Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LCD - jak je porównać

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś zarekomendował ten link dla osób zainteresowanych LCD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam się głównie nad takimi sprawami:

1/Samsung czy Sharp (Samsung jest najlepiej sprzedająca sie marką tv LCD w USA! - to mocna rekomendacja), Sharp to z kolei świetna nazwa jak dla telewizora, ponadto bardzo estetyczny wygląd - najładniejsze wg mnie są Sharpy, no i - patrz link).

2/37 cali czy 42 cale (przy odległości kanapy 4,50m), niektórzy twierdzą że 40 cali to maksimum ze zwględu na jakośc obrazu (dodam że wszystko od 32 cali w dół wydaje mi się normalnie mikre i małe, oraz że najchętniej kupiłbym LCD zbliżony do kwadratu albo tego 4:3 formatu jaki mają nasze stare dobre...no ale nie robią)

3/czy te ponad 20 kg daje się bez żadnych problemów przymocować do ściany?

4/czy dobrze by było poczekać rjeszcze rok do tego zakupu - niech branża okrzepnie cenowo i inżynieryjnie

Prośba o życzliwy komentarz i podpowiedź na co jeszcze uważać (wiele wypowiedzi na forum już czytałem).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/28973-lcd-lcd-jak-je-por%C3%B3wna%C4%87/

1/ podaj dokładnie które modele porównujesz

2/42 cale - przyLCD

3/ zastosuj nieco większe kołki to powiesisz nawet słonia

4/a jak poczekasz 25 lat albo 40 - wtedy będzie technika !!

5/uwazać należy na zdrowie

Rozumiem, że najważniejszą sprawą jest dla Ciebie jakość obrazu. Wybierz się do sklepu w którym będziesz miał wszystkie te marki tv, każ sobie podłaczyć do zwykłej anteny, w menu ustaw sobie obraz po swojemu, ściągnij ostrość, kontrast, do satysfakcjonującego poziomu ( ustawienia fabrycznie zazwyczaj są na max. szczególnie kontrast i jasność, żeby przyciągnąć uwagę klienta ) i wybierz ten, który Twoim zdaniem będzie miał najlepszy obraz z anteny. Póżniej podłącz dvd najlepiej kabelkiem hdmi, weż parę swoich filmów, sprawdź jaka jest płynność obrazu, najlepiej w dynamicznych, szybkich scenach, jak wygląda sprawa z oglądaniem pod pewnym kątem, jednym słowem zaufaj własnym oczom.

Odpowiadając na pytania:

Ad. 1

Zastanawiałem się nad Samsungiem i Sharpem, porównałem z Sony i Toshibą, wybrałem Toshibę właśnie ze względu na bdb jakość obrazu ze zwykłej anteny i plynniejszy obraz z dvd od Sharpa BV9, porównywalny z Sony serią V (tą starszą, nie V 2000 ), która jest o wiele droższa od Toshiby. Zaryzykowałem z Toshibą, ale nie jestem pewien serwisu w Polsce, a to też jest ważne przy wyborze telewizora bądź co bądź za prawie 5 klocków. Po prostu wybierz to co będzie Tobie najlepiej odpowiadało.

Ad. 2

Z tej odległości raczej 40 cali, ja oglądam z 2.5 metra ( 32 cale ) i na początku wydawało mi się, że mam duży obraz, teraz się przyzwyczaiłem i mogłoby być więcej. Za jakiś czas raczej zainwestuję w projektor tylko do oglądania filmów i problem załatwiony.

Ad. 3

Przy 40 calach ciężar będzie większy niż 20 kg. Moje 32 cale waży 19 kg. 37 cali to ok. 25 kg, 40 cali to ok. 30 kg. Wszystko zależy od tego na jakiej ścianie będzie wisiał. Jeżeli beton lub pełna cegła, to nie ma problemu. U mnie wisi na ścianie z pustaków, na pięciu kołkach rozporowych ( 10' ), dodatkowo w otwory wpuściłem piankę montażową, po wyschnięciu nawierciłem otwory jeszcze raz i dopiero włożyłem kołki, trzyma się mocno. Polecam wieszaki Vogelsa z serii VFW 040, 140, maximum do 42 cali lub VFW 065, 165 max. do 65 cali. Ja mam 040, składa się to z trzech elementów: listwy mocowanej do ściany i dwóch części mocowanych do telewizora, tv wieszasz na listwie jak szafkę w kuchni.

