Skocz do zawartości
IGNORED

Co dają lampowe wzmaki?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Audionet ale po wpięciu Western Electric znienawidzisz większość sprzętów gwarantuję!!!Alternatywą dla W.E. ale to już nie to , lampy firm E.A.T. Vaic i Cetron.Reszta dla mnie się nie liczy .Pozdro

na ebay.de jest spark 530 za 1,4 tys euro. Rachunek i roczna gwarancja. Cena atrakcyjna.

Niestety odbiór osobisty. Z drugiej strony można sprzedającego namówić na wysyłkę.

(oryginalny karton w dodatkowym pudle, wtedy jest bezpiecznie). Ten wzmak to prawdziwy

smok, pół metra głębokości, ok 36 kg wagi. Ale zagra wszystko.

Ciekawe czy ktoś słuchał tej 710 w Pemarku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Wg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i innych to bardzo podobna konstrukcja do 530: potrójny stopień wstępny na novalach, KT100 w stopniu końcowym, duży zakres pracy w klasie A (530 do końca?), niestety chyba jest stosunkowo mało właścicieli (w porównaniu do np. A-88T) żeby posiąść wiele opinii.

Ukryta Zawartość

yolaos, 29 Paź 2006, 09:16

>Każda z tych konstrukcji podobno miała grac lepiej niz kazdy wzmak za 10tyś oczywiscie w/g

>sprzedającego aha jeszcze Cayin i Black Horse czy coś takiego

Niezmiernie istoną sprawą przy lampach jest odpowiednie dopasowanie zestawów głośnikowych-do czego te lampy podłączałeś?

Nie mówiąc już o tym, że statystycznie SETy od P-P może dzielić więcej niż lampy en bloc od tranzystorów. Jak już je wrzucamy do wspólnego wora, to i lampkę nocną dorzućmy.

@MariuszJ

fajna strona i wiele ciekawych konstrukcji.

Spark 530 ma identyczne transformatory jak koncowki mocy 850. Nie sluchalem 850 ale Pan,od ktorego kupilem moja pierwsza 530 powiedzial, ze jemu bardziej podobal sie sposob grania 530. Nie mam powodow niewierzyc.

Rzeczywiscie, nie znam zadnego posiadacza 530 lub podobnej konstrukcji. Sam wzmak jest wart szczerej rekomendacji. zero marketingu, czysta moc i przyjemnosc sluchania.

Czy gra do konca 50 Wat w klasie A? Nie umiem tego stwierdzic. Jestem kompletnym tech laikiem. Ostatnio po raz pierwszy odwazylem sie wyjac i wlozyc lampy :-)

2MariuszJ

> Czy gra do konca 50 Wat w klasie A?

Jako laika nie będę Cię zmuszał do mierzenia poboru prądu :)) Jeżeli nawet jest AB, to i tak prawdopodobnie z klasy A nie wychodzi, poza przypadkami w których nagłaśniasz remizę.

> Ostatnio po raz pierwszy odwazylem sie wyjac i wlozyc lampy :-)

Mam nadzieję, że nie mocy? Nie wiem, czy Twój ma autobias, bo mój trzeba ręcznie podkręcić.

Mariusz J domowym sposobem można stwierdzić kiedy wzmacniacz kończy granie w klasie A a kiedy zaczyna granie w klasie AB.Wystarczy wziąć płytę ze skrzypcami lub z instrumentami na wysokich częstotliwościach.Klasa A daje poczucie klarowności dźwięku jest znacznie więcej szczegółow.Wraz ze wzrostem głośności zanika rozdzielczość i blask takim instrumentom jak skrzypce ,talerze perkusyjne itp.Powinieneś to wyłapać .Pewnie jest tak ,że cały czas słuchasz w klasie A bo nie potrzebowałeś jak dotąd głośniej słuchać i dlatego nie zauważyłeś tego zjawiska.Pozdro

yolaos, 29 Paź 2006, 21:17

>pp

>nie przeglądnołeś wątka

Masz racje nie przegladnąlem wolałem w tym czasie posłuchac kilku fajnych płyt

Streść mi w kilku słowach proszę jakie to kolumny podlaczałeś do tych lamp

Mam nadzieję żeby uzyskać odpowiedź na moje pytanie nie muszę zakładać nowego wątku.

Na allegro znalazłem sprzedającego pierścienie na lampy. Czy ktoś z Was używał bądź uzywa? Jeśli tak czy słyszalne jest ich działanie? Czy takie pierścienie stosuje się wyłącznie na lampy sterujące czy na lampy mocy również pomimo ze się mocno grzeją?

Zydelek,

Stosuję HAL Orings - czyli pierścienie produkcji Herbie's Lab. Z pozytywnym, subtelnym skutkiem.

Zakładać można i na sterujące i na mocy, ale efekt większy w pierwszym przypadku.

(FYI przy Amplifonie stosowałem na każdej lampie, teraz w Carissie tylko na małych, za to podwójnie ;-)

Reasumując w przypadku HAL Orings niezły efekt za małe pieniądzie - warto stosować.

Darekk, 30 Paź 2006, 08:45

>Zydelek,

>Stosuję HAL Orings - czyli pierścienie produkcji Herbie's Lab. Z pozytywnym, subtelnym skutkiem.

>Zakładać można i na sterujące i na mocy, ale efekt większy w pierwszym przypadku.

>(FYI przy Amplifonie stosowałem na każdej lampie, teraz w Carissie tylko na małych, za to podwójnie

>;-)

>Reasumując w przypadku HAL Orings niezły efekt za małe pieniądzie - warto stosować.

a mozesz troche szczegolowiej opisac poprawe?? na co mialy najwiekszy wplyw??? rozumiem ze one tez w jakis sposob cieplo z lampy odprowadzaja??

Mag

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.