Skocz do zawartości
IGNORED

Aurum Cantus na subwoofer?

Servantess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Przymierzam sie do zbudowania kolejnego suba .

W grę wchodzi obudowa zamknięta .

Subwoofer ma grać -80% muzyka ,20% kino.

Jako driver znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co sądzicie o tym głośniku ....? Ogólnie mało pisze sie o tej firmie i zbyt wielu informacji nie znalazłem jeśli chodzi o ten przetwornik.

Czy spełni on moje oczekiwania ?Czy znowu będe zdany na Peerlessa!?:)

Chyba ,że macie inne propozycje do 550zł?

Muszę powiedzieć ,że tym głośnikiem chce podnieść standard jeśli chodzi o dzwięk(wcześniej SLS10!)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28759-aurum-cantus-na-subwoofer/

Wydaje mi się że to nie jest głosnik typowy do SUBA. Bardziej nadaje się do roli niskotonowca niż SUBA. Do 550zł polecam, BSW 12" lub nawet 15". Ten głosnik miało kilka osób i grał świetnie. Następna propozycja to Beyma Power 12. Głośnik znakomity wg mnie. Jeśli nie chcesz tych głośników ponieważ mało audiofilskie to polecam:

Visatona TIW 200 lub TIW 250(ten już 620zł)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak ale servantess myśli używać suba w 80% do muzyki. Spokojnie do suba można stosować głośnik typowo niskotonowe stosowane np. w kolumnach trójdrożnych. Jeżeli ma odpowiedni zapas x-max, dużą cewke to już jest nieźle.

Marko ten aurum ma 50mm cewka więc mała.

Wg mnie ten aurum jest dużo gorszy na suba od np Visatonów co podałem. One równeiż nadają się świetnie do muzyki. Równiez polecam wyżej wsponiane BSW lub Beyme.

Jednak w zakresie niskotonowym (jak to w subach bywa) Aurum ma wyższy poziom SPL . Ja tu widzę wyraźną przewagę na Visatonem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Visaton TIW 250.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z wykresu tak wynika tylko czy Aurum podaje prawdziwe parametry??

Aurum ma też bardzo mały współczynnik BL, który jest na poziomi głosników niesko-średnio. Ma dość małe X-MAX, które wg mnie wydaje się też zawyżone. Polecam poszukać paametrów Beymy Power 12, lub BSW 15". Powiem że słyszałem Beyme, jak i TIW 200XS. Oba głośniki różnią się znacznie.

Możesz powiedzieć co ci brakuje w subei na SLS? Miałem dwa SLS12" i troszku o nich wiem.

Miałem SLS10 w obudowie zamknietej(50l).

To chyba optymalne warunki dla tego głośnika.

Musze powiedzieć ,że jak na ta klase przetwornika ,jest naprawde ok.

Sprawdza sie w muzyce , a i w kinie potrafi porządnie jeb.........ć.

Ale .......... to nie jest w 100 % to, czego oczekuję.

Prawdopodobnie stać go na więcej ale wąskim gardłem w tym basie był chyba zbyt słaby wzmak!(brak 100% kontroli!)

Tak czy inaczej poważnie zastanawiam sie teraz nad tym Visatonem (25cm) bo parametry ma naprawde spoko.

Jeśli sie nie zdecyduje na nowy głośnik to pewnie zostane przy budrzetowym SLS10 -zrobie porządną bude i wpakuje dobry wzmak............i też bedzie grało!:)

Ale dalej czekam na propozycje!

dj_zibi,

Daj spokój co Ty na oko widzisz że Aurum zawyżył x-max. Nadal uważam że lepszy wydaje się (w parametrach)Aurum. Niższa wartość fs,wyzszy poziom SPL , większe sd. Nie słuchałeś Auruma , a jesteś przekonany że Beyma czy Visaton jest lepszy. Nie odbieraj mojego wpisu jako ataku na Twoja osobe.

Chodzi mi o szersze spojrzenie, a nie ograniczanie się tylko do tego co już znamy.

Znam te głosniki dobrze - tzn mniejszego 22cm. Zaleta tego głosnika jest wyjatkowo sztywna membrana a do tego lekka. Co do parametrów to raczej sie zgadają (oprócz Xmax - podają dużo wiekszy co zreszta latwo sie domyslec patrzac na podana wysokość cewki - byc moze podają po prostu Xmechaniczne).

A co byście powiedzieli gdybym naprzykład takiego drivera......

Ukryta Zawartość

napędził tym..........

Ukryta Zawartość

Miało by to ręce i nogi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T nie nie na oko czytalem mądre posty pana Misiomor który to udowaniał że Aurum zawyża X-max. Co do beymy i BSW testowałem oba więc wiem o pisze. TIW 200XS ma koelga który wcześniej miał SLS12"

Aha nie kupuj Matonixa pan Irek z foum Diyaudio sprzedaje naprawdę profejonalnie wykonane panele do subów. Moc 300W, filtr DP, nawet posiaa limiter mocy. Przy panelu pana Ika matronix to zabawka.

Servantess Polecam Tobie BSW 12" głośnik moze ma śmiezny wygkląd ale naprawdę, gra dużo lpiej niż kilka firmówek nawet dużo droższych.

tutaj masz opisana konstrukcje na tym głośniku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eee, znowu ten BSW... Czas na coś nowego, niewypróbowanego, bo przeciez są setki lepszych głośników!

Wejdź na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i rozejrzyj się wśród Monacorów - 300KE, 250KE, 250CTC i samochodówki:

Blackbass-12, Raptor 6 (promocja, ale na zejście nie licz, imo do muzyki super, jakość, wykop!) i Sonic 10, ale to już dorgi interes. A czy ktoś miał kontakt z BSW-18"? Bardzo ciekawe parametry, ciekawi mnie jak by zagrał...

Ukryta Zawartość

Kolumny to moja konstrukcja dwudrożna 3 głośnkowa.......

2xVifa TC +Peerless dt 100(z wyglądu repliki Esa Vivace)

Nie zchodzą tak nisko jak bym sobie tego życzył dla tego muszę dopalic je subem w najniższych!

A druga sprawa to słaby akustycznie pokuj!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Tak ogólnie, pewne wyznaczniki. Chodzi o driver, przyzwoity do 550pln/szt.. Chodzi o driver do/dla subwoofer`a aktywnego lub i pasywnego. Chodzi o 80% dla "muzyki" i 20% dla KD. Mnie się wydaje, że moje sugestie, to pewien kompromis (dla różnych projektów). Efekt końcowy, niestety dopiero po wykonaniu projektu. Jeden driver jest jednocewkowy 4[ohm], a drugi dwucewkowy 2x8[ohm] (możliwe prawie wszystkie możliwości). Sądzę, driver to podstawa. Inne kwestie (napęd/wzmacniacz), to raczej wtórna sprawa.

Pozdrawiam, Piotr01

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.