Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LCD - jak je porównać

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, tutaj mam dość ograniczoną wiedzę, ponieważ nigdy nie miałem projektora. Może za rok, dwa...Proponuję zwrócić się z tymi pytaniami do forumowicza o nicku Meloman. On może wiedzieć więcej. W tej chwili w zakładce kino domowe jest chyba dyskusja na temat projektorów Panasonica.

Jednak Zwrotniku - boy co za ciężkie czasy do wyboru he he - nadal czuję że jestem w kropce co do LCD vs. projektor. Dlaczego? Otóż nie mam zamiaru tworzyć jakiejś wybitnie profesjonalnej ciemni i w związku z tym przypuszczam że przez pół roku kiedy dzień jest długi projektor dawałby obraz konkurencyjny wobec LCD tylko wieczorem, musiałbym np. w czerwcu i lipcu czekac do 22:00 żeby skorzystać, a to oczywiście strata okazji do zabawienia się już parę godzin wcześniej. Co innego w zimie.

Ponadto z analizy kosztów (60,000 godzin kontra 2,000 godzin) wynika że za ten duży obraz z projektora trzeba zapłacić ok. 30 razy drożej.....a chyba wrażenia nie sa nawet 10 razy lepsze....

Myślę więc że najpierw LCD, a jak się te 40 cali trochę opatrzy, to dopiero następna przyjemność rozmiarowa - projektor na dokładkę do LCD, do oglądania na jesień i w zimie i wtedy dam też już nie 100 cali a ze 150, na największej ścianie (na mniejszej będzie wisiał LCD). Pzdr

• 1 miesiąc później...

Witam

Mam pewne pytanie dotyczące LCD. Zakupilem w maxaudio Grundiga Vivance 32 cale i niestety w trakcie ogladania na matrycy w lewym dolnym rogu wystepuje jasniejsze pole. szczerze mowic troche mnie to irytuje i przeszkadza gdy na filmie dominuja ciemniejsze barwy. Czy jest to taka przypadlosc LCD czy jest to wyrazna wada tego egzemplarza?

Jakew, 19 Paź 2006, 20:18

1. Samsung, Philips (naturalne kolory, coś jak w cyfrówkach FUJI ;), SHARP. Z tych marek bym wybierał.

Zwróć uwagę na płynność ruchu (!) oraz czy na białym tle nie będziesz miał ukośnych pasów żółtawo-fioletowych, biegnących po kierunku pd.-zach./ pn.-wschód. (Na tym wyłożył się pewien lepsiejszy monitor lcd LG ;)

Po wtóre jakość reprodukcji bieli... Niektóre LCD-ki słabo ją różnicują - masz oślepiającą biel (kontrast) jakbyś oglądał słońce (brak zróżnicowania w palecie barw łatwo zauważyć).

Sprawdź jak dany model chodzi na Twoim sygnale tv. Ponoć SHARP wypada b. db. (osobiście nie sprawdzałem).

LCD-ek ma Tobie się podobać.

2. Temat obstukałem już dawno. Też mam 4,5m od kanapy do obecnego ekranu tv (29"). Jak powieszę LCDeka na ścianie będzie jak nic > 5,00m...

Dlatego odpowiedź brzmi: >37", a

Łe, dopiero teraz przeczytałem cały wątek ;) Łącznie z datami :-))

Pewnie, że projektor w reprodukcji jakości obrazu jest górą. (Na pociechę LCD-eki są coraz lepsze.)

Jak ktoś wyżej napisał - jestem podobnego zdania - wpierw LCD, potem - kiedyś - projektor, bo był jest i pewnie długo będzie bezkonkurencyjny (dopóki nie pokona go obraz przestrzenny...).

Jakew, 24 Gru 2006, 12:09

Dziękuję ;) Wszystko sprawdzone osobiście, naocznie. Z początku nie bardzo widziałem różnice ale kiedy nauczyłem się je widzieć, mogę teraz oceniać z prędkością kompa... ;))

B. fajny (i użyteczny) wątek. Sam się sporo z niego dowiedziałem.

Pozdrawiam świątecznie i piszcie jak ktoś coś odkryje/stwierdzi coś - jak w temacie - na własne oczy.

Teraz kupować TV LCD nie warto. Czekam na styczeń/luty albo i marzec (będą niższe ceny).

* * *

Miedawno kupiłem 3 LCD (17"-19") i... mam zabawę z porównywaniem jakości obrazu.

Są różnice. Na razie samsungowate górą - trudne do pobicia (jeszcze się przyglądam /trochę brakuje mi czasu :(/.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.