Skocz do zawartości
IGNORED

DVD a XBOX do projektora

negator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem "na kupnie" odtwarzacza DVD, który odtwarza również filmy Divx/Xvid z polskimi napisami. Jaki model moglibyście polecić w cenie ok. 500 pln? W tej chwili używam konsoli xbox do odtwarzania filmow divx i DVD przez kabel s-vhs. Posiadam projektor Benq PE5120 i amplituner Denon 1706. Proszę o pomoc! Linki mile widziane, dziękuję :)

P.S. DVD>projektor podobno najlepiej połączyć kablem component, czy jakość takiego kabla ma duże znaczenie? Bo na allegro kable component są od 20 pln do 500 pln! Czy długość ma znaczenie? Projektor mam oddalony od miejsca na DVD o ok 5-6m Czy moze lepiej DVD postawic obok projektora, a kubic dlugi kabel optyczny do polaczenia DVD z amplitunerem?

Dziekuje za wszystkie sugestie i porady!

https://www.audiostereo.pl/topic/28091-dvd-a-xbox-do-projektora/

...jeszcze nie wyprodukowali odtwarzacza Divx, który funkcjonalnością chocby się zbliżyl do Xboxa z XBMC... :))))

Proponuje kupić porządne DVD, zaś Xa zostawić do Divxów itp , tylko przejść w nim np na :

- RGB

- Component Video

- VGA

(zalezy, co najlepiej spasuje).

Pozdrawiam.

W twoim przypadku najlepiej bedzie kabel component. A nie lepiej podłączyć do komputera? z pomocą DVI

Firmowe kable raczej bym polecał do wysokiej jakosci projektorow i DVD.

Xboxa wymien na stacjonarne DVD. Nie wiem czy xbox posiada skanowanie progresywne ale jesli nie ma to obraz bedziesz mial kiepski i nie warto go urzywac do prezentacji filmow itp.

kabel optyczny - to kabel ktory omijac z daleka!

...coś widzę, że znajomość i Xboxa i (umownie) "Divxa" mierna (nic z obrażania = przybliżyć trzeba)...więc zacytuję z innej stronki o mozliwościach Xa (z XBMC):

"....Supported output media formats and devices:

- TV-output: 50hz/60Hz NTSC-M/J (America/Asia) and PAL (Europe/Africa)

- RCA, SCART, RF Coaxial, S-video, Component/RGB adapters available

- Widescreen (16:9) and normal-TV (4:3) aspect ratio video output support

- NTSC playback on PAL Xbox/TV and PAL playback on NTSC Xbox/TV*

- HDTV support (multiple resolutions 480p/720p/1080i and progressive scan)*

- VGA-output is also possible via third-party adapters or VGA-hacked BIOS

- LCD-display output support to view status and control XBMC with TV OFF*....."

Jeżeli do tego dodacie, że (umownie) "Divx" rządzi sie swoimi prawami i często jest zakodowany do czystego RGB, to nieciekawie wyglada propozycja poprzednika, który chce RGB zamieniać na na róznicowy, by na final znowu zamieniac to na RGB i wszystko to po analogu (straty jakości widoczne i to czasami dośc spore = sprawdzone w praktyce, choć nie na projektorze.....).

Dlaczego Xbox do "Divx"? (i raczej tylko do "egzotycznych formatów")

Napisałem juz wyżej...dodam ,ze jego epoka się kończy (i jest przecietniakiem w jakości, stąd przyzwoite DVD do innych mediów) - jednak Xbox ma np postprocessing softwarowy, który (ja chce Ci się pobawić), potrafi nie tylko z Divx, ale nawet z tzw "gazetowych DVD_Video" lepszą jakość wyciągnąć niż w innych odtwarzaczy (odszumi obraz itp - choć im wiekszy ekran , tym będziej gorzej , ale to juz nie z winy sprzętu).

Właśnie ta dowolnośc np. skalowań/napisów ... , obróbki itp sprawdzi się i przy projektorze (choć jak jakość filmu kiepska - to na finał .......)

PC zaś nadal nie ma takiej funkcjonalności/prostoty co Xbox ( już ze 2 lata czekam , na Media Center PC, ale chyba skończy się na jakimś notebooku z "core duo" , tylko niech grafikę zrobią porządną (wyjścia już pod HDTV...), choc jak w X360 uda sie XBMC uruchomić - znowu hit na lata..... .

Ps - tutaj więcej o możliwościach (często ukrytych) XBMC, by pierw wiedzieć , na co tę "zabawkę " stać (zanim się coś napisze.....):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam. :)))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest pare kwestii do poruszenia.

1. Wg mnie ogladanie Divx na projektorze mija sie z celem. No chyba, ze obraz ma przekatna 29" ;-) Po prostu kiepska jakosc a z odtwarzacza to juz kompletna klapa. Jezeli juz to tylko z PC i to przy zastosowaniu roznorodnych filtrow polepszajacych parametry (ktos to juz na forum poruszal).

2. Znakomitym odtwarzaczem jest XBOX360 w polaczeniu z Windows Media Player. Streaming wideo jest do 1080i po component, filmy w tej rozdzielczosci wygladaja fantastycznie (przy okazji Divxy tez odtwarza). Po VGA XBOX potrafi jeszcze robic upscaling DVD do 720p. Wiec jak juz masz XBOXA to potrzeba jeszcze wydac 400PLN na orginalny WMC.

