Skocz do zawartości
IGNORED

Casea DAC

Zdeno1

Rekomendowane odpowiedzi

zoltar

Pod warunkiem ze zastanowimy sie nad cena produktu.

Jezeli bylby pan zdolny i potrafil wypracowac produkt tej samej lub podobnej jakosci takiej jak nasz Dac za koncowa cene ktora pan podal i pozwoli pan na nasz maly zysk,bardzo chetnie bedziemy go od pana kupowac i myslimy ze bedziemy go z dobrymi efektami sprzedawac na czeskim rynku.

Jezeli nasz zamiar jest dla pana interesujacy,prosze o skontaktowanie sie z nami.

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-958262

Mam takie doświadczenia z robieniem na tym forum DAC Kustagon MkII

Więc, koszt zrobienia takiego DAC wyniosł mnie początkowo ok 600-700 zł, a drugiego ok 400 zł. Te 200-300 zł róźnicy wynika z doświadczenia przy składaniu pierwszego, a mianowicie ok. 100 zł zaoszczędziłem na zastąpieniu 80W toroidu dwoma małymi 10W transformatorami do montażu na druku, zaś pozostała oszczędność wynika z tego, że znalazłem tańsze źródła elektrolitów, układów scalonych itd.

W związku z tym, nie widzę uzasadnienia (poza wysoką marżą) dla takiej ceny Casea DAC.

Oczywiście rozumiem, że obudowa jest piękna i kosztowna, że są jeszcze koszty ogólne prowadzenia przedsiębiorstwa, koszty marketingu i reklamy... ale technicznie ten DAC nie zawiera nic co uzasadniałoby cenę bliską 1000 Euro !!! Jedyne co uzasadnia taką cenę, to fakt, że urządzenia tzw. światowych marek są droższe :)) ...ale z całym szacunkiem Casea to nie np. MBL :P

A dlaczego Chińskie DAC można sprowadzić w cenach od 1000 zł z kosztami przesyłki ??? Może niech Panowie Czesi kupują od nich chętnie podam przykładowy adres:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-958871

Dodam jeszcze, że składając samodzielnie DAC Kustagon MKII płaciłem przy każdym zakupie VAT... którego jako osoba fizyczna nie mogę odliczyć... a my w Polsce (zresztą w Czechach tak samo) mamy najwyższy VAT w UE. Wiem Szwedzi mają np. stawkę 25% ale u nich podstawowa stawka wynosi 20% (prawie na wszystko).

Pozdr.

ps. polski przeciętny fun hifi nie ma na tzw. klocek przeważnie więcej do wydania niż 2000-2500 zł, więc obniżenie ceny Casea wpłynęło by na 100% na wielkość sprzedaży w Polsce :)

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-958874

zoltar7, 20 Gru 2007, 13:40

nadal masz blade pojęcie o kosztach produkcji:

1. ceny elementów są znacznie wyższe niż 500-600zł, np. sam transformator Talema to na bank ~100zł sztuka.

2. dolicz roboczo-godziny - ktoś to musi poskładać

3. koszt obudowy - idż do zakładu CNC i zapodaj projekt - zobaczysz jak ci zaśpiewają przy ilości nawet 100szt.

4. koszt testów, projektu - to też tygodnie pracy i mnóstwo elementów - to, że Kustagon opublikował schemat za friko nie znaczy że inni mają projekty za darmo!!

postaraj się podejść do tematu całościowo i znajdź koszta zabezpieczenia i ciągłości produkcji - stali dostawcy, magazynowanie, itp..itd.

a co do Made in China to wszystko pięknie ale rozmawiamy o zupełnie innych kontynentach, kosztach pracy, najczęściej jakości wykonania, nieprzestrzeganiu praw własności intelektualnej na masową skalę...szkoda nawet rozbijać kuszę o temat.

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959016

mad_z

dwie uwagi.