Ad. 4

Wydaje mi się, że branża już okrzepła, ja w każdym razie nie chciałem dłużej czekać, im więcej się zastanawiałem, tym bardziej głupiałem od natłoku informacji. Z telewizora jestem na razie bardzo zadowolony. Wady telewizorów LCD, to ciągle brak prawdziwej czerni. Ja jednak się do tego przyzwyczaiłem, bo dość długo korzystam z LCD kprzy komputerze. Obraz z dvd jest jednak o wiele lepszy, szczegółowszy niż z mojego starego tv crt ( szczególnie po przeskalowaniu 720 p ).

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Dziękuję Zwrotnikowi i Markowi. Dodam kilka informacji.

1/Tak, jakośc obrazu jest najważniejszym kryterium, drugim niepsucie się i niepogarszanie tego urządzenia przez wiele lat, trzecim estetyka urządzenia - no przy tych rozmiarach staje się ono b. widocznym elementem wystroju pomieszczenia.

2/Oglądam dużo dvd (zresztą o ile wiem telewizja dośc kiepsko na razie wypada na LCD, stare monitory crt mają lepszy obraz telewizyjny, a ja nie zamienię siekierki na kijek bo po co, tylko po to żeby było płasko i modnie... więc dla dvd, słszałem też że wkrótce telewizje przejda już na obraz dostosowany do walorów LCD - stąd też po części ta chęć odczekania rok).

3/Rozumiem że zalecacie 40 cali i 42 cale, czy te 2 cale to istotna różnica??

4/Który (? - macie sugestie?) konkretnie model Sharpa lub Samsunga to dopiero ma się okazać w wyniku tych analiz, na razie doszedłem tylko, miejmy nadzieję że trafnie, do zakreślenia wyboru między tymi dwoma markami.

5/Co do zdrowia - podobno nie ma problemu szkodliwego promieniowania LCD:)

Pozdrawiam

PS. nie zdarzyło mi się jeszcze być w sklepie gdzie były i Sharpy 40-42 cale i Samsungi 40-42 cale więc może być trudno dokonać wyboru przez bezpośrednie porównanie jakości obrazu tych dwóch (trudnośc wynika z o wiele mniejszej dostępności Sharpów - były owszem ale mniejsze rozmiary, bardzo estetycznie wykonane - bo Samsungi są wszędzie). Pzdr

Jeżeli coś ma się popsuć, to się posuje i już. Nie ma takiej firmy, która dawałaby gwarancję na nie psucie się jej produktów. Może nie mam tak wygórowanych wymagań względem obrazu z telewizji, ale faktem jest, że mam teraz lepszy obraz z anteny tv niż w starym telewizorze crt Thomsona. Toshiba pod tym względem jest po prostu lepsza. A przecież to LCD. Może kineskop mojego starego crt był już na wykończeniu? Jeżeli chodzi o wielkość ekranu, to 2 cale nie sprawi żadnej różnicy. Osobiście nie spotkałem się z LCD o rozmiarze 42 cali, z plazmami tak.

Jeśli chodzi o Samsunga to bardzo podobał mi się swego czasu model 40 M 61B, teraz już 40 M 71 chyba. Jest już M 91 na innego typu podświetleniu, ale jego cena jest jeszcze zabójcza. Jeżeli będziesz MM, zwróć jeszcze uwagę na Toshibe WL 66 Z.

Obejrzałem te telewizory w necie. Toshiba interesująca - nie ma za dużo Toshib w Kraju. 37 cali za ok. 5000zł.

Ten Samsung cacko (najlepszy telewizor firmy) LE40cali M71-B za 10K zł - hm, jak poczekam rok pewnie zejdzie 1/3 z ceny.

Co do wieszania na ścianie. Jak się boisz kołków to jest coś takiego co się zwie kotwienie chemiczne. Jest to w tubach takich jak sylikon, wyciska się pistoletem w otwór i wkłada śrubę. Jak zastygnie po około godzinie twarde jak beton albo i lepiej. Jak się wyrwie to chyba razem z cegłą w której siedzi. Do kupienia w Castoramie około 70zł za tubę.

