Skocz do zawartości
IGNORED

troche teorii

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

kolega jest w bledzie bo przerobilem sacd philipsa 763 i gra super duzo lepeij od zwyklych cd. problem w tym ze trzeba troche mysle a to oznacza ze trzeba zrobic tak. Dac dodatkowy zasilacz z trafo nowy uklad polaczyc tylko z masa dac-a i jego wyjsciami i bedzie ok. No i jaki uklad sie da na nowym buforze? a to juz jest inna sprawa. Zostawiam stary uklad aby miec porownanie na szybkim przelaczaniu wejsc. Tajemnica polega na galwanicznym polaczeniu bufora z dacem czyli dostajesz na wejscie bufora 2,5v stalego w starych dacach lub 1,5 w nowych po wzmocnieniu 3 razy do tych wymaganych 2v rms mamyna wyjsciu np. 4,5 stalego ale mozna to odciac kondensatorem na wyjsciu o duzej pojemnosci. ja stosuje 100uF wimy. Mozn tez dac jaies dobre elektrolity np. 2200/100V. Ale jaja co? no i widzicie chlopaki tak to sie robi ni nie?

Jesli nie potrafisz zrobic dobrego bufora na tranach to radze zrobic na lampie a jakims fikusnym polaczeniu. Nie bede podawal jak to zrobic bo zaraz mnie banda obsmieje i wyszydzi. Jak tacy madrzy to niech sami zrobia. Ten wasz cd elektor przegra w przedbiegach z moim dvd panasonika!!!!

SACD to nie DVD - to po pierwsze, po wtóre nie chce mi się wymieniać ilości modyfikacji, a właściwie budowania od podstaw wszystkiego za pierwszym servo. Takie sprawy jak rozdzielenie, lub nowe zasilanie to podstawa. Dobór wzmocnień dotyczy juz części analogowej, a tam jest już tyle rozwiązań, że trudno tak ogólnikowo coś napisać. Wiele zależy od DAC-a i jego wyjścia. Wkraczamy jednak na temat modyfikacji CD, a nie DVD, a ja chciałem ustosunkować się tylko do DVD.

Tak czy siak fajnie byłoby spotkać się w klubie - jeśli zostaniemy zaproszeni i posłuchać sobie różnych amplifikacji i soursacji, szczególnie, że jar1 ma również skończoną swoją UGODĘ, której jestem ciekaw.

w starych cd wszystko bylo zalezne od zasilacza w dvd juz nie gdyz driver i tak wysyla cyfrowy sygnal do daca i co w nim zmienic? a nic. Dac ma swoj wlasny doskonaly uklad wew. zasilania i to wlasnie dlatego sygnal jest tak dobrej jakosci ale warunek ze wpinamy sie bezposrenio na niego z nowa masa i sygnalami. Powoduje to problem z ew wzbudzaniem sie sysetemu gdyz masy wyjscia nowego i obudowy dvd sa rozne a to powoduje czasami wzbud gdyz tworzy sie petla. Ale niestety nie mozna umasisc nowej masy z obudowa ba caly syf z impulowego wejsdzie nam na nowe wyjscie. To chyba proste co? wyjscia robimy z izolacjami wiercac nowe otwory w obudowie. Mozna dac tez potencjometr synalowy i mamy wtedy proste sterowanie koncowki mocy. Np. w moim dvd panasoniku dam kiedys pot suwakowy bo w paneli przednim jest idealna do tego szcelina na ramie suwaka. Ale to juz do sterowania innego wzm ktorego mam zamiar zrobic w zime. mam juz obudowe po sharpie z wskaznikami wysterowania z wolumenu za 30zl a reszta to sie z piwnicy wygrzebie. Uzyje pewnie 2sa1296/compl. a moze zrobie damfaka w nowej obudowie?

Jaki DAC ma taki doskonały wewnętrzny układ swojego zasilania???

Wpływ zasilania jest jak najbardziej słyszalny także dla układów przed DAC-iem (filtr, serva). Z masą zgadzam się - muszą być rozdzielone. No nic - mam nadzieję, że posłuchamy :)

no i stalo sie bufor zrobiony. Uproscilem troche schemat bo im mniej elementow tym lepeij? co? stopien koncowy pracuje z 50mA spoczynku i dodatkowo w szereg dalem 180om dla odciecia sie od pojemnosci kabla wyjsciowego. Sama filtracja tylkona 6dB/oct w postaci r sereg i c do masy. Dziala skutecznie gdyz zegar chodzi na duzym over. samp. Taki uklad zmniejsza stosunek sygnal szum gdyz na wejsciu jest duza r ale i tak jest pewnie ze 100dB dla 2V wyj. Mamy zysk w postaci nie wchodzenia na bufor sygnalu wcz z daca co powoduje duze thd i inne syfy. Co do ezultatow to moge opisac jakie zmiany sa w stosunku do starego wyjscia.

Najpierw wywalilem te dziwne indukcujnowci ferytowe w szereg z sygnale male elementy 2x1x1 srebrzysty material ?? dziwne. Co ciekawe pomimo ze byly te L w szereg z 7.5k i nie powinny zmieniac nic w dzwieku jedank jest inaczej stare wyjscie ozylo. Jest duzo lepeij. Co do zmian w dzwieku to roznic jest kilka. Na wyjsciu starym piosenkarka jest posrodku sceny akustycznej a reszta instrumentow jest slyszalna z kolumn nowy buf. powoduje ze scena dzwiek. wypelnia sie jakby dzwiek opuszcal kolumnu i przechodzil/wypelnial przestrzen. Stare wyjsciejest chlodne i strerylne a wokale oziebione z akcentem na wyzsze barwy nowy jest cieplejszy i daje nizsza barwe/ocieplenie. Powodem jest pokazanie sie niskiej srednicy i znacznie wieksza ilosc detali i chyba o te mikro detale chodzi. jesli przestrzen ze starego buf jest wyakcentowana na wysokiej srednicy i wysokoch tonach to nowy dodaje jeszce do tego niski powiew sali studia co powoduje ze muzyka jest duzo bardziej realistyczna. Wyglada to tak jakby stary buf wycinal pewne pasmo i pewne poziomy niskie poziomy co powoduje ze muza jest troche wykastrowana z tych smacznych ciepelek i detali na bardzo malym poziomie. Oczywiwcie na kiepskim wzm ktory narzuci swoje brzmienie calosci nic sie pewnie nie uslyszy z roznic. Nie robilem takich porownan wyjsc na sredniej jakosci wzm. Sluchalem tylko na swojej konstrukcji wiec slychac lepeij. Test niestety byl tylko na cd i mozna sie spodziewac duzo wiekszej roznicy na wyzszych formatach np. 24/96/192. Niestety ten panasonic dvd nie ma sacd wiec trudno cos powiedziec o jakosci na innych formatach. Ale pewnie jest duzo lepeij od starego wyjscia. Sam uklad jest bardzo prosty zbudowany na malej ilosci elemntow ale jest wnim zastosowana sztuczka samoredukcji thd i linearyzacji.

jest sporo nagran na LP i uzywanie LP stale je niszczy. Dobrym pomyslem bedzie archiwizacja ich. jesli robimy to na cd to niestety jakosc jest niska ale wydaje sie ze 24bit powinno wystarczyc. Problemem jest preamp riaa - bardzo trudny do wykonania wysokiej klasy a szczegolnie dla mc i dobry adc 24/96/192 jesli koledzy maja jakies ciekawe opracowania to mysle ze warto cos takiego zrobic. To oczywiscie dotyczy adc bo riaa to trzeba wykonac albp lampowy dla MM albo tranzystorowy dla MC. A to juz kazdy wie i lumie.

w starym klang&ton znalazlem rekl. fe208 lub fe203 z QTs- 0.15 niesamowita sprawa. No taki glosnik nie bedzie dudnil napewno i sa to glos. firmy ace szeropasmowe z wykopem 98db/1W

chyba czas zajac sie riaa? bo to sie zrobi i bedzie. Chyba ta sobota i niedziela beda poswiecone na riaa. Narazie nie mam pomyslow. He he ale sie z wami drocze. Oczywiscie ze mam pomysly i wlasciwie wszystko przemyslane. Bedzie to pre na tranzystorach i bedzie odrazu do mc. Byc moze w dwoch czesciach preamp dp mc i sam korektor w jednej obudowie z przelacznikiem wejsc lub zrobie kilka wej/wyj dla preamp. mc i tak samo dla mm. Prosto tanio i bardziej uniwersalnie. Gnaizda zlocone oczywiscie. Problem z moja w kladka to nieslychanie maly poziom wyjsciowy - 0.2mV. Straszne. Mam do niej preamp nakamichi do mc ale wole zrobic cos swojego. No to w sobote bede zajety a na wolumen polece w niedziele po jakies podzespoly jak mi zbraknie. Kolejnym krokiem to bedzie ADC na cs5333 z wyjsciem na spdif do zgrywania plyt LP. Troche ich mam i szkoda niszczyc na codzien. Byc moze zrobie usluge zapisu 24/96 plyt LP. Sa chetni?

ciekawy schemat sciagnalem z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawy przez zastosowanie jednej ze stalych czasowych korekcji riaa na wyjsciu co eliminuje potrzebe dobrego kabla o malej pojemnosci

post-8472-100005725 1170301168_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.