Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny z membraną bierną - relacja

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

robiłem w sumie nieważnym już miejscu. dlaczego nieważnym? bo już więcej tam nie zaglądnę :). pomimo wcześniejszych ustaleń na 40 pln za ten cyrkiel, jak przyszło do zapłaty okazało się że jest 90 pln. gdyby nie to że bardzo chciałem mieć ten cyrkiel już w domu na pewno bym tego nie odebrał. ale gościu sam sobie przechlapał. miałem plany złożyć mu większe zlecenie (dużo większe)... ale to już zupełnie nie dotyczy tego wątku.

następna firma jest już sprawdzona - dałem do wycięcia laserem u nich aluminium na obudowę do wzmaka. wyszło rewelacyjnie. teraz mają okienko w dużych zleceniach i w tym tygodniu zarezerwowałem sobie już ich czas na kolejną robótkę dla mnie.

myślę że warto taki cyrkiel wyciąć z kwasówki takiej 4-5 mm.

To ja pochwalę sie swoim cyrklem... :) Wykonany z grubego bakielitu, otwory od najmniejszego możliwego frezowania co milimetr, aż do momentu, w ktorym największy otwór pokrywa się z najmniejszym możliwym do wykonania za pomocą wsuwanego i wystającego cyrkla. Otworki są nagwintowane, bolec ma kilka mm gwintu ktory wkręca się w te otwory i jest cyrkiel działający jak marzenie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapomnialem dodać, że opisane otwory będą tak, że będą wskazywały odległość do "środka" freza. Wtedy wystarczy do tej wartości dodać połowe średnicy jakiegokolwiek freza, żeby otrzymać wymaganą średnicę otworu.

bardzo fajny pomysł, podobne rozwiązanie do tego jakie pokazałem wcześniej w tym wątku. z tymi gwintami w otworach to bardzo fajny pomysł.

a oto moja kolumienka gotowa na frezowanie. a co się stanie jak dojadę do końca okręgu? przecież środek przestanie być stabilny i cały cyrkiel wraz z frezarką nie będzie miał punktu podparcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpierw frezuję wpust, on oczywiscie wychodzi idealnie, potem otwor na głośnik - pod koniec trzeba uważać, ale nawet jak coś minimalnie zjedzie to nie ma tragedii. Można przykręcić w miejscu frezowania (trzeba o tym pomyśleć przez zmontowaniem skrzyni), od wewnątrz, wkrętami, większy od otworów kawałek mdf-u. Wtedy otwór na bolec nawiercamy głębiej, też w tym kawałku. Od podczas frezowania utrzymuje całość w jednym miejscu. Po wyfrezowaniu otworu, wykręcamy go i gotowe. To oczywiscie tylko wtedy, gdy robimy otwory w gotowej skrzyni, bo przy robieniu otworów przed zamontowaniem frontu, w ogole nie ma problemu, bo skręca się front sciskami z taką własnie "podkladką" i wszystko.

no i otwory części wewnętrznej zrobione. poszło łatwiej niż myślałem. cyrkiel sprawdził się wyśmienicie.

w głębi kolumny widać dość grubą warstwę pyłu. także odkurzacz zaraz pójdzie w ruch :). cyrkiel uniemożliwił podłączenie odkurzacza w czasie frezowania. będę musiał popracować jeszcze nad tym problemem.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

odkopie troche temat :) mianowicie mam nowa frezarke boscha 1400ACE i chetnie kupil bym taki jakis cyrkiel ?? czy ktos by podioł sie wykonania ?? oczywiście odplatnie.

kontakt :

gg-956749

pw

mail : [email protected]

pzdr. Łukasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.