Skocz do zawartości
IGNORED

ekranowanie głosnika wysokotonowego

Barteque

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem dwie Vify DX 25 w wersji nieekranowanej (nie chcialem dopłacać 40zł za wersje ekranowane). Postanowilem zastosować stary patent z doklejeniem do magnesu głosnika, drugiego magnesu w odwrotnej polaryzacji. Patent sprawdzał się rewelacyjnie przy Tonsilu 11/100.

Jako ze Vifa DX ma własny magnes o srednicy 72mm, kupiłem w stx'ie magnesy o srednicy 70mm.

Niestesty okazało się że dołożenie magnesu daje efekt żaden tzn pole wcle się nie zmniejsza ani nie zwieksza. Badałem to ustawiając głosnik w pewnej odległosci od monitora i obserwowałem obszar który sie przebarwia.

Czy mozecie mi coś doradzić, co w takiej sytuacji zrobić, czy zastosować mniejszy magnes, czy moze to nie ma sensu ??

Moze ktos ma jakieś doswiadczenia z ekranowaniem głośników??

Sprawdzałeś w ten sposób same kopółki? Czy w kolumnie? Czy problemem są może np. głośniki niskotonowe z dużo większym magnesem, które tam chyba również tam masz? W innym wypadku siła doklejonych magnesów jest nieodpowiednia lub efekt znoszenia pól występuje w innym miejscu niż oczekiwane. Ale nie zajmowałem się tym praktycznie.

ekranuje się po to aby glosniki nie niszczyły Ci obrazu na dbiornikach wizyjnych (TV, monitory CRT)

Zaekranowane glośniki (kolumny) mozesz postawić bardzo blisko tv i nie będą ci przebarwiały obrazu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.