3. Z tego co wyczytalem Twoj Benq 5120 jest przystosowany do HDTV. Wiec mysle, ze powinienes rownac w gore a nie w dol. Zamiast 10 Divx'ow sciagnij jeden film w HD.

oglądanie divxów na projektorze wcale nie mija się z celem. dobre ripy nie ustępują specjalnie jakością płytom DVD.

jest kilka grup (WAF, JUPiT, c*pa, TLF), które w przeciwieństwie do popularnych grup DiAMOND, DONE itp. potrafią przygotować dobrej jakości xvidy. To wersje dwu, a nie rzadko i trzy płytowe, o bitrajcie video min. 1500 kB/s.

trzeba tylko umieć poszukać w necie...

i nie trzeba wcale stosować żadnych filtrów. ja np. po miesiącach eksperymentów zrezygnowałem z ffdshow, pozostając tylko pzy kodekach Koepiego.

a co powiesz o formacie x264 (typ Matroska)?

90% filmów jakie oglądam to ripy i nie czuję specjalnego dyskomfortu.

a co filmów 1080i - hmmm, raczej mówimy o próbkach, prezentacjach lub zwiastunach. Normalnych, kinowych tytułów w necie wciąż można policzyć na palcach jednej ręki, a o ich zakupie w naszych sklepach możesz tylko sobie pomarzyć.

Ja uzywam xboxa z panasem ae 900, oraz xboxa 360 rowniez z nim. W tej chwili filmy dvd ogladam z 360 tki poprzez component ale jeszcze niedawno uzywalem do tego xboxa polaczonego rowniez poprzez kabel component. Moim zdaniem obraz z DVD jest bardzo dobry , nie znalazlem tylko funkcji upscalingu filmow do 720p chociaz spedzilem pól nocy probujac.Powiem nawet ze dvd z 360 tki wygladaja gorzej poniewaz nie wiem czemu ale przez component widoczne sa poziome pasy pojawiajace sie non top. Moim zdaniem powinienes poczekac i kupic dopiero odtwarzacz HDTV bo xbox wysmienicie sprawuje sie jako player dvd.

@dartman, 10 Wrz 2006, 08:36

>.....Po VGA XBOX potrafi jeszcze robic upscaling DVD do 720p. Wiec jak juz masz XBOXA to

>potrzeba jeszcze wydac 400PLN na orginalny WMC.

>3. Z tego co wyczytalem Twoj Benq 5120 jest przystosowany do HDTV. Wiec mysle, ze powinienes rownac

>w gore a nie w dol. Zamiast 10 Divx'ow sciagnij jeden film w HD.

1. Po co chcesz wydawać 400 zł na WMC , jak XBMC = XBox Media Center (obecnie bardziej funkcjonalny od WMC)???

2. Jeżeli przyjmiemy że "Divx" to nie tylko kodek , ale ogólnie mpeg4, to sprawa jakości i rozdzielczości (niskiej) juz nie jest tak prosta, jak się wydaje (i HDTV też zaczyna sie opierać takze na mpeg4!!!!) - oczywiście im większy ekran, tym więcej danych o obrazie powinno na niego trafić (nie podlega dyskusji).

Jednak nie mylić typowych internetowych produkcji mpeg4, z możliwościami kodeków.

Dema samego HD Divx ogladalem i calkiem przyzwoite (lepsze od gazetowych DVD-Video), a i coraz częściej np w x264/h264 są produkcje (rewelacyjna jakośćw porównaniu z kodekiem Divx).

Tak "prawdę mówiąc", to praktycznie wszystkie media strumieniowe, co oglądam na Xboxie z internetu w "realtime" z oficjalnych stron, kodowane są obecnie do: .wmv/.h264/Quicktima.... ( to juz standard i prawie żadna stacjonarka tego nie ruszy.....)

Zgadza sie, ze obecnie najlepszym rozwiązaniem (ale wyłącznie pod względem "mocy") jest PC (do tego b.wydajny = drogi) , ale obecnie są i inne tańsze rozwiązania, tylko kwestia wykorzystania sprzętu na max., co usiłuję przedstawić np na bazie Xboxa (taki PC , co udaje stacjonarkę) za np 500zł.

Wyparł KISSa i inne tego typu wynalazki...spod TV).

Uważam , że szkoda sie pozbywac , tak uniwersalnego pudełka = lepiej coś dołożyć....( sam dołożyłem nagrywarkę DVD z HDD i mam rewelacyjny kombajn, gdzie z każdego formatu , czy nawet pokazu slajdów z muzyką w tle, robię rodzinie przyzwoitej jakości film w standardzie DVD-Video = bez użycia PC, chyba że za serwer danych służy...by płytek nie marnować.....) ;))))))))

Do b.duzego ekranu - praktycznie każdy sprzęt nie będzie w 100% satysfakcjynujący (nawet ten b.drogi), bo trzeba spelnić wiele warunków od : źródła, przez przesył i wyświetlanie.

Kwestia wyboru (i kasy). ;)))))))))

Pozdrawiam. :))))

apollo32,

Xbox360 robi uscaling tylko po kablu VGA. Po prostu ustawiasz 720p w settings i juz. Nie dziala po component i nie bedzie sprawy licencyjne.

Co do obrazu dvd z 360 po component to umnie nie ma zadnych pasow, cos masz nie tak.

hojlo1,

o XBMC to kompletnie nie mam pojecia. Konsole mam od paru miesiecy ;-). A czy to przypadkiem dziala z XBOX360???

HD Divx widzialem bardzo dobra jakosc (jest sporo filmow do sciagniecia w tym formacie). Niestety 360 nie potrafi tego wprost streamowac (tak jak plikow mkv i avi) i trzeba to w locie konwertowac.

Filmow HD jest juz calkiem przyzwoita ilosc. Trzeba miec jednak b szybkie lacze i brak limitu transferu. Jeden film to srednio 9GB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.