Skocz do zawartości
IGNORED

HD 710 NIE WIDZI PŁYT - laser?

PLUSKWA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu mam problem z moim CD, a mianowicie po włożeniu płyty do sprzętu ta wykonuje ok 1/4 obrotu i staje i tak 3 razy a leaser po tej czynności przechodzi do pozycji wyjściowej, dodam że proces z "widzeniem" płyt był stopniowy aż w ogóle przestał "widzieć" :(

Czyściłem już laser bo wydawało mi się że może jest zakurzony ale efektu żadnego nie osiągnąłem.

Teoretycznie laser pracuje poprawnie ale nie widzi żadnych płyt (ani oryginalnych ani cdr).

Gdzie może leżeć przyczyna, proszę o podpowiedź bo nie wiem czy to wina wypalonego lasera czy może coś innego

Model lasera to SOH-A1

pozdrawiam

pluskwa

https://www.audiostereo.pl/topic/29033-hd-710-nie-widzi-p%C5%82yt-laser/

1 Posprawdzaj wszystkie wtyczki i złącza od napędu.

2 W okolicy złączki od kabla servo na płycie głównej znajdują się 2 perki - od "trackingu" i "focusa" - zaznacz

sobie pisakiem położenie oryginalne i spróbuj delikatnie nimi pokręcić - powinno coś pomóc.

Dzięki dooomin za poradę :)

Pokręciłem troszkę i nagle zaczął kręcić płytą ale ma problem z odczytaniem informacji o płycie nawet jeśli jest oryginalna :( (odczytał mi tylko jedną oryginalną płytę ale co chwilę gubi ścieżkę)

Czy kręcenie perkami przy samym laserze może w czymś pomóc????

Są tam chyba 2 sztuki ale nie chcę ich ruszać bo nie wiem jaki to może przynieść skutek...

Jeśli masz może jeszcze jakieś pomysły to proszę o podpowiedź

pozdrawiam

pluskwa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.