Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja mikrofonu;inne sys. pomiarowe

gipsy2

Rekomendowane odpowiedzi

Z uśrednianiem jest taki myk że trzeba jeszcze uwzględnić wyciek widmowy. Można by spróbować jakoś z synchronizować fp z sygnałem i wtedy teoretycznie można by się szumu pozbyć całkowicie wystarczyło by uśrednić nieskończenie dużo razy :)

Ogólnie pomiary THD przy dużych sygnałach nie są problemem, problem pojawia się dla małych amplitud mocy rzędu mW. Na lapkach na uczelni kiedyś bawiłem się wzmacniaczem lock-in można tym mierzyć pojedyncze nV sygnału :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

>Myślę że po tym łopatologicznym przedstawieniu działania funkcji uśredniania i przede wszystkim w >jaki sposób zwiększa ona czytelność pomiarów kolega Irek w końcu zrozumie jej działanie.

Jak na razie to Ty nie wiele wiesz o pomiarach. Usrednianie nie wiele daje i dobrze wiem jak dziala. Mierzenie samych THD w ''trawie'' szumowej i wyluskiwanie ich z tla szymu poprzez usrednianie nie wiele daje bo znieksztalcenia maskuje sam szum. Dlatego malo kto podaje same THD najczesciej podaje sie THD+N. Co z tego ze masz niskie THD jak bedziesz mial gigantyczny szum.

>Do jakiego poziomu liczony jest noise level nie znalazłem.

Raczej jest odniesiony do 0dB przetwornika A/C czyli maksymalna wartosc przetwornika dzielona jest przez minimalna (usredniona). W przypadku przetwornika dynamika i S/N to to samo. Co innego jak dostarczymy sygnal to wtedy szum moze byc obliczony do jego poziomu. We wzmacniaczu szum mozna odniesc do dowolnie wybranego poziomu. Producenci czasem podaja go do 1W, 5W do pelnej mocy co okresla sie dynamika lub wg starej polskiej normy do chyba 0,05W dlatego kiedys wyniki byly dosc kiepskie.

Z tego wzgledu metoda pomiarowa zaproponowana przez kolege Krzyska jest niekompletna.

Trzebaby tak dopasowac dzielnik z wyjscia wzmacniacza aby pelne wysterowanie przetwornika odpowiadalo wybranemu napieciu na wyjsciu wzmaka dla np 1W czyli 2,83V. Rezystancja dzielnika wprowadza duzy szym dlatego musi byc to niskorezystancyjny dzielnik staly a nie szumiacy wysokoimpedancyjny potencjometr. I dopiero wtedy mozemy mierzysz szumy, THD, THD+N. A to dopiero poczatek bo szum zalezy od pasma pomiarowego, impedancji zrodla wzmacniacza (zazwyczaj wejscia sie zwiera) i polozenia potka volume. No i moze sie okazac ze szumy wzmacniacza sa na poziomie szumow karty muzycznej wiec wiele nie zmierzymy. Dlatego ja uzywam zewnetrznego mikrowoltomierza z przelaczanym pasmem pomiarowym do ktorego moga podlaczyc analizator widma szumow a najprosciej sluchawki zeby ocenic czy brumi szumi czy np piszczy z cyfrowki. Do pomiaru THD musze juz zaprzac karte muzyczna a najwiekszym problemem w standardowych kartach jest wspolna masa wejsciowa i wyjsciowa. Wzmacniacze audio maja te masy rozdzielone dlatego wybralem EMU0404 ktora ma wejscie roznicowe i mozliwosc rozlaczenia mas.

A to moje wczorajsze wyniki pomiaru szumow przy tuningu pioniera A400X, ogranicze podanie szumow tylko do krzywej A i potka vol na zero. (mierze jeszcze dla pasma 20hz-20khz i potka ustawionego na max szumow).

oryginalny opamp 5220- 37uV

polecany opa2604- 160uV

opa2134- 70uV

lm833/MC33078- 47uV

LM4562-33uV

Jak widac oryginalny scalak jest dobrany idealnie wiec zalecanie tuningu szumiacym opa2604 psuje kilkukrotnie parametry ale moze wprowadza cudowne brzminie w to juz nie wnikam. Klient zadowolony dostal LM4562.

