Skocz do zawartości
IGNORED

MAXO - zwrotnica aktywna.

Foksik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Układ ze schematu powyżej ma jedną wadę. Gdy suwak potencjometru jest poza położeniem środkowym powstaje minimalny filtr półkowy, który ma inne wzmocnienie dla małych i dużych częstotliwości. Udoskonalony układ też jest wrażliwy na położenie suwaka potencjometru, ale zmiana wzmocnienia jest jednakowa dla niskich i wysokich częstotliwości.

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś uruchomił zwrotnicę?

Moja niestety ma problem z wzbudzaniem się. Przy układach NE5534 poprostu sam brum i trzask, przy innych (TL071) muzyka gra ale brum jest bardzo silny. Dodatkowo gdy załączam drugi wzmacniacz, brum zwiększa się znacznie o nowe brzmienia ;/

Wydaje się jakby był problem z masami, ale mam zrobione tak;

Masy sygnału wejścia i wyjść połączone przy gniazdach, do nich doprowadzenia masa z każdej z płytek z wyjść. Masa zasilania nie podłączona w ogóle do sygnałowej (podłączenie powoduje zanik dźwięku i ogromny sam brum, jakby wzbudzenie już, podobnie jak przy zastosowaniu lepszych scalaków). Obudowa tymczasowa plastikowa, ale nie jest to wina pola magn. trafa, bo podłączałem inny zewnętrzny i to samo. Poza tym kable sygnałowe są w ekranie (potencjometr 50k na wejściu, umasienie nic nie daje). Zasilanie odsprzężone przy nóżkach od posdu PCB kondami 100nF.

Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuję za pomoc, poprostu pomysłi mi się skończyły...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba masz pętle mas. Połączyłeś masy przy cinchach We/Wy i do teog od kazdej plytki biegnie podwojny kabel do wyjscia.

Ja mam podlaczone inaczej: masy sygnalu prawego i lewego laczy sie przy gniazdach wejsiowych, potem idzie dwoma kablami do plytek, tu rozchdozi sie na dwa kanaly, a nastpenie z kazdej sekcji idzie podwojny kabel (sygnal i masa) do gniazd wyjsciowych. Masa zasilania jest podlaczona w miejscu wejscia masy sygnalowej na plytke. U mnie tez jest petla, ale nic nie brumi.

Mase zasilania mozesz polaczyc z sygnalowa rezystorem 10 ohm, u niektorych to pomaga. Sprobuj takze rozlaczyc masy wejsciowe.

Przetnij przewod laczacy masy przy we/wy a podlacz mase zasilania na plytke i napisz czy cos pomoglo.

U mnie byl maly brum i nie moglem sobie poradzic z nim w zaden sposob, dopiero wymina transformatora zasilajacego koncowki mocy na dwa mniejsze (osobno do kanalu prawego i lewego) przyniosla rezyltaty. jednak na ten pomysl wpadlem po tym jak zobaczylem, ze podlaczajac jeden modul wzmancniacza nie brumi, przydzwiek pojawial sie gdy byly podlaczone dwa uklady.

El sueño de la razón produce monstruos.

No właśnie rozłączałem masy wejścia i wyjścia. Wtedy nie było dźwięku (+ straszny brum) w ogóle bo masa wejścia nie była już do niczego podłączona. Płytki nie przewidują masy dla wejścia, jedynie tylko na wyjściu. I tak jak piszesz, z tamtąd wychodzi mi (jako podwójny kabel sygnałowy) do gniazd. Które masy mają połączone parami i razem wejście z wyjściami.

Spróbuję podłączyć masę zasilania przez jakiś rezystor do sygnałowej ja radzisz. Bo na płytkach kończy się ona na zasilaniu i tyle, nie łączy się z masą sygnałową wyjść (bo jak pisałem masy wejść nawet nie ma na pcb).

Albo jeszcze raz rozłączę masy wejśc i wyjść i do wejść podłączę tylko zasilanie...

