Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz jako przedwzmacniacz?

timex605

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że zaraziłem się niedawno na dobre chorobą ogólnie zwaną dobrym dźwiękiem, sukcesywnie zmieniam sprzęt na lepszy. W dużej mierze liczę na Wasze zdanie, bo przekonałem sie, że nie warto wydeptywać nowych ścieżek, gdy szlak przetarty przez fachowców.

Po wymianie kolumn, przyszedł czas na zmianę wzmacniacza. Obecnie użytkuje wzmacniacz Proton AM-200 który stuningowałem dzięki Forum. Jutro natomiast dojdzie do mnie końcówka dual mono Proton D1200.

I tu mam problem. Nie posiadam na razie przedwzmacniacza, a byłem pewny , że mój AM-200 ma zworki rozłączające preampa. Niestety trakie zworki miał poprzedni wzmacniacz :(.

I tu pytanie :

1. czy jest możliwość wykorzystania samego preampa z integry która nie ma takich zworek?

2. Może ma ktoś na zbyciu jakiś fajny najchętniej lampowy preamp?

To tyle . Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/28533-wzmacniacz-jako-przedwzmacniacz/

Patent na przetrwanie: za potencjometrem głośności załóż minimalistyczny bufor z podwójnego opampa (zasilanie ukradnij stopniowi końcowemu integry), sygnał z niego wyprowadź na zewnątrz integry przez poświeconą na ten cel parę dotychczasowych cinchy. Rozwiązanie bez bufora (pasywka) może być za "miękkie" (różny dźwięk przy różnych poziomach głośności), ale możesz spróbować.

Czasami nie ma zworek ale jest dodatkowe wyjście pre out (tylko nie wiem czy stałe zcy regulowane). Jeśli robisz bufor to zasilanie pobierz z układów przedwzmacniacza, w stopniu końcowym napięcia są dla niego dużo za wysokie i nie stabilizowane.

Niestety moja wiedza elektrotechniczna nie pozwala mi w pełni zrozumieć :) Zbyt fachowo jak dla mnie, wobec tego zaniosłem do fachowca.

Pochwalę się natomiast nowym nabytkiem na jaki czekałem. :) Oczywiście nie wytrzymałem bez odsłuchu i podpiąłem stary ampli Proton 930 z rozpiętym zworkami jako preampem. Podpiąłem wszystko łącznie z CD najtańszymi kablami jakie były w sklepie i włączyłem. No miód :) Teraz zacznę zabawe w podmienianie kabli i rozkoszowania się każdym postepem w odbiorze polując na dedykowany do tej końcówki preamp Proton aa1150

Oczywiście musiałem zaglądnąć w bebechy i mi się podoba :) Mam nadzieję , że tych szklanek i słoików nie trzeba będzie szybko wymieniać :/

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I fotka z przodu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.