Przez ponad tydzien mialem do czynienia z 32calowym LCD samsunga. Denerwowalo mnie ciagle mruganie obrazu przy przejsciach z ciemniejszych do jasniejszych scen (i odwrotnie) - mial (niestety na stałe, bez mozliwosci wylaczenia!!!) ustawione jakies "poprawiacze kontrastu", filtry grzebieniowe, itp., ktore dawaly taki wlasnie nieprzyjemny efekt. Takie ustrojstwa posiadam rowniez w moim kineskopowym Philipsie - na szczescie mozna je wylaczyc!

W owym samsungu nie podobalo mi sie rowniez jedno ustawienie parametrow obrazu dla wszystkich wejsc (tv / sat / av...), a nie dla kazdego wejscia niezaleznie. Tzn. nie mozna zapisac w pamieci jedych ustawien dla dvd a innych dla tv - trzeba je ciagle korygowac.

SHARP LC 37GA8 E - wydaje mi się że ma co trzeba, ale może coś przeoczyłem?. Bardzo ważne - czy ten szpecący i niepotrzebny mi głośnik u dołu ekranu jest odczepialny...?

Jeszcze jedna ważna sprawa - elementy tego kryterium wyboru którym jest jakość obrazu. Na jakość obrazu w LCD pracuje a/rozdzielczość i b/kontrast. Ciekawe co bardziej i ile warto zapłacić np. za dodatkowe 1000 w kontraście (np. żeby mieć kontrast 2000:1 a nie 1000:1). Wiadomo że za 1 cal przekątnej płaci się ok. 100zł. Ile płaci się za inkrementalną rozdzielczość i kontrast, tego nie wiem. Może ktoś wie?

Rozdzielczość nie powinna być chyba mniejsza niż 1366x768 (HD Ready) a mówi się też o Full HD 1920x1080 - nie miałem okazji porównać tych dwóch, czy tworzą wyraźna różnice dla oka. Może ktoś porównał te dwie rozdzielczości?

Oglądając niedawno ekrany zauważyłem natomiast bardzo wyraźną różnicę między kontrastem 5000:1 a kontrastem 1000:1....

"Rozdzielczość nie powinna być chyba mniejsza niż 1366x768 (HD Ready) a mówi się też o Full HD 1920x1080 - nie miałem okazji porównać tych dwóch, czy tworzą wyraźna różnice dla oka. Może ktoś porównał te dwie rozdzielczości? "

Matryca LCD ma swoją tzw. rozdzielczość natywną, jedyną, przy której jakość obrazu nie pozostawianic do życzenia. Przy każdej innej obraz będzie aproksymowany i jego jakość nie dorówna dobremu CRT. Dlatego należy brać pod uwagę LCD o takiej rozdzielczości jak rozdzielczość oglądanego obrazu - czyli dla HDTV full HD a nie żadne HD ready.

Pablo1964, 23 Paź 2006, 10:08

>Matryca LCD ma swoją tzw. rozdzielczość natywną, jedyną, przy której jakość obrazu nie pozostawianic

>do życzenia. Przy każdej innej obraz będzie aproksymowany i jego jakość nie dorówna dobremu CRT.

>Dlatego należy brać pod uwagę LCD o takiej rozdzielczości jak rozdzielczość oglądanego obrazu -

>czyli dla HDTV full HD a nie żadne HD ready.

Mam w związku z powyższym pytania:

1/jaka jest zatem rozdzielczość płyt DVD (film fabularne, koncerty rockowe) - żeby do niej dobrać rozdzielczość ekranu LCD? czy wszystkie dvds zostały wykonane w tym samym satndardzie full HD? a jeśli nie to czy to znaczy że nie należy kupowac full HD jeśli ma się duża kolekcję dvds o innej (mniejszej) rozdzielczości...

2/ile tej HDTV realnie już istnieje wśród ok. 60 kanałów jakie powiedzmy odbieramy kablem?

Osobiście jestem zadowolony zarówno z jakości obrazu crt jak i tego 4:3 formatu jaki w nich się stosuje....tylko te gabaryty....

Jakew, 23 Paź 2006, 11:26

>Mam w związku z powyższym pytania:

>1/jaka jest zatem rozdzielczość płyt DVD (film fabularne, koncerty rockowe) - żeby do niej dobrać

>rozdzielczość ekranu LCD? czy wszystkie dvds zostały wykonane w tym samym satndardzie full HD? a

>jeśli nie to czy to znaczy że nie należy kupowac full HD jeśli ma się duża kolekcję dvds o innej

>(mniejszej) rozdzielczości...