1) części kupowane hurtowo są tańsze niż w detalu

2) ja płace za wszystko VAT a producent może go odliczyć (rozumiem mad_z że pojęcie podatku należnego VAT i naliczonego VAT może ci nic nie mówić ale uwież mi... producent koniec końców nie płaci VAT tylko nabywca ostateczny).

3) nawet przyjmując detaliczne ceny transformatolrów odejmij od tego VAT... to reszta części nie przekroczy 200-300 zł, przyjmijmy więc że całość po zmontowaniu kosztuje ca netto 1000-1200 zł a skąd cena netto 2879 zł(czyli z VAT 3500 zł).

4) a o jakich ty wartościach intelektualnych w przypadku DAC mówisz ??? Projekt jest jak rozumiem ludzi od Casea, za co niby mają płacić ?? Coś ci się poplątało.

Mad_z chcesz przepłacać, to przepłacaj... ja uważam, że jednostokowe ceny elementów w detalu są od kilkunastu do kilkuset procent droższe niż dal producenta kupującego w hurcie. Jeżeli Casea jest tak małym producentem, że płaci ceny w praktyce detaliczne (co jest możliwe) to i tak ma prawo odliczyć VAT.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959056

pawelm, 20 Gru 2007, 16:39

>Zoltar

>Jeśli sprzedaż 2 sztuki tego sprzętu to sam podatek i ZUS zje całe Twoje aktywa, że na bęzyne i

>internet kaski już nie będzie.

Jasne, że to jest problem... ale nie ZUS tylko mała sprzedaż i przy tej cenie większa nie będzie :))

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959059

zoltar7, 20 Gru 2007, 16:44

ad1) miałem na myśli ceny netto

ad2) j.w.

ad3,4) wartość intelektualna Casea to ich czas, energia, wiedza i doświadczenie jakie poświęcili na stworzenie tego DAC - coś co nam ludkom DIY często umyka bo zazwyczaj większość układów i rozwiązań powielamy.

aby zakończyć off-topic - nic nie mówię na temat obecnej ceny Casea - to na co zwracam uwagę, to fakt, że wytworzenie DAC na takim poziomie to na pewno nie jest 500-600zł - lekko kalkulując kilkakrotnie więcej/

Pozdrawiam i zoltar7 i ludków z Casea i obu "frakcjom" życzę sukcesów!!

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959309

Wtrące swoje trzy grosze, jako właścicel firmy zatrudniającej 50 osób zaśmiem stwierdzić że kalkulacje kosztów które panowie raczą tu przedstawiać nadają się co najwyżej dla DIY bo do prowadzenia interesu to już nie i z czałym szacunkiem proszę się nie obrażać. Bez wnikania w szczegóły, chcę tylko powiedzieć że cena tego produktu nawet jeśli nie jest wysoce atrakcyjna to napewno nie jest przesadzona. A co do chińskiej konkurencji to czy któryś z Panów byłw jakiejkolwiek tamtejszej fabryce? Ja byłem ... i w zasadzie to ludzka godność i współczucie powinny nakazać nam całkowity bojkot ich produktów.

Pozdrawiam serdecznie, Zdeno Ciebie też ... dobra robota z tym DAC i wiele wiele włożonej pracy,

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959335

No dobra Yogi, rozumiem, że w Chinach pracują ludzie za marne grosze... chociaż akurat przy montażu powierzchniowym to udział pracy ludzkiej ogranicza się do 0, z wyjątkiem elementów przewlekanych, które są wkładane ręcznie przez tzw. "wanną".

Ale proszę wytłumaczcie mi dlaczego AUDIONEMESIS potrafi DC-1 sprzedawać po 500 euro + VAT ???

Przyjmując Panów punkt widzenia, to we Włoszech składają te DACi niewolnicy z Afryki, a myśl techniczna jest ukradziona... tylko komu? A jest tam filtr sieciowy, który jest opracowaniem innej małej włoskiej firmy... no fakt musza płacić za prawa.

