Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie umieścić zwrotnice??

nipuan84

Rekomendowane odpowiedzi

mam może mało profesjonalne pytanie, ale sądze jak najbardziej pasujące do tematu. Miaowicie gdzie umieszczacie w swoich kolumnach zwrotki?? Myślę że umieszczenie w paczce jest najprostszą i najoczywistszą odpowiedzią, ale choćby ze względu na zmiany ciśnienia powietrza w kolumnach zamkniętych może być też najgorszą. Widziałem sposoby umieszczania zwrotki w oddzielne komorze pod kolumną, a właściwie to w jej dolej części gdyż jest to jej integralna część. Takie upchanie zwrotki (ze względu na cenne miejsce taki "pojemnik" jest maleńki) wydaje mi się dość niefortunne, elementy elektroniczne przy dużych mocach nagrzewają się, i nawet jeśli nie spowoduje to ich uszkodzenia ( profesjonalne elementy trudno uszkodzić termicznie) to napewno spowoduje to zmianę ich parametrów, więc znów nie najlepiej. Oddzielne pudełko poza obudową to znów problem, bo kable wychodzące ze zwrotki powinny być jak najkrótsze, a i nie wygląda to najestetyczniej. Wracam więc do pytania, gdzie umieszczacie zwrotki w Swoich kolumnach diy??

https://www.audiostereo.pl/topic/28639-gdzie-umie%C5%9Bci%C4%87-zwrotnice/

W moim wypadku jeżeli jest to kolumna podłogowa zawsze mam zwrotnice we własnej komorze.

O temperatury aż tak bym się nie martwił przecież to nie pudełko zapałek. Buduje obecnie 3dr. dla której zwrotnica będzie miała osobne pudełko zamocowane na tylnej ściance.

Zgadzam sie z przedmówcą. Pod niskotonowce będę musiał wywiercić nowe otwory mocujące :/

Zwrotnicy nie mam wcale bo zbudowałem system w pełni aktywny i filtry są przed wzmacniaczami :)

stosowanie zewnetrznej zwrotnicy to idealne , ale tez utopijne rozwiazanie , poniewaz wiekrzy wplyw na degradacje dzwieku maja kable ktore metrami musicie wyprowadzic z glosnikow niz rezonase elementow.

Najlepsze rozwiązanie to imo coś a'la ProAci, czyli zwrota umieszczona na odkręcanej podstawie - zawsze można zmodyfikowac, a i stanowi przynajmniej część kolumny wewnętrzną.

"zewnętrzne zwrotnice"- chodzi mi o coś bardziej w stylu zwrotnicy na panelu tylnim coś mniejwięcej takiego ( zwrotnica w fazie projektu więc brak elementów prucz zacisków) sry za jakość foty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak już wyżej pisałem w podłogowych mam zwrotnice zawsze w oddzielnej komorze , ale mam też do niej dostęp bo ten kawałek tylnej ścianki jest odkręcany.

Może jak w końcu skuszę się na cyfrówkę to zacznę wklejać foty żeby nie być gołosłownym.

>yolaos cieszę się ,że jesteś ze mną duchem , ale jak byś mnie tak chciał dofinansować to cieszył bym się jeszcze bardziej. Pomysłów mam dużo , ale wyrobić na wszystko nie jest łatwo.

Pzdr.

Zwrotnica oczywiście z tyłu obudowy w osobnej komorze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podoba mi się pomysł wbudowywania dodatkowej komory z tyłu zespołu głośnikowego przeznaczonego na zwrotkę. Problemem tu jednak może być ograniczenie wymiarów wewnętrznych obudowy, czyli konieczność budowy większej paczki by uzyskać zadany litraż. Nie jest to oczywiście problem gdy zespół jest tak ogromny jak u Pana Henryka Piątka, ale gdy tylna ścianka jest węższa od przedniej i ma 10 cm, umieszczenie na niej zwrotnicy w komorze wydaje się być kłopotliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.