Potem poprawilem CD marantza 5000. W prawym kanale byl nieznosny pisk z cyfrowki/mechanizmu o poziomie 6uV w lewym na granicy pomiarowej 1,5uV. Okazalo sie ze firmowo zrobili petle mas na obudowie podlaczajac kilka punktow uziemien, odlaczenie uziemienia od cyfrowki obnizylo w obu kanalach szumy do poziomu 1,5uV. Dodatkowo odsuniecie trafa od elektroniki zmniejszylo poziom brumow na wyjsciu.

Ja to nazywam rzetelnym tuningiem z wykozystaniem sprzetu pomiarowego. Jak patrze na poczynania kolegi Krzyska to widze ze dopiero bawi sie komputerem ale jest na dobrej drodze..

A takie THD potraficie uzyskac? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>irek2, 17 Sie 2010, 11:36

>A takie THD potraficie uzyskac? :)

Irku może wyśle Ci moją HECE na pomiary :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Pewnie ze waleczek, sinus wygenerowany programowo (wav) i otworzony w analizatorze widma :)

Nie jestem specjalista od matematyki FFT itp itd wiec nie mam pojecia skad sie wziely szumy!?

Moze wy wiecie?

Co ciekawe to rozne programy generuja inna wartosc tla szumow a jak wlacze dithering 20bit (na tym wykresie ma on 16bitow) czy wygeneruje sinusa 24bity z wyzszym probkowaniem to tlo szumow nieco sie zmienia ale wcale nie jest ladniejsze. To sa juz jakies matematyczne problemy blizej mi nie znane. A z tego wynika ze ograniczenia matematyczne sa dosc blisko bo parametry szumu na tym wykresie wcale nie sa jakies rewelacyjne.

szum kwantyzacji, błędy zaokrągleń, wyciek widmowy.

Ale to by znaczylo ze juz programowo nie da sie zejsc z tlem szumu ponizej -135dB a sa analizatory ktore maja to tlo na -150dB, zreszta EMU0404 ma nizej.

Wiec jak teraz sie dowiedziec czy ograniczeniem jest przetwornik czy sam soft?

Szumy wzięły się ze skończonej ilości bitów na to nic się nie poradzi możesz Irku spróbować zapisu na 32 bitach wtedy spadną znacząco. Błędy zaokrągleń też swoje do tego dodają może w programie da się przełączyć na liczby o większej precyzji.

A za THD pewnie odpowiedzialny jest ten wyciek widmowy, FFT zamiast dostawać sinus od 0 do 0 to bierze ucięty po bokach i takiego sygnału liczy transformatę stąd biorą się w widmie harmoniczne których w sygnale nie ma. Te ucięte krawędzie wygładza się funkcją okna ale zawsze coś tam zostanie.

Spróbuj Irku dobrać tak częstotliwość sinusa aby była całkowitą wielokrotnością częstotliwości próbkowania, wtedy wycieku nie będzie i THD powinny zniknąć.

THD to akurat nie ma a jak wygeneruje sinusa 24bitowego to tlo szumow jest nizej ale pojawiaja sie jakies piki co w konsekwencji SNR wcale nie poprawia.

Ale udalo mi sie na 24bit 44.1khz z 20bitowym dithering-iem.

W kazdym razie mi sie juz znudzila zabawa w ustawienia i moge tylko napisac ze co bysmy nie zmierzyli to nigdy nie wiemy czy sa to miarodajne wyniki szczegolnie jak mierzymy THD na tysiecznym miejscu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie gdzies mam wyciek :) Dwa sygnaly o takich samych parametrach (16bit 44.1khz no dithering) ale rozniace sie o 2.5hz (1100hz i 1102.5hz). Wykresy i zmierzone/obliczone parametry jakosci zupelnie inne.

Ukryta Zawartość

post-14643-100000011 1282147549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Trojkoncowkowy co widac na zdjeciu. Przykladowa "kalibracja" ktora wykonalem dla ECM8000.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.