>

>2/ile tej HDTV realnie już istnieje wśród ok. 60 kanałów jakie powiedzmy odbieramy kablem?

>

>Osobiście jestem zadowolony zarówno z jakości obrazu crt jak i tego 4:3 formatu jaki w nich się

>stosuje....tylko te gabaryty....

Ad 1. Obraz z dvd będzie zawsze aproksymowany, dopiero HD DVD lub Blue ray zapewni właściwą dla HD rozdzielczość.

Ad. 2. W nowym pakiecie tvn są 2 kanały.

Dlatego z punktu widzenia wyłącznie jakości obrazu era LCD jest dopiero przed nami. Co innego szpan lub oszczędność miejsca - te priorytety uzasadniają zakup już dziś.

Pozdrawiam

Dzięki Pablo.

Ad 1. Obraz z dvd będzie zawsze aproksymowany, dopiero HD DVD lub Blue ray zapewni właściwą dla HD

>rozdzielczość.

Jakie ma to praktyczne reperkusje? Tzn. czy emisja obecnych dvd na ekranie full HD to a/gorszy obraz niż na crt albo HD ready rozdzielczości? b/taki sam obraz czyli żadnej korzyści z full HD? Innymi słowy - na czym najlepiej te obecne dvd sobie oglądać?

>

>Ad. 2. W nowym pakiecie tvn są 2 kanały. Rozumiem że ten pakiet to kilkadziesiąt kanałów - czyli prawie nie ma HDTV jeszcze...ciekawe kiedy będzie powszechna, może już za rok?

>

Zaczynam powoli dochodzić do wniosku, że LCD - na razie - nic nie daje w porównaniu z CRT jeśli chodzi o jakość obrazu, a więc najwazniejsze kryterium.

Chyba że ktoś powie że chociaż telewizję nadal lepiej oglądać na CRT niż LCD, to DVD już teraz zdecydowanie lepiej wyglądają na LCD niż CRT.

Trzeba będzie poczekać i za rok znowu sprawdzić jaki jest technologiczny stan rzeczy (bo te LCD przecież będa coraz lepsze i dojdzie telewizja przystosowana do standardów LCD, nie CRT)?

Jakew ----> pisałem już, że oglądanie filmów na dvd po przeskalowniu do 720p lub 1080i przez kabel HDMI wygląda zdecydowanie lepiej na LCD niż CRT. Co do sygnału telewizyjnego, to z tym bywa już różnie ( u mnie np. lepiej niż na CRT ). Co do wejścia telewizji wysokiej rozdzielczości w Polsce i jej dostępności dla naprawdę przeciętnego Kowalskiego, to nie liczyłbym na to ,że to będzie za rok. Jak masz kasę, to kup w końcu ten telewizor LCD, daj sobie spokój z czytaniem, analizowaniem co będzie lepsze a co nie. Nigdy nie będzie się na bieżąco, technologia ciągle idzie do przodu. Jak będziesz miał do tego takie podejście, to nie kupisz, bo ciągle będzie coś lepszego, nie podgonisz tego. No chyba, że jesteś milionerem. Pozdrawiam :)

Zwrotnik,

1/Po "przeskalowaniu"?! Mam nadzieję że to "coś" każdy LCD robi automatycznie bo jeśli trzeba by tam jeszcze jakiejś interwencji/inwencji z mojej strony to hm...niechętnie

2/Problem wynika z tego, że ekrany LCD obliczone sa aż na 60,000 godzin pracy a zatem spodziewam się 10-letniego towarzystwa tego urządzenia. Wynika to z tego wiercenia kołków w ścianie i mojej ogólnie biorąc niechęci do podejmowania analiz technicznych i działań o charakterze technicznym - więc ten wysiłek teraz jest raz na dekadę i lepiej żeby to duże co zawiśnie na tej ścianie nie wkurzało mnie potem:).

Cieszy mnie Twoja ocena - wygląda na to że z dvd to wyraźnie lepiej na LCD, a program telewizyjny powiedzmy tak samo, bez większych wskazań crt czy lcd.

Mam na myśli skaler w dvd, opcje np. 720p lub 1080i, jeżeli podłączasz dvd kablem cyfrowym HDMI do LCD. Nie chcę wdawać się w dyskusje natury technicznej, bo nie mam odpowiedniej wiedzy, ale obraz z plyty dvd zostaje przeskalowany do rozdzielczości telewizora LCD, czyli wyższej niż zapis na płycie dvd. Nie jest to obraz HD, ale z mojego Sony już do takiego niedaleko. Nie wyobrażam sobie raczej innego połączenia z dvd będąc posiadaczem LCD ( ewentualnie component, tylko po co skoro HDMI wygodniejsze ?). Obraz na dobrze zrealizowanych płytach ( Gladiator, Władca Pierścieni, King Kong ) to niesamowita żyleta, kryształ, prawie jak na reklamówkach HD w MM. Dopiero teraz mój Sony pokazał na co go stać. Wcześniej był podłączony do CRT eurozłączem dobrej klasy ( IXOS - sygnał RGB). Różnica w obrazie to przepaść oczywiście na korzyść LCD.

Zauważyłem dośc tajemniczą informację w specyfikacji LCD. Mianowicie jest KONTRAST (i to występuje w specyfikacji każdego LCD), lecz bywa także DYNAMICZNA STOPA KONTRASTU (i to już występuje tylko w specyfikacji niektórych modeli LCD). Na przykład jeden ze Sharpów ma w specyfikacji informacje: kontrast 1200:1, dynamiczna stopa kontrastu 5000:1. Zachodzi więc pytanie o co chodzi i jaki w końcu kontrast oferuje ten Sharp: 1200:1 czy 5000:1?

Albo może sobie póki co plazmę kupić, wywalić za powiedzmy 4-5 lat a do tego czasu LCD podrasują... w ten sposób człowiek miałby przyjemnośc i z plazmą i z LCD...

pomyśl o projektorze z wejsciem HDMI i matrycą minimum 1280/720 - to Ci pozwoli oglądać filmy o wielkości obrazu jaki sobie "zaserwujesz". Dziś już kupisz doskonały sprzęt nawet za 4-5 tyś zł. Jeszcze długo więszość kanałów TV będzie nadawana w max. rozdzielczości 756/525 co na ekranie 40` jest "pikselozą" nawet z odległosci 5 metrów. Dlatego na przyszłe 10 lat najlepszy jest projektor (...a i lampy wymienne tanieją szybko..nawet bardzo szybko:)) , no i projektor da Ci możliwosć oglądania DVD czy HDTV (tu o rozdzielczości 1280/720) co przy "ilości" takich kanałów będzie naprawde maximum ...:)

Pozdrawiam

Vitop, może cholera masz racje, ja na poczatku myślałem po prawdzie o projektorze - już rok temu - tylko mi się w końcu wydało że to zbyt skomplikowane w porównaniu z telewizorem. Objaśnij mnie z łaski swojej:

1/pozwoli oglądać filmy o

>wielkości obrazu jaki sobie "zaserwujesz"

Czy to znaczy że nie potrzebuję ekranu, wystarczy biała ściana?

2/no i projektor da Ci możliwosć

>oglądania DVD czy HDTV (tu o rozdzielczości 1280/720) co przy "ilości" takich kanałów będzie

>naprawde maximum ...:)

Czy masz na myśli ten mały projektor czy ten wielki telewizor projekcyjny? (skoro ma umożliwić oglądanie HDTV to chyba telewizor??)

3/Skoro projektor (nie telewizor projekcyjny) - przynajmniej u mnie - stałby zupełnie gdzie indziej niż DVDplayer to potrzeba by jakiegoś chyba długiego kabla żeby je skomunikować ze sobą?

4/Jakośc obrazu z telewizora projekcyjnego wydaje się słabsza niż z LCD i plazmy....?

Dzięki

Obecnie wszystkie LCD mają kontrast 1000 - 1300 :1, dynamiczny kontrast to jeszcze jeden polepszacz obrazu i nic więcej. Popieram zakup projektora, w szczególności jeżeli miałbym wybierać pomiędzy plazmą czy LCD 40 cali a projektorem.

Dziękuję Zwrotnik, czyli mówisz dynamiczny kontrast w lcd jest mniej istotny od tego podstawowego kontrastu... Rozumiem że popierasz zakup małego projektora rzutującego na ścianę a nie tej szafy projektującej od środka. Czy ze względu na rozmiar (bo chyba nie jakość) obrazu... Pzdr

Jakew----->

Ad 1

pozwoli oglądać filmy o

>>wielkości obrazu jaki sobie "zaserwujesz"

Czy to znaczy że nie potrzebuję ekranu, wystarczy biała ściana?

Najpierw kup projektor, potem znajdź dla niego miejsce, z wybranego miejsca zrzuć obraz na ścianę, wyreguluj zoomem wielkość obrazu. Potem zastanów się nad tym czy potrzebujesz ekranu i jakiej wielkości, biorąc pod uwagę odległość od projektora. Biała ściana też może być, ale z tego co wiem, to są specjalne farby do tego celu.

Zajrzyj na www.cinematic.pl Oprócz Panasonica zwróć uwagę na Sanyo Z4, lub projektory z tchnologią DLP, które zazwyczaj mają lepszy kontrast.

Ad 3

Skoro projektor (nie telewizor projekcyjny) - przynajmniej u mnie - stałby zupełnie gdzie indziej

>niż DVDplayer to potrzeba by jakiegoś chyba długiego kabla żeby je skomunikować ze sobą?

Dokładnie tak. Poszukaj pod adresem, który podałem. Może być kabel HDMI, DVI, component.

Zwrotnik, w rzeczy samej - ten Sanyo PLV-Z4 ma jeszcze lepszy kontrast niz Panasonic 900 bo aż 7000:1 (contra 5500:1). Oba można już kupi za ok. 4700zł. Rozdzielczośc mają taką samą, natomiast hałas (to ważne dla mnie) znalazłem na razie tylko dla Sanyo - 25 decybeli (nie wiem na ile przeszkadza w praktyce taka liczba db). Interesujący wybór, bo to Sanyo wydaje się jeszcze lepsze od tego Panasonica...

Nie bardzo rozumiem skąd sie bierze ten zdecydowanie lepszy kontrast projektorów niż ekranów LCD - to chyba niemożliwe żeby obraz uzyskany z projektora był ostrzejszy niż ten na ekranie telewizora?

Kable kosztują jak sądzę 50-80zł za metr

Pozdrawiam

>Nie bardzo rozumiem skąd sie bierze ten zdecydowanie lepszy kontrast projektorów niż ekranów LCD -

>to chyba niemożliwe żeby obraz uzyskany z projektora był ostrzejszy niż ten na ekranie telewizora?

A właściwie o jakm kontraście jest mowa.

Cały czas ię zastanawiam.

Zwykły kineskopo ma bardzo kiepski kontrast (wg liczb) matomist pierwsze lcd mające kontrast dwukrotnie wyższy miały obraz delikatniemówiąc do bani.

Byłem dzisiaj w MM i jestem pod wrażeniem nowych serii Samsunga i LG wykorzystjuących folie typu PV-a.

To zaczyna wyglądac coraz lepiej. Nawet obraz z naziemnej jest zdecydowanie lepszy.

Jedyny problem ktory mam to galimatias cenowy.

Obniżają nieznacznie ceny tego sprzętu co nie sprzedali i kapią nowościami zawyżając ceny by sprzedać starocie.

Uważam,że w przyszłym roku za 4500 zł kupię satysfakcjonujący mnie 37" LCD.

Zwrotnik, obejrzałem co jest w sieci - m.in. tutaj na forum - nt. Sanyo Z4 i Panasonica 900, także porównania obrazów ze zdjęciami w jakimś teście za oceanem. Generalnie, oba projektory są bardzo wysoko oceniane i na równi (choć każdy ma trochę inny zestaw zalet) - do tego stopnia że ludzie są w kropce musząc wybrac między tymi dwoma. Jedna rzecz która mnie zdziwiła, to że Sanyo nie ustawia fabrycznie kolorów w jakiś porządny sposób tylko wręcz wymagana jest samodzielna ich kalibracja - przez co zalecany jest dla hobbystów nie lękających się tej czynności. Nie potrafię dociec dlaczego Sanyo sam nie wykalibrował kolorów - tym bardziej po przeczytaniu przez management tego typu recenzji w prasie fachowej...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.