Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na XT25 + XT18WO + SLS-10

Konrad_N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

długo by opowiadać jak ale stałem się właścicielem zestawu takich oto głośniczków:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem że może lepiej byłoby jakby XT18 zamiast WO była WH, i że może lepiej by było gdyby zamiast SLS-10 było co innego ale jest jak jest :-) i trzeba coś z tym zrobić. Chcę żeby XT18WO pracowała w zamkniętej obudowie 9 litrów cięta od dołu gdzieś ok 150-200Hz, Peerless na bocznej ściance w zamkniętych 50 litrach, cięty odpowiednio od góry. Wszystko jak na projekcie:

Ukryta Zawartość

Co o tym sądzicie? jakieś ewentualne sugestie, zmiany zanim zamówie MDF? jakieś propozycje jak wytłumić te 50 litrów żeby było jak najtwardziej na dole? Gdzie zrobić podzieł między XT25 a XT18? Słyszałem że jeśli dobrze się go poprowadzi 18WO potrafi zagrać nawet lepiej średnicą niż 18WH. Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam

Konrad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28909-kolumny-na-xt25-xt18wo-sls-10/

Na jakiej podstawie napisałeś, że 50 litrów to będzie odpowiednia objętość dla Peerlessa??

Jeżeli to był strał, to spróboj się posiłkować jakimś programem do wyliczania objętości obudów. Jeżeli to jest wynik wyliczeń to traktuj powyższe zdanie jak by go nie było ;)

Proponował bym nie ciąć 18 WO, wystarczy że będzie w zamkniętej bydzie o małej objętości.

Pomysł na projekt bardzo fajny. Stylistycznie dla mnie to jedyne mozliwe zastosowaniu trzech dróg ;) Lubie widzieć nie więcej niż dwa przetworniki na przedniej ściance.

Pozdrawiam

>

Ukryta Zawartość

coś mi to przypomina.

sam projektowałeś tą skrzynkę?

może ten wątek będzie pomocny:

Ukryta Zawartość

;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam jeszcze jedną sprawe ponieważ tak sie głupio złożyło że będe miał jeszcze oprócz peerlessów Vify M25WO do wyboru. Obudowę zrobię jednak tak jak zakładałem pod peerlessy, czyli 50 litrów zamknięta, i mam pytanie czy to WO ma szansę zagrać w tej obudowie jakoś rozsądnie? Większa obudowa nie wchodzi w grę, bassreflex też nie ze względu na kabaturę pokoju. jaka jest minimalna, rozsądna wielkośc obudowy zamkniętej dla tego głośnika???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.