Skocz do zawartości
IGNORED

MAXO - zwrotnica aktywna.

Foksik

Rekomendowane odpowiedzi

Cena jednej płytki: 12zł.

Proszę chętnych o e-mail. Podam numer konta.

W poniedziałek chciałbym złożyć zamówienie.

Robię też płytkę zasilania i bufora/preampu, ale o tym w oddzielnym wątku.

O tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chciałbym w miarę szybko wysłać zamówienie więc prosiłbym, o odzew od wszystkich z listy. Mam nadzieję że nikt się nie wycofa, bo cena była kalkulowana dla takiej ilości płytek i mogło by się to odbić na pozostałych kolegach.

• 3 tygodnie później...

A do czego taki filtr? Bo np w KX'ach do SBLive można sobie programowo wstawić jakikolwiek filtr, do tego mamy 6 wyjść analogowych więc można sygnał podzielić jak się chce np na 3-drożne kolumny aktywne. Jakość -chyba porównywalna z PCB z wieloma zworkami i rozrzuconymi elementami.

Więc napiszcie do czego używacie takiego filtru, no chyba że to po dostrojeniu wchodzi do wzmaka (aktywnej kolumny) ale ja wolałbym testy robić na karcie, potem zrobić docelowy filtr (bez zworek itp), pomierzyć w SW i gotowca wstawić do wzmacniaczy, pozdrawiam

Taki filtr daje wyższą jakośc dźwięku niż karta w komputerze, a niektórzy oprócz SW używają również uszu. Jest jeszcze kilka innych powodów ale po co je wymieniać? Prawdziwe audiofilskie DIY to pasja ciągłego tworzenia, tutaj nie ma gotowców, stale się coś poprawia.

Foksik nie denerwuj się, pytam tylko jak wyobrażasz sobie używanie takiego układu. Nie mówię wcale że układ jest bez sensu, bo też robiłem podobne, np układzik 4rzędu w wtykanymi małymi płyteczkami z elementami RC na różne fs do płytki z op-ampem. Teraz uważam że lepiej zrobić sobie miejsce na docelowe po 2-3 C i 2R na płytce filtra a całe badania, próby i pomiary robić za pomocą kompa. Do odsłuchów lutujemy docelowe C i R i mierzymy ch-kę aby pokrywała się z komputerową. Poza tym przy robieniu kolumny aktywnej wg mnie nie chodzi a to aby wstawić filtr LP +GP 2 rzędu, tylko skutecznie odciąć wpływ rezonansów głośnika niskośredniotonowego oraz odciążyć wysokotonowy przed zbyt niskim zejściem. Ale każdy może robić po swojemu.

>Prawdziwe audiofilskie DIY to pasja

>ciągłego tworzenia, tutaj nie ma gotowców, stale się coś poprawia.

wg mnie to też umiejętność przyznania się że czasami to co tak pieczołowicie robiliśmy jest do bani.

Miałem tak jak porównałem swoje kolumny z Wilson Audio...

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Foksik, 9 Maj 2007, 21:35

>Właśnie dostałem e-mail że mieli jakiś problem z soldermaską, ale płytki powinny być u mnie jeszcze

>w tym tygodniu.

no tydzień już minął, drugi zresztą też...

czy płytki już są?

Jeszcze tylko napiszę instrukcję obsługi i rozsyłam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...
  • 3 miesiące później...

Nie chcę zakładać nowego tematu a moje pytanie jest poniekąd związane z tym :)

Czy możliwe byłoby zastąpienie tego całego szeregu rezystorów jednym regulowanym? Albo dwoma- zgrubnym i dokładnym?

Mam tu na myśli łatwo przestrajalną zwrotnice do testów.

Można, trzeba tylko dać szeregowo z każdym potencjometrem jakiś rezystor ustalający minimalną wartość, np 3-4k, inaczej grozi to zwarciem w skrajnym położeniu, co źle wpłynie na pracę układu bo zbyt niskie rezystancje, jak i za wysokie (50k) nie są polecane. Wtedy wygodnie jest dać potencjometry np 20k.

Małe szanse na zgodność częstotliwości pomiędzy kanałami, brak możliwości ustalenia wartości na jaką ustawiony jest potencjometr. I w ogóle nie rozumiem co za pożytek z zastąpienia zworek gałką?

Jest szansa. Muszą być tylko chętni na zakup płytek i mogę je zamówić.

MAXO to cały system, oprócz filtrów są też płytki przedwzmacniacza/bufora i zasilacza. Można z tego budować jak z klocków lego (prawie).

Tylko dla wyjaśnienia- miałem na myśli zwrotnicę umożliwiającą płynne (w mniejszym zakresie ale dokładniejsze) przestrajanie, służącą do ostatecznego dostrojenia, np. zgrania fazowego obu głośników. Nie ma w tym momencie znaczenia zgodność między kanałami. Potem zrobiłbym już właściwą płytkę ze stałymi rezystorami.

Zapytałem bo nie byłem pewien a chcę taką zrobić i zobaczyć czy ma to sens ;)

Myślę, że liczba możliwych do ustawienia częstotliwości jest wystarczająca, ilustruje to wykres na pierwszej stronie wątku.

Jeśli jednak zależy Ci na potencjometrze to możesz go wstawić w miejsce jednego z rezystorów. Możesz nawet zastąpić kondensator takim o zmiennej pojemności.

Nie ma też powodu dla którego nie można by zmienić wartości kondensatorów i rezystorów tak, aby uzyskać wyższą dokładność kosztem zakresu wybieranych częstotliwości.

No tu faktycznie masz racje- można by zmienić wartości rezystorów ale i tak potencjometr ma tą zaletę że do regulacji nie potrzeba przepinać zworek. Wydaję mi się po prostu że szybciej osiągnę pożądany efekt regulując potencjometrem niż przepinając zworki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.