Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie modyfiacje sprzętu w Wawce?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprzęt posiadam do ewentualnej modyfikacji następujący:

1. wzmak H/K 675

2. odtwarzacz CD HD 750

, nie ukrywam, że jest to początek i chętnie poznałbym możliwości modyfikacji obecnego zestawu czyli tzw. tuningu ;)

dlatego pytam Was szanowne forum, gdzie w Warszawie mógłbym z zaufaniem oddać w złote rączki powyższy sprzęt do poprawek, ile by to kosztowało i dlaczego tak drogo?

pzdr. i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i kontakty.

https://www.audiostereo.pl/topic/28356-gdzie-modyfiacje-sprz%C4%99tu-w-wawce/

jeszcze jedno:

ponieważ jestem początkujący w tym temacie - jakie mogę póki co samodzielne zmiany zrobić, bez ingerencji w budowę obecnego sprzętu, mam tu na myśli rodzaj/firmę/modele okablowania, sieciówkę itp.

póki co obecnie używam kabli marnych, w tym przypadku OEHLBACH:

1. głośnikowe - 1063

2. interkonekty - nie mam zielonego pojęcia, modelu producent nie podał (a pudełko poleciało za okno)

Innymi słowy - czy może ktoś używa bądź słuchał podobnego/tego samego sprzętu i ma doświadczenie jakie kable poprawiły odsłuch w poszczególnych tonacjach?

A co z sieciówką? Przyznam, że temat dla mnie totalnie obcy :(

polecam modyfikację HD 750 by Andrzej Stelmach, kasa nieduża, a efekt rewelacyjny tyle że nie w Wawie a w Katowicach, ale kurier spisał się doskonale, co do wzmaka to proponujewymianę na HK 680 lub 690 (ten ostatni to iela rzadkość), praktyczie nic nie dołożysz a dźwięk z innej bajki

SzymonHK - a masz może jakiś kontakt do Pana Stelmacha?

Może być i kurier, czemu nie?

Co do wzmaka - niestety nie mam możliwości odsłuchu modelu 680 (o 690 nie wspomnę), przyznam jednak, że czytałem o nich i wiele osób uważa tak jak Ty - że to inna klasa. Nie przeczę, po prostu chciałbym sam posłuchać i się przekonać, rozumiesz? :)

przywiązany nie jestem do wzmaka - konto na allegro dobre, więc sprzedam klocek szybciutko,

natomiast coś w zamian odpowiedniego, żeby nie dokładać i mieć dźwięk lepszy...

ten HK 690 mnie kusi, ale to widzę straszny rodzyn,

niedawno ktoś z forum sprzedawał 680 na allegro, ale chyba poszło bo już nie ma :(

680 w dobrym stanie to 900- 1300 zł, bł ostatnio w idealnym stanie za 1275 zł na allegro, ja za swojego dałem 900 w dobrym stanie i nie dłubany od forumowicza, a na 690 poluje juz rok i nic

->Jędruś,

A co Ci w tym zestawieniubrzmieniu nie pasuje? Pytam bo miałem taki zestaw + głośniki Phonara i podłogowe Tannoye, jakich to zmian oczekujesz po modyfikacji?

Nie wiem co daje tunning wzmacniacza 675, nie dawałem do grzebania, natomiast cd możesz oddać do Neela lub Darkula (tych znam, potrafią wycisnąć coś z tego cd a i Sound Art dobrze wypowiadał się (wykorzystywał?) o płytce tego cd). Jedno jest pewne, nie opłaca się dostawiać przetwornika Stel.. do tego cd, bo jako napęd jest bardzo słaby.

brakuje mi trochę tej niedoścignionej średnicy, góra mi narazie odpowiada, choć mogłoby być jej trochę więcej, natomiast bass...no cóż, JBL 80 właśnie w tym mnie urzekły - bardzo podobał mi się ich bass (m.in.). i w dużym pomieszczeniu grały tak, że je po prostu wybraliśmy. Jednak w mieszkaniu mam rozmieszczenie kolumn niekorzystne akustycznie, gdzie bass troche się gubi, mogłoby być więcej nad nim kontroli.

->SzymonHK,

Neel ma kilka stopni modyfikacji i różne w związku z tym ceny, swego czasu jeszcze przed pracami Neela nad tym cd Darkul zrobił za myślę uczciwe pieniążki osobny tor analogowy na wybranych przeze mnie BB oraz tor zbalansowany na XLR-ach. Stelmacha do niego nie pakowałem ale słuchałem go z lepszym transportem i było ok.

Może Piotrek608 mógłby jeszcze pogrzebać w tym cd? Nie wiem, w modyfikacji wszystko zależy od ceny a dla mnie tego cedeka nie warto modyfikować właśnie ze względu na słaby transport, szkoda kasy i tyle.

HD 750 to faktycznie niezbyt rewelacyjny napęd, ale ma jedną zaletę - mechanizm ksm-213C kupisz za 30 zł z wysyłką i samemu można wymienić w 25 minut. Co do modfikacji to przetwornik Stelmacha poprawia rozciągnięcie pasma, więcej basu, ale bez rozwlekłości, więcej góry, ale nie kosztem śednicy, co poprawia przestrzeń i analityczność przekazu, nie znam efektów Neel'a ale pytałem o cenę i Stelmach to tylko 40% Neel'a i można go wyjąć nie naruszając playera, a Neel przerabia wszystko, tylko ten słaby napęd zostaje... Co do wzmaka to mam 670 i 680 i ten ostatni jest jednak zauważalnie lepszy, a 675 to 670 tylko jeszcze bardziej plastikowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.