Pozatym w tym projekcie w sprzeżeniu przewidziany jest rezystor 15k, i chyba go zbocznikuję robiąc z układu bufor (rezystor z wejścia inverted scalaka można odłączać zworką). Może coś wpłynie na działanie układu i wzbudzenia, a potencjometr wejściowy usunę, zobaczymy.

Dzieki za odezwę bo już mi brakło pomysłów ;)

Spróbuj jeszce jedną rzecz. Najlepiej wymij jeden moduł zwrotnicy i tylko z nim kombinuj - tylko do niego podlacz wejscie, wyjscie i mase zasilania. Teoretycznie powinno nie byc zadnych problemow z petla mas skoro dziala tylko jeden modul. Jesli wtedy jednak bedzie przydzwiek to znaczy, ze cos z plytka jest nie tak.

U mnie masy są tak podłączone:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem rozwiązany, dziekuję za zaangażowanie w pomoc. Wystarczyło jednak zamienić układ w bufor i wtedy połączenie mas zasilającej z sygnałową dało dźwięk (czyli początkowe połączenie miałem dobre) ;) A NE5534 wzbudzały się, bo w tak słabym wzmocnieniu trzeba kompensować (narazie 47pF), niektóre opampy pojedyńcze tak mają. Gra super, o dziwo MAXO niewielki ma wpływ na tor sygnałowy, no ale to też kwestia scalaków jakie wsadzamy, jest bardzo dobrze ;]

Trwanie przy pasywnych zwrotnicach nie ma sensu, przegrywają z kretesem przy choćby MAXO, a da się lepiej! (nie wspominając o cyfrowych)!

Ciesze się, że udało się rozwiązac problem :)

Wystarczyło jednak zamienić układ w bufor

Możesz jaśniej?

Mam nadzieje, że juz wszystko pomierzyłeś -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeśli nie, to koniczenie kup wkłądke mikrofonową i do dzieła :)

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Trwanie przy pasywnych zwrotnicach nie ma sensu, przegrywają z kretesem przy choćby MAXO, a da się lepiej! (nie wspominając o cyfrowych)!

Też jestem tego zdania.

Może reaktywacja akcji MAXO jakby chętni się znaleźli?

Narazie wszystko na ucho, mam także modowanego Behringera DCX, na nim dobierałem punkt cięcia . Pomiary to teraz kwestia już tylko sprawdzenia, ale to jeszcze przedemną ;)

Co do zmian w MAXO, to wzorowałem się na tym;

Ukryta Zawartość

tu jest akurat zwrotka 24dB/oc. i z buforem na wejściu, ale mi chodzi o same filtry. Cięcie mam na 480Hz.

Zastanawiam się czy nie zaprojektowac sobie nowej zwrotnicy 24dB wzorowanej bardziej na linku który podałem, bez wyboru zmian miejsca cięcia, czyli złożyć na małej PCB i zapomnieć.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy nie zaprojektowac sobie nowej zwrotnicy 24dB wzorowanej bardziej na linku który podałem, bez wyboru zmian miejsca cięcia, czyli złożyć na małej PCB i zapomnieć.

Pewnie, że tak. Po zrobieniu pomiarów, jak już bedziesz miał pewność, że te wartości zostaną, to możesz zrobic sobie małe zgrabne pcb.

• 4 tygodnie później...
Gość Cadam

(Konto usunięte)

Jakie wzmacniacze mocy polecacie do MAXO?

Można użyć gotowe moduły z AVT http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2629.pdf

Wg mnie wzmacniacz powinno sie polecac do konkretnych warunków, np gustu uzytkownika, wielkosci pomieszczenia, konkretnych kolumn, a nie do zwrotnicy...

Wiec raczej dowolny...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest dokladnie to, tylko jakis buforek wypada dorobic na wejscie calego ukladu. Pewnie kiedys bym sie na to skusilgdybym znalazl ten kit, w praktyce jednak polutowanei tego jest tak banalne, ze naprawde szkoda pieniedzy.

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Tu jest podobny projekt wraz z cala dokumentacja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.