc?

odpadów nie ma w sumie tak dużo. razem na jedną kolumnę będzie to 15dm3, co w przybliżeniu odpowiada ok 0,5m2 płyty grubości 28mm. przeliczając na pieniążki to odpady z jednej kolumny kosztowały mnie 15 złotych. większe koszta zaczną się przy wykańczaniu obudowy.

a właśnie, przy okazji. jakie polecacie drewno na okładzinę? chciałbym aby było twarde, ale w miarę łatwe w obróbce. patrząc z góry będę musiał wykonać takie elementy jak na rysunku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saczek - ja mam obliczoną objętość wnętrza każdej wręgi. więc jest łatwo. jak chcesz super dokładnie to można do każdej dziury wsypać np. piasku. i potem tę objętość mierzyć ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.