Skocz do zawartości
IGNORED

Wkladka do Duala CS 503-2.

robercikus

Rekomendowane odpowiedzi

W rece wpadl mi gramofonik (model jak wyzej), ale jako poczatkujacy mam pewne klopoty natury technicznej. Otoz poczatkowo gramofon gral "ladnie" - dla moich uszu oczywiscie, ale obecnie stracil wysokie tony, tzn. staly sie one "charkliwe". Po probach przelaczania miedzy roznymi wzmacniaczami i kolumnami, zostala mi tylko do wymiany wkladka lub igla - jesli moja diagnoza jest poprawna... I tu pojawia sie maly problem, otoz nie moge nigdzie dostac igly, ani wkladki do tego gramofonu. Wkladka ULM63E, igla DN163E. W internecie znalazlem ULM65E i igle DN165E, ale mimo porownania parametrow (sa podobne) nie wiem czy mozna je uzywac zamiennie. Bylbym bardzo wdzieczny za sugestie co do miejsca zakupu, tudziez zamiennikow dla wkladki ULM63E (Dual) i igly DN163E.

https://www.audiostereo.pl/topic/28788-wkladka-do-duala-cs-503-2/

>> P 1. Jak radzi Arturmis

P 2. Dual ULM to wkladka z serii Ultra Low Mass (Bardzo lekka) Zamienników szukaj w North servisie lub PSP Klar. Mają z tego samego żródła ale w róznych cenach

Duże prawdopodobienstwo oryginału na aukcjach E bay'u

Zasadniczo Duale maja podobne (choc nie identyczne( oprawy jak Ortofony. Szukaj oznaczęn w/g pfeifera

12806 lub 12808 . Dual montowal OEM;y shura , ortofona, i własne

DN 165 E Wkładka

ULM 165 Igła oryg.

C 12806 Zamiennik

DN 166 E Wkładka

ULM 66 E Igła oryg.

C 12808 Zamiennik

Przypuszczam, że igła DN165E będzie pasować. Jest to seria wkładek produkowanych przez Ortofona i wyglądających jak OMB. Zapewne jak i w tej serii istota całości zależy od igły, korpus pozostawał taki sam. Ortofon ma w swojej ofercie igły do ULM65E. Kosztuja około 150zł.

Dzieki za odzew, rzeczywiscie lekkie przeczyszczenie pomoglo, dzwiek jest lepszy. Byc moze jakis ladunek elektrostatyczny - mimo uziemienia? Ale i tak musze cos zrobic z igla czy tez wkladka, poprostu nie wiem ile grano na nich wczesniej... Slyszalem, ze po 300 godzinach nalezy wymienic igle, ogladalem ja pod lupa, ale zadnych uszczerbkow nie widzialem... Przypuszczam, ze jak juz zobacze to igla bedzie "orac" moje winyle (to tak na marginesie). Sprawdzilem adresy przez Was podane, ale firmy te posiadaja co najwyzej DN165E. Jedyna rada, ktora dostalem od nich to przyniesc stara igle, byc moze to to samo... Musze chyba zaryzykowac, mam nadzieje, ze Asterix ma racje piszac ze to sa te same igly (na zdjeciach wygladaja jak blizniaki)...

>>robercikus

Lupa to troche małe powiekszenie. Nawet jeśli zużyta igła to jest ona rónomiernie "oszlifowana"prze rowki winyla.

Nie musi mieś wyszczerbień (skrajnosć-złomująca;-) , a zmieniona geometrię diamentowej koncówki. Zmiana promienia samego ostrza moze powodować niszczenie podczas odtwarzania.Minimalne powiększenie dla oceny igły to 30X

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.