Skocz do zawartości
IGNORED

Dynamika w odtwarzaczach Dvd ...

@ndrew

Rekomendowane odpowiedzi

a wiecz czego dotyczy ten parametr ?

jeśli będziesz ten sygnał wyprowadzał z dvd do amplitunera cyfrowo to dynamika DVD nie ma nic do tego, to dekoder DTS amplitunera i jakość i parametry jego sekacji audio będą decydowały o tym co usłyszysz

Parametry dźwięku odtwarzacza dvd to parametry po zdekodowaniu przez wbudowany w niego DAC. Czyli jeśli wyjdziesz do amplitunera sygnałem analogowym to masz takie parametry. Jesli odpalisz lepszy DVD to różnica może być zauważalna. Nie wiem tylko czy na podstawie jednego podanego parametru jakim jest dynamika można cokolwiek powiedziec o brzmieniu. No ale to tak na marginesie.

Jeśli zaś wyjdziesz z DVD sygnałem cyfrowym to można przyjąć, że parametry dźwieku będą generalnie uwarunkowane jakoscią dekodera w amplitunerze.

Oczywiście z high endowego punktu widzenia to juz samo łozysko w napedzie szuflady ma wpływ na dźwięk........... :)

>Czy odczuję różnicę w odsłuchu np. płyt z koncertami w DTS na odtwarzaczu DVD, który ma dynamikę 90 dB i 100 dB?

Jeśli będziesz korzystał z przetwornika DVD to prawdopodobnie tak. Skala logarytmiczna nie jest jest skalą liniową. 90 i 100 dB to spora różnica. W DVD dzięki przeszkadzajkom w stylu DTS te różnice mogą być mniej uchwytne, w wypadku muzyki z odtwarzacza CD - 90 a 100 dB to w praktyce KOSMOS.

p. deep

Hmm, mam w domu trzy odtwarzacze dvd, starenkiego Samsunga 611, nowszego Denona 700 i Wiwe 238 usb (do divx-ow tylko zakupiona), podłączam je złączem optycznym do amplitunera Denon 1600 i pomimo, że sygnał doprowadzony jest cyfrowo z odtwarzacza to różnice w dzwieku w filmach sa tak duze, ze nawet zona po podłaczeniu Denona zamiast Samsunga (z Wiwa jest to samo) od razu stwierdziłą, ze ten film całkiem "inaczej" brzmi :) chociaz tez myslalem kiedys ze cyfra to cyfra i decyduje jedynie dekoder amplutunera.

Jeszcze jedno.

A jak jest z pasmem przenoszenia?

Np. Philips 5140 ma 30 – 20 000 Hz a Pioneer 393 4 – 44.000 Hz .

Czy jest to istotne przy założeniu, że będzie to szło kablem coaxialnym do ampli.?

Czy odtwarzacze dvd mają jakieś funkcje, które już na wyjściu mogą "dać lepszy" sygnał na wyjściu (coaxial) do amplitunera?

Rozumiem, że inny sygnał wyjdzie z krzaczora typu manta i inny np. z Pioneera....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.