Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze zrzucaniem filmu z kam na PC

adamfreliszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Posiadam Kamere Sony z kasetkami mini DV. Postanowiłem zrzucić film w bezstratnej jakości na komputer. Ponieważ nie mam FIREWIRE muszę to zrobić za pomocą karty telewizyjnej. Programem którego używam jest WINWAST PVR.

Wchodzę w USTAWIENIA i USTAWIAM kompresje na " UNCOMPRESSED AVI" 1 sekunda zajmuje aż 4 MB. Odpalam to co nagrałem i co się okazuje? Że obraz jest dużo gorszej jakości niż gdy puszczę bezpośrednio z kamery, a nie już zgrane z dysku. Obraz jest bledszy i występują w nim jakby nierówne linie?

Czy macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić? Może inny program? Inna kompresja chyba nie wchodzi w grę ponieważ Adobre Premiere przyjmuje tylko taki format.......

Baaaaardzo dziękuje za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Adam

Witam

1. Myślę, że zgrywanie materiału z kamery cyfrowej poprzez kartę TV to nienajlepszy pomysł. Przecież musisz zgrywać wtedy ze złącza analogowego kamery (S-video, nie mylę się?), a to już jest strata (konwersja sygnału juz w kamerze).Nie sądzę, aby udało sie "bezstratnie" to wykonać. A by mieć przyzwoity komfort pracy trzeba zaopatrzyć się w Kartę Fire-Wire i kabelek. Teraz to już taniutkie jest. Ja płaciłem kiedyś kilka stówek :)

2. Odpadnie Ci wtedy problem programu do zgrywania. Każdy program do montażu nieliniowego (obróbki) niejako "rozpoczyna" pracę od przechwytywania sygnału z kamery (Adobe Premiere, Ulead Video Studio), Pinnacle itp.

3. Proponuję na razie odstawić Adobe Premiere. Jest to bardzo bogaty program, ale zbyt duży to "kombajn" dla początkującego. Na początek polecam Pinnacle Studio bądź coś z Ulead'a: Ulead Media Studio bądź Ulead Video Studio. Są również inne proste, darmowe programiki, ale te wymienione przeze mnie pozwalają zrobić z filmem naprawdę baaardzo wiele. Uwierz. I są również po polsku.

Jeżeli masz pytania - pisz: [email protected]

P.S Godzina "czystego" AVI z kamerki zajmie Ci ok. 12GB dysku :)

Pozdrawiam.

Wielkie dzięki za pomocnego posta! Możesz jeszcze powiedzieć, ile mniej Firewire kosztuje? I czy można to podłączyć nie zdejmująć obudowy( mam na gwarancji) tylko jakoś zewnętrznie?

Pozdrawiam

Filip

No to ciesze się, że trochę pomogłem :)

Kontroler fire-wire kupisz za 50-80 złotych. Są takie z kabelkiem w komplecie, ale bez problemu dokupisz kabelek osobno. Bez otwierania obudowy raczej się nie obejdzie, bo są to kontrolery na złączu PCI. Masz plombę na obudowie? Jeżeli tak, to idź z kontrolerem do sklepu, który sprzedał Ci komputer, niech Ci go włożą.

A tak przy okazji. Plombowanie obudowy brzydko mi pachnie. Przeważnie robią tak rózne hipermarkety próbując coś ukryć... Nie jest to do końca legalne, KAŻDY komponent użyty do złożenia komputera ma swoją, indywidualną gwarancję. Więc po cóż uczciwy sprzedawca miałby plombować komputer?

Pozdrawiam.

P.S. Ale warto, obraz zgrany po Fire-Wire to Ż Y L E T A !

Panowie mam na jutro przygotować film, i mam niesamowity problem Premiera nie chce mi zrzucić plików ! Dlaczego nie mogę zimportować pliku 2,17 GB do premiery? To chyba nie za dużo? Kiedy dajęna importuj, to wtedy jest napios " importing" i zero postępu, program stoi, można tylko kliknąc anuluj! Proszę pomóżcie mi bo mam już niewiele czasu, a żeby nagrać materiał męczyłem się 2 miesiące!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.