Skocz do zawartości
IGNORED

Dział Słownik? Może warto?

Jędruś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądając forum nigdzie nie znalazłem działu/miejsca, gdzie umieszczone by były wyjaśnienia/definicje poszczegółnych terminów, nazw i opisów sprzętu audio. Jeśli takie miejsce jest - nie bijcie, że temat powstał bo najwidoczniej jest w miejscu mało widocznym ;)

A tak na poważnie - zapewne duża część z Was to spece i wiele terminów związanych z AUDIO jest Wam wspaniale znanych, jednak moim skromnym zdaniem warto by było stworzyć miejsce w formie działu/zakładki, gdzie dla laików takich jak ja, albo ludzi o początkowej wiedzy o AUDIO, znalazły by się definicje i wyjaśnienia wielu terminów, którymi tu jakże chętnie żonglujecie. Przyznam, że często z tym samym powodzeniem mógłbym czytać azjatyckie hieroglify ;)

Także jeśli dział istnieje - zabijcie mnie a wątek spalcie, jeśli jendak nie - przemyślcie, czy nie warto.

Z pewnością znalazłoby się kilka osób z wolnym czasem, które chętnie by stworzyły takie cudo.

No właśnie ! Jędruś ma rację!

Ja sama się zastanawiam od kilku miesięcy co to jest średnica ??? Oczywiście ta "średnica" o której wiele osób mówi ze kolumny nie mają , mają słabą średnicę...itp...czy mi to ktoś wytłumaczy?

....Panowie na odsłuchach i po.. posługują się takimi fachowymi słowami że ja czasem nie wiem o czym mowa..

pozdr

Średnica w odróżnieniu od góry i dołu :-) górne dźwięki =wysokie, dolne =niskie, średnica, =to co między nimi. Średnica to mniej więcej zakres normalnego głosu ludzkiego.

To nie są fachowe określenia, ale żargonowe, slang, słownik nie jest za bardzo możliwy, bo te określenia się szybko zmieniają. Słowniki są, ale szybk są przestarzałe. Wikipedia podaje trochę danych.

Dobrej zabawy z domyślaniem się o co chodzi. Ja mam świetną!

Ha! I bądź tu mądry..:-)

a jak słuchając rozróżnić co to ta średnica w tym co wydobywa się z kolumny ???? I tu mnie ostatnio koleś z rmf-u usadził na podłodze:-) zapytał a co to jest średnica w kolumnie???:-)

a zabawa jest -)

To tak jak z winem: ja odróżniam smaki wina (nie tylko że słodkie kwaśne...), ale za cholerę nie umiem powiedzieć o co chodzi... jak dla mnie średnica to jest to najważniejsze w dźwięku, te dźwięki, które tworzą "mięso" muzyki. Klarnet np. jest zdecydowanie w średnicy.

OO ! To już bardziej do mnie przemawia...:-) dziękuje Tad46 za wyjaśnienia..chyba nikt nie wyjaśni tego mi lepiej. ..ale nie będe umiała odpowiedzieć dokładnie na pytanie zadane mi jak ostatnio..Chyba każdy po swojemu "czuje " średnice..

tylko jest maly problem. zazwyczaj, na pytania poczatkujacych, o blahe sprawy, PANOWIE zadko maja ochote odpowiadac. a ostatnio to najchetniej sie kloca miedzy soba, ktory jest lepsiejszy...

Nie kłócą, ale roztrząsają ważne sprawy.... i nie ostatnio, a zawsze....... na moje niewinne pytanie i owszem dostałem odpowiedź, po czym jest chyba dalej, bo wymiękłem, rozstrząsanie, czy drut w lewo to lepiej niż w prawo... i każdy ma rację. Ja zwykle odpowiadam jak wiem. A do słowniczka to trzeba sporo pracy włożyć.

Ja też dostałam odpowiedzi i pomoc :-) , a niektórzy oprócz tego że się kłócą , rozstrząsają i odpowiadają to za często niestety się "boksują" bo np. mają zły nastrój ...Słownik to rzecz dla takiego laika jak ja niezbędna a nigdzie nie ma tak opisanych podstawowych rzeczy abym zrozumiała bez pomocy. //Tutaj tematy pojawiaja się i znikają bardzo szybko ( z małymi wyjątkami )..ale na bieżąco widac raczej pytania i małe dyskusje..coś na stałe będzie tu bardzo trudno utrzymać..Nie ta strona...:-)

kto pyta nie wielbłądzi :-)

na początek może te dwa - w apru innych wątkach też można znaleźć trochę info...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok, widać po tym, że słownik faktycznie przydałby się, ale nie powinien być umiejscowiony w wątku tylko powinna zostać dodana DODATKOWA zakładka u góry - np. obok FAQ - "SŁOWNIK"

i tam osoby, które czują się na siłach wyjaśniają kolejne terminy, które ich zdaniem warto wyjaśniać, biorąc pod uwagę RÓŻNY poziom zaawansowania. oczywiście było by to weryfikowane, by nie okazało się, że to śmietnik.

Uważam, że sprawa do zrobienia - zbyt wielu tu gości, którzy naprawdę czują blues'a i znają temat by sprawiło to jakikolwiek problem oprócz czasowego.

jak lukar zrobi stosowną zakładkę w czy to obok FAQ to pewnie ludzie będą tam wpisywać - ewentualnie temat przyklejony (żeby zawsze był u góry, tak jak to się robi na innych forach)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.