Poza tym ja nie mam zamiaru walczyć z wiatrakami, tylko walcze o większą dostępność DAC dla zwykłych zjadaczy chleba...

przykładowo cena Stelmacha II jest skalkulowana na poziomie coś koło 1000 zł z montażem (wiem, że Stelmach nie ma obudowy i nie ma części z odbiornikiem), ale do 3500 zł jeszcze daleko... :P

Cały czas jestem przekonany, że Casea jest za droga, chociaż oczywiście nikt nikogo nie zmusza do kupowania tego DAC...

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959529

pawelm

Nad transportem i takze nad calym CD playerem pracowalo sie dva lata temu.Myslimy ze prototyp byl bardzo starannie zrobiony ale wychodil dosyc drogo.Spredac to w czechach i przes dobrom jakosc za tom cene to mog by byc problem.No i do tego wszystkigo firma Audiopraise konczyla prace nad Vanity i po dokladnych testach stwierdzilysmy ze to jest to co moze wysmienicje zastompic drogi transport.

W tej chwili konczy sie praca nad Vanity 2,bendzi troche tanszy,dosyc lepszy i ponad to bendzie zawiral swoj wlasny zegar.

Pozwole sobie zaprezentowac pare zdjenc naszego zapomnianego prototypu transportu.

Dzienkuje za pytanie i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-11222-100006304 1204114364_thumb.jpg

post-11222-100006305 1198191139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959673

mad_z

Dzienkuje za pomoc,bo po polsku bym tego tak dobrze nienapisal.Napravde,front jest obrobiony z 12 mm aluminia i jest bardzo kosztowny.W czechach niema duzo firm,co potrafily by to zrobic we wienkszej ilosci s garantowanom jakosciom.

Dzienkuje i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959693

Zoltar

"chociaż akurat przy montażu powierzchniowym to udział pracy"Chce tylko powiedziec,ze wszystko jest zalutowane bardzo starannie a wyloncznie rencznie.Zadne maszyny.

Dlaczego da sie AUDIONEMESIS potrafi spredawac za 500 euro?My myslimy ze by moglo byc tym,ze zawiera 1/3 uzytych czensci.Jezeli pan sprawdi,to moze poprawi zdanie.To ale nieznaczy jak jest mniej czensci to ze gra zle,nie,tylko jinaczej.

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959726

Zoltar ja rozumiem Twoją rację, i jest jej w Twojej wypowiedzi wiele. Też wkurzam się że wiele rzeczy jest grubo za drogich ale ekonomia to wielopłaszczyznowa nauka. A marketing często zachacza o dziedziny wydawało by się mało mające wspólnego z handlem. Globalizacja i siła koncernów często również ma wpływ nie tylko na małe firmy ale i na nasze życie.

Pytasz się o włoską firmę, dlaczego? Odpowiem Ci podając przykład jak działa półka w hipermarkecie budowlanym. Otóż produkty tak zwane strategiczne a w zasadzie umiejętnie wybrany jeden produkt hipermarket X sprzedaje często poniżej kosztów innymi słowy schodzi pod wodę, wszyscy huczą i pokrzykują wówczas u mnie w firmie a dlaczego ONI mogą sprzedać TO za tyle a tu u pana tak drogo. Lecą do hipermarketu kupują i niestety tak się składa że aby wykorzystać ten produkt muszą kupić jeszcze kilka innych pierdół ... za które często nie zastanawiając się płacą 50 - 100% marży. Tak to działa. Jak jest we włoskiej firmie nie wiem. Może mają duże stoki części i muszą się ich pozbyć, może firma utrzymuje się z innego produktu a może po prostu dzia już tak długo i na taką skalę że kalkulacja kosztów stałych i zmiennych budżet reklamy i kwoty na przyszłę badania rozwojowe pozwalają właśnie na taką cenę.

Nie twierdzę że Casea jest tania, twierdzę jedynie że w warunkach tej firmy nie można mówić o wygórowanej marży.

Zastanwaiałeś się kiedyś ile kosztuje wyprodukowanie mercedesa klasy E ? Nie więcej niż 10 000 Euro. Tyle że mercedes co dziennie wydaje milion Euro na prace badawcze nad rozwiązaniami technicznymi które rynek ujrzą bądź nie dopiero za 10 lat.

A co do Chin ... montarz powierzchniowu powiadasz? MAszynowy powiadasz? Tam trzeba jednak być i widzieć całość. Czy wiesz że małe dzieci siedzą i obtłukują małe kości scalaków w celu wydłubania z nich nóżek jako surowca do ponownego przetworzenia ? Całe wioski się tym zajmują. Miliony ton części elektronicznych zalegające na hektarach przestrzeni. Tego się nie da opisać. Ludzie umierają z powodu zatrucia ołowiem. masakra ...

Pozdrawiam i wesołych świąt

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-959819

Niby ma Pan rację. Ale... zupełnie Pana przykłady są nie trafione w przypadku DAC.

Otóż DAC jest dość prostym urządzeniem... tak właśnie, cała myśl techniczna tak naprawdę jest zawarta w układach scalonych zwłaszcza odbiornika i właśnie kości DAC oraz opampów ew. tranzystorów na wyjściu, które produkuje zaledwie kilka firm na świcie (to one poniosły koszty badań technicznych). Budowa DAC raczej przypomina budowę domu z gotowych elementów... a wkład konstruktora DAC jest taki jak architekta i konstruktora domu oraz w mniejszym stopniu majstra/inżyniera odpowiedzialnego za budowę. Można powiedzieć, że architekt DAC buduje go z gotowych klocków, musi jednak dokonać dobrego wyboru z wielu dostępnych rozwiązań, a 50-70% sukcesu w konstruowaniu DAC to prawidłowe rozwiązanie zasilania układów cyfrowych i analogowych... Nie ma to nic wspólnego z budową Mercedesa od podstaw.

Co do marketingu supermarketów, to wszystko co Pan napisał to prawda, ale właśnie AUDIONEMESIS jest firmą, która z tego co się orientuję, jest na podobnym etapie rozwoju co Casea stąd moje porównanie.

Historia JMlab dowodzi, że można zacząć od tanich konstrukcji (a nawet KITów), aby stać się potentatem Europejskim w produkcji przetworników (obecnie mają w ofercie podobno ponad 300 głośników) i poważnym graczem na rynku kolumn głośnikowych i car audio. Czego Casea życzę jak najbardziej.

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-960188
  • 4 miesiące później...

CASEA SIRIUS - jak ja to slysze :

Mam dla panstva kilku spostrzezen z odsluchov nowego modulu SIRIUS czeskiej firmy Casea.

W zwyklym cedeku Sony XA 5ES zastepuje on przetworniki D/A, analogowa czesc wyjscowa, zasilanie i jest wyposazony w nowy zegar. Foto i text mozna zobaczyc tutaj…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Dla porownania caly czas uzywalem swojego Audionemesis DC-1, ktory tutaj wszyscy znaja, ale w Czechach nikt. Jako transportu uzywam normalnie Philipsa DV 9000S, no w tym przypadku byl lepszy Sony XA 5ES, chyba dlatego, že nowy zegar, ktory jest w Siriusie, wplywa pozytywnie takze na wyjscie cyfrowe. Przedewszystkim kontrola tonow glebokich i nizszej srednicy jest bardzej akuratna. Mam wrazenie, ze jest ich mniej, ale sa one bardzej rozdzelne. Takze ulokowanie muzykow w przestrzeni jest lepsze. Poprostu XA 5 jest lepszym transportem. Ostatnie uzyte komponenty w „o mnie“ .

Pozwolcie mi wiec przedstawic pare spostrzezen z odsluchu modulu Sirius. Wazna jest dla mnie przedwszystkim muzyka akustyczna, srednica, kolory instrumentow i ich lokalizacja w przestrzeni.

Mozart „Sinfonia Concertante es dur“ i „ Symfonia nr.40 G moll“

Roznice pomiedzy DC-1 i Sirius bardzo male, v DC-1 moze odrobine lepsza przestrzen, alokacja instrumentow i powietrze, dla mnie badzo piekny kolor violi. Natomiast przy forte calej orkiestry Sirius podaje wiekszy wykop i kontrole na skrzypcach i kontrabasach.

Anne Sophie Mutter „ Vivaldi i Brahms “

Sirius – Stradivarki A.S.M. przepiekne, moze troszeczke mniej emocjonalne a eteryczne, ale bardzo mi sie podobaly. Orkiestra dynamiczna i predka, chyba odrobine mniej powietrza w przestrzeni pomiedzy grupami instrumentow, pozatym bardzo piekna..

Sting „The Living Sea“

Znow roznice bardzo male, dla mojego ucha na DC-1 troszeczke viacej koloru i przyjemnosci na skrzypcach, gitarze akustycznej i perkusji. Gora bardzej jedwabista. Sirius natomiast bardzej akuratny na frekwecjach glebokich.

Loreena McKennit „ The Mask and Mirror“

Bardzo piekny spiew z obo urzadzien, superemocje, przyjemnosc sluchac.

Cassandra Wilson „Blue Light Till Dawn“

Na tym nagraniu mam zwykle problem ze ssykawkami w glosie Cassandry, tym razem bylo bardzo pieknie.. Sirius akuratny ale bez agresji.

Miles Davis „Kind of Blue“

Dla mie dzwiek z obu urzadzien poprostu super, lokalizacja taka sama. Bardzo piekna trabka Davisa, fortepian Evansa i saxofon Coltraina. Niesamowite przezycie.

Al di Meola „The Infinite Desire“

Dla mie jest ta plyta na granicy agresji, tutaj bylo znow bardzo dobrze z obu urzadzen. Moze Sirius troszeczke wiacej detali i lepsza kontrola na glebokich fr.

ELP „Picture at an Exhibition“

Dlatego,ze wielokrotnie patrzylem na ten koncert na wideo i mam tez na LP, mysle, ze

Sirius spisal sie tutaj bardzo dobrze. Bylo to dynamiczne, naturalistyczne, czulem

napjecie i wzruszenie.

Dire Straits „Brothers in Arms“

Znow bardzo ladnie z obu urzadzen, Sirius moze troszeczke lepszy v mikrodynamice,

akuratnosci i moze viacej razacji.

W koncu musze powiedziec, ze Sirius mi sie napravde bardzo spodobal. Naprzeciw temu, jak prezetowala sie XA-5ES przed zainstalowaniem modulu, jest to naprawde inne urzadzenie. Bylem doniedawna wlascicelem XA-5, i jej charakter dzwieku absolutnie mi niepasowal do gustu. Teraz to naprawde cos innego.

I jeszcze jedno chce napisac. Dla milosnikow muzyki akustycznej jest bardzo pieknie s icc Oyaide PA 02, czy tez ze starszymi Audioquest FPC-6 hyperlitz, naprz. Emerald X 3. Srebro nie dla moich uszu, ale dla sluchaczy rocka i muzyki elektronicznej to moze byc strzal w 10.

Tyle z moich sposrzezen i uczuc. Pisze po polsku bardzo zle, ale chcialem sie s panstvem podzelic. Jezeli to kogos zainteresuje, to bardzo dziekuje, jezeli nie, to przepraszam.

Valdes

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-1076815
  • 6 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

Udana modyfikacia Denona 2000 modulem Sirius 2.

Ukryta Zawartość

post-11222-100004217 1234299567_thumb.jpg

post-11222-100004218 1234299567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28721-casea-dac/page/4/#findComment-1273443
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.