Skocz do zawartości
IGNORED

Czy CD-R moga popsuc odtwarzacz ???

Ziutek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Kolega kupił okazyjnie w komisie Onkyo Integra DX-6850. Teraz ma kłopot. Cytat z listu kumpla:

"Otoz rozregulowal mi sie traking - sluchalem (wcale nie duzo mzoe 5-6 godzin) wypalanych plyt. No i zaczelo skakac, tez na oryginalnych, tloczonych. Lokalny audiofilofachowiec twierdzi ze lasery jednoogniskowe nie sa przystosowane do odczytu plyt CD-R. Owszem czytaja je, ale laser dosc szybko sie zuzywa i rozjezdza traking. Wynika to wg niego z niskiego poziomu odbicia plyt wypalanych, zwlaszcza tych nie oznaczonych CD-R for audio..."

Jakos nie chce mi sie w to uwierzyc... Co Wy na to? Czy kumpel ma sie pożegnać z CD-rami?

Pozdrowionka

https://www.audiostereo.pl/topic/2909-czy-cd-r-moga-popsuc-odtwarzacz/
Gość sporadyczny

(Konto usunięte)

tak w 5-6 godzin nie mozliwe.Musial byc już poprostu zajechany wczesniej.Czasami przed sprzedażą "fachowcy" podkręcają zużytą już głowicę laserową co owocuje świetną pracą odtwarzacza przez kilka godzin ,po których szybko pada kompletnie.

Moze sie rozkalibrowal ... po przeniesieniu, transporcie. Moja Cambodza tez po 2 tygodniach byla w naprawie .... ktos z firmy kurierskiej nie uszanowal paczki. Najpierw nie czytal CDR o danym kolorku, pozniej wogole CDR a na koniec ... NO DISK :)

Gość bee

(Konto usunięte)

Laser z pewnością nie zużywa się więcej z powodu odczytu płyty CD-R. Pracuje on wyłącznie jako źródło światła o charakterze pasywnym (światło tylko się odbija w celu dalszego przetworzenia). Warunki pracy lasera nie zależą więc od nośnika, lecz od układów sterujących jego pracą (w tym odpowiednie zasilania stabilizujące parametry emitowanego światła). Natomiast płyta CD-R (ta gorszego 'chowu') może spowodować przyspieszone rozkalibrowanie toru światlnego "nadajnik-odbiornik). Może być tego przyczyną np. przyspieszone zużycie elementów stabilizacji spowodowane ciągłym korygowaniem kątów emitowania i odbioru np. z powodu "bicia" niezbyt dobrze wyważonej płyty. Najczęśtszą przyczyną rozkalibrowania są jednak wspomniane wcześniej "udary mechaniczne" związane z nieprawidłowym transportem lub dokonywanie napraw przez różnych pseudofachowców. Tak przy okazji dobrze by było sprawdzić czy przyczyna nie jest bardziej prozaiczna tzn. związana z "zabrudzeniem" optycznego ukłądu odczytu.

Gość sporadyczny

(Konto usunięte)

Zużytej już głowicy nie podkręcisz,ale taką ,która lekko fiksuje da się podkręcić tak aby przez kilka godzin nie fiksowała.Każda głowica ma potencjometr służący do ustawienia prądu.

Potencjometr zwykle jest taki miniaturowy montazowy przy glowicy leserowej [czasami z boku] albo na plytce CD-ka. Niestety jego rozkrecenie powoduje tylko przedluzenie agonii lasera.

O'K. Ale ja sam i wielu moich znajomych (na roznych odtwarzaczach i tanszych i drozszych) uzywa od lat, oprocz oryginalnych plyt, CD-Row i nie maja zadnych klopotow! Jedyne co potwierdzaja, ze starsze modele odtwarzaczy maja swoje ulubione kolory plyt, ktore czytaja bez zarzutu, bo na innych sie wykladaja (no disc albo bledy w odtwarzaniu). Ale jeszcze sie nie spotkalem, zeby komus sie odtwarzacz rozkalibrowal po dluzszym sluchaniu CD-Row...

Choc to, co czytamy wyzej o szybszym zuzywaniu sie niektorych elementow wydaje sie prawdopodobne, to jednak po kilku godzinach?? Chyba bede obstawal za teza sporadycznego o podkrecaniu sprzedawanego sprzetu w komisie (choc kumpel mowi, ze komis jest z tych lepszych, renomowanych, dajacych 12 m-cy gwarancji...)

Moze macie jeszcze jakies teorie na ten temat?

Pozdrawiam.

Ps. Coraz wiecej firm produkujacych odtwarzacze podaje w opisie nowych modeli, ze ich sprzet odtwarza CD-R i CD-RW... Sam przymierzam sie do NAD-a, ktory reklamuje swoj sprzet tak: C541i CD Player : The new C541i not only sounds superb but plays HDCDs and CD-Rs as well as standard CDs.

Sluchalem go i jestem pod wrazeniem! Z MF A2 i Vivace gra bosko :)) Nawet na CD-Rach :)

Ziutek = Z moich obserwacji wynika że nagrywarki z oprogramowaniem do przegrywanie płyt audio (jak Plextor z prędkością 4x) nie generują problemu z kolorami płytkami (jak nagrywarki Lite-On czy Teac). Problem przerobiłem dosyć dokładnie z napędem Parasoud-a później z odtwarzaczem Cec-a powtarzalność